objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 20. julij 2017 ob 06:59

Pirjevec ne bo predsednik Zveze borcev. Menda ga tam ne marajo preveč, tudi Turnšek ga ne bo predlagal.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Jože Pirjevec nima nobenih možnosti, da postane novi predsednik Zveze borcev, pravijo naši viri.
Naši viri iz Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe (ZZB) so nam potrdili govorice, da se zamejski zgodovinar Jože Pirjevec (kot uradno prebivališče Pirjevec sicer navaja Sežano) poteguje za predsedniško funkcijo, potem ko naj bi konec prihodnjega leta to funkcijo zapustil razvpiti Tit Turnšek. Spomnimo, Turnšek je lansko jesen sicer dobil nov štiriletni mandat na čelu Zveze borcev (prej je bil namreč dve leti samo "nadomestni predsednik" zaradi umika Janeza Stanovnika), vendar je Turnšek menda sam obljubil, da se bo konec leta 2018, ko bo dopolnil 80 let, umaknil tudi on.
Toda Pirjevec, ki je sicer član predsedstva Zveze borcev, za predsedniško funkcijo nima pravih možnosti, pravijo isti viri. Menda ni posebno priljubljen pa tudi Turnšek ga ne bo predlagal, ampak bo predlagal "nekoga mlajšega", poleg tega pa naj bi Pirjevca, zanimivo, celo že uradno opozorili, da je kot član predsedstva premalo aktiven. Njegova kandidatura pa še zlasti ne pride v poštev po aktualni aferi razkritja arhivskih dokumentov, ki kažejo na to, kako je pred leti italijanski politični policiji Digos ovajal legendarnega slovenskega pisatelja iz Italije Borisa Pahorja, kar je v svoji najnovejši knjigi z naslovom "Boris Pahor - V žrelu Udbe" dokumentirano razkril Igor Omerza.

PIRJEVEC IN PLAČANI DETEKTIVI

Pirjevec je po objavi knjige in tem razkritju šel celo na neki poligraf, na sedež ene od slovenskih zasebnih detektivskih agencij, kjer naj bi poligrafski preizkus pokazal, da ne laže, ko zatrjuje, da Pahorja ni ovajal Italijanom. Nihče sicer ne ve, kaj so Jožeta Pirjevca na tem poligrafskem preizkusu, ki ga je tudi plačal, spraševali, na tiskovno konferenco, ki jo je pripravil kar v prostorih ljubljanske odvetniške pisarne Dejana Sluge, pa je selektivno povabil samo tiste medije in novinarje, za katere je vedel, da ga ne bodo spraševali nič problematičnega.

TURNŠEK SE NI ZNEBIL SAMO KLAVORE, AMPAK TUDI KUČANA ...

Kar zadeva funkcijo predsednika ZZB, pa je precej zanimiva vsaj še ena zgodba. Več različnih virov iz vrha ZZB nam je namreč potrdilo, da je bil pred lanskimi volitvami "neuradni" kandidat za predsednika ZZB tudi Milan Kučan, ki ga je za predsednika predlagala šefinja "ljubljanskih borcev" Julka Žibert, ki med borci velja za zmerno linijo. Vendar je Kučanovo kandidaturo spretno ustavil Tit Turnšek, ki se je pred časom, spomnimo, znebil tudi nekdanjega generalnega sekretarja ZZB Mitje Klavore. Ustaviti Kučana seveda ni mačji kašelj, Turnšku pa naj bi to uspelo tudi zato, ker ima, kot pravijo, lepo "kadrovsko pošlihtano" predsedstvo ZZB.

... TODA RUSI GA NOČEJO

Je pa Tit Turnšek doživel hud udarec maja letos, ko je delegacija ZZB potovala v Moskvo, na tradicionalno rusko vojaško parado ob dnevu zmage in koncu druge svetovne vojne, na posebno povabilo predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina. Takrat so delegacijo ZZB sestavili kar na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani, glavno besedo pri tem pa sta imela ruski veleposlanik Doku Zavgajev in nekdanji vodja slovenskega državnega protokola Stanislav Dovgan, sicer tudi bivši visoki uradnik nekdanje tajne politične policije SDV oziroma Udbe, za vodjo delegacije pa so Rusi postavili Kučana. Tita Turnška niso niti povabili, menda zato, ker je bil veleposlanik na Kitajskem, pa tudi zaradi nekaterih njegovih preteklih afer. Turnšek se je kasneje izgovarjal in pripovedoval, da v Moskvo pač ni šel zato, ker je moral na lasersko operacijo očesa ...
Mimogrede, eden od treh podpredsednikov Zveze združenj borcev je nekdanji minister za finance Franci Križanič. Več o trenutni sestavi vodstva ZZB pa si lahko preberete tukaj.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
jože pirjevec tit turnšek Mitja Klavora Milan Kučan Zveza združenj borcev NOB Franci Križanič Digos boris pahor igor omerza janez stanovnik Dejan Sluga Doku Zavgajev ruska federacija vladimir putin Julka Žibert Pirjevec in Zveza borcev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pirjevec ne bo predsednik Zveze borcev. Menda ga tam ne marajo preveč, tudi Turnšek ga ne bo predlagal.