objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 14. februar 2019 ob 07:08

Šarec jih reže kot salamo, toda Kučan hoče rezultat! Na evropskih volitvah: 4 proti 4. Bo tokrat kandidiral tudi Janša?!
In zdaj so tudi dokončno pokopane mokre sanje Mira Cerarja in Karla Erjavca, da bi eden od njiju čez pol leta postal slovenski evropski komisar za najmanj 22 tisoč evrov neto mesečno ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po samo 15 minutah včerajšnjega popoldanskega sestanka "na vrhu" med Marjanom Šarcem (LMŠ), Mirom Cerarjem (SMC) in Alenko Bratušek (SAB) je (bilo) dokončno jasno, da skupne liste teh strank na prihajajočih volitvah v evropski parlament, razpisanih za 26. maj, ne bo. Če je Šarec še pred časom dopuščal to možnost, pod brutalnimi pogoji, da on določi prve tri kandidate na listi od osmih, za preostalih pet pa ima pravico do veta, je Cerarju in Bratuškovi tokrat direktno povedal, da se on skupne liste ne gre.

No, zdaj so nekatere stvari že malo bolj jasne, čeprav je v politiki vse mogoče, številne pa tudi še ne:

- Prav frapantno je bilo - po včerajšnjem sestanku - videti presenečenje dveh velikih osmoljencev sestanka Cerarja in Bratuškove?! Zakaj že, saj je po zadnjih javnomnenjskih anketah Šarčeva LMŠ poletela v nebo, Cerarjeva SMC in Stranka Alenke Bratušek pa sta padli daleč pod parlamentarni prag! Še več, Cerarjeva SMC praktično ne obstaja več in danes je SMC tako rekoč samo še - Miro Cerar. Če takšne Šarčeve odločitve Cerar in Bratuškova nista mogla vnaprej predvideti, čeprav sta vendarle že nekaj let v politiki, lahko to pomeni samo eno: da so jima strici iz ozadja zagotavljali, da je skupna lista urejena.

- Neverjetno je tudi, da Miro Cerar po torkovem drugem izbruhu afere Maketa, ki bo SMC dokončno pahnila na smetišče zgodovine, ni predlagal prestavitve sestanka vsaj za nekaj dni, da si malo opomore?! Pri čemer se lahko strinjamo z Matejem Lahovnikom, da je Marjan Šarec omenjeni drugi izbruh afere Maketa zgolj pametno izkoristil, je pa manj verjetno, da bi ga tudi osebno sprovociral, skupaj z Damirjem Črnčcem (vir). Gospodje iz Šarčevega kabineta na Gregorčičevi ulici so za takšno črno operacijo morda res premalo organizirani in zverzirani.

ŠAREC PO KMEČKI LOGIKI VE ...

DA SE BOLNE ŽIVINE NE GONI V HLEV

- Marjanu Šarcu je pri tem verjetno jasno vsaj dvoje: prvič, skupna kandidatna lista LMŠ-SMC-SAB bi lahko škodila samo njemu in LMŠ, zlasti pa s takšnimi kandidati za evropske poslance, ki jih forsirata Cerar in Bratuškova - denimo Petrom Gašperšičem ali Romanom Jakičem, torej propadlimi politiki, ki so pokvarjena roba, Šarec pa po kmečki logiki ve, da se bolne živine ne goni v hlev, in drugič, kaj mu pa - trenutno - morejo, če jih zavrne?!

On je trenutno tudi tisti, ki je branik pred Janezom Janšo (SDS) in z grožnjo Janše tudi več čas maha globoki državi pred nosom. Češ, če ruknete mene, pride na oblast Janša. Še pred tem pa se lahko Šarec celo zmeni z Janšo.

Mimogrede, kar zadeva nekdanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, prihaja velika finančna afera, neposredno povezan z njim, zato bo kot morebitni kandidat za evropskega poslanca kmalu odpadel kot hruška z veje, Romanu Jakiču, predsedniku sveta Stranke Alenke Bratušek, pa trenutno celo sodijo na ljubljanskem sodišču v Jankovićevi aferi Stožice in mu grozi kazen do nekaj let zapora. Tako je tudi on res odličen kandidat?!

- Po včerajšnjem sestanku so tudi dokončno pokopane mokre sanje Mira Cerarja in Karla Erjavca (DeSUS), da bi eden od njiju čez pol leta postal slovenski evropski komisar za najmanj 22 tisoč evrov neto mesečno ...

KAJ BO REKEL GOLOBIČ? BODO POSLEDICE?

- Bistveno manj verjetna je zdaj tudi kasnejša združitev vseh teh treh "liberalnih strank" v "novo veliko LDS" (prvi vir: Big Picture), kar je projekcija Gregorja Golobiča, če jih pa danes Marjan Šarec reže kot salamo. Zato nekateri že napovedujejo, da se bo Šarcu to po včerajšnjem sestanku začelo malo maščevati, kar naj bi bilo razvidno iz prihodnjih anket javnega mnenja in medijske obravnave. No, bomo videli.

- Po drugi strani zaželeni rezultat na evropskih volitvah hoče tudi Milan Kučan, in to 4:4. Štirje evropski poslanci desnice in štirje poslanci levice, kar pomeni, da bi Kučan letos rad izboljšal rezultat - levica ima namreč zdaj samo 3 poslance: Tanjo Fajon (SD), Iva Vajgla in Igorja Šoltesa.

Tako je Kučan najprej hotel Vajgla (DeSUS) "uturiti" na listo Šarčeve LMŠ, pa se ni izšlo, zdaj pa naj bi prek infrastrukture Zveze združenj borcev pomagal zbrati potrebne podpise podpore za vložitev kandidature Igorja Šoltesa (Zeleni?!), kar pa precej razburja Socialne demokrate. Po včerajšnji odločitvi pa naj bi Kučanov krog preigraval naslednji rezultat levice: 1 do 2 evropska poslanca na listi LMŠ, Fajonova na listi SD (če ne bo v prihodnjih tednih slučajno prišlo do popolnega spopada s predvidenim drugim na listi - podpredsednikom SD in poslancem Matjažem Nemcem) ter Violeta Tomič na listi Levice.

"Mala ALDE lista", sestavljena iz SMC, SAB in stranke DeSUS, pa je malo verjetna, saj bi Cerar in Bratuškova na koncu morala privoliti v to, da bi takšno kandidatno listo vodil sedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, še manj verjetno pa je, da bi dobili evropskega poslanca. Pravzaprav ima Ivo Vajgl bistveno več možnosti, če gre na volitve samo z listo DeSUS.

- Toda nedavne lokalne volitve so dokazale, da visoka podpora Šarcu še ne pomeni avtomatično uspeha na volitvah. Spomnimo, Šarčeva LMŠ je na lokalnih volitvah popolnoma pogrnila in Šarec je celo v domačem Kamniku ostal brez župana LMŠ. Zato bo na evropskih volitvah ogromno odvisno od tega, kdo bodo njegovi kandidati, kdo bo na listi LMŠ. In menda mu nekateri že nekaj časa svetujejo, naj se odloči za medijsko znane "nove obraze", takšne, kot je denimo pravkar upokojeni televizijski voditelj Slavko Bobovnik, že avgusta leta 2017 nesojeni kandidat za predsednika države iz kroga Gregorja Golobiča in SMC, ki zadnje čase kakor čisto naključno redno tvita zoper Janševo SDS ...

- Ker bo Šarčeva LMŠ volilne glasove pobirala tudi na desni in sta pred begom volilnih glasov še najbolj varni SDS in Levica, je pričakovati, da bo na desnici Janša spet dobil 3 evropske poslance, Nova Slovenija pa se bo močno borila za enega, kar pa bo brez Lojzeta Peterleta kot nosilca liste v teh okoliščinah morda na koncu res še celo težje. Franci Bogovič, evropski poslanec Slovenske ljudske stranke, je ob takšni strategiji Marjana Šarca praktično že bivši.

TUDI JANŠA NA EVROPSKE VOLITVE?! HJA, NI IZKLJUČENO. 

- Ostaja pa še ena velika uganka - ali bo za evropskega poslanca tokrat kandidiral tudi Janez Janša?! Po informacijah avtorja teh vrstic to ni povsem izključeno ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec LMŠ miro cerar SMC Alenka Bratušek SAB Milan Kučan Gregor Golobič Janez Janša sds nova slovenija lojze peterle franc bogovič slovenska ljudska stranka levica Violeta Tomić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Šarec jih reže kot salamo, toda Kučan hoče rezultat! Na evropskih volitvah: 4 proti 4. Bo tokrat kandidiral tudi Janša?!