objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 18. marec 2019 ob 06:59

Past za Magno: zadeva na sodišču, vse še lahko pade. Okoli pa vznemirjenje zaradi nemških napisov: Einbahn Privat Grundstück!
Glede na dosedanjo sodno prakso bi Gorazd Marinček in združenje Rovo na koncu moralo zmagati ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Hoče - Slivnica. Magna Nukleus ali kemična ličarska industrija pod Pohorjem.

VSE JE ŠE VSE ODPRTO,

NAROČILA PA SE MANJŠAJO

Čeprav je Magna Steyr za svojo sporno tovarno Magna Nukleus v občini Hoče - Slivnica (kjer je vse šlo narobe*) pred dnevi, 11. marca, dobila pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje, je primer Magne Nukleus de facto še vedno na sodišču in še vedno se lahko vse podre, vse pade. Zakaj?!

Razvpiti Gorazd Marinček, predstavnik nevladnega okoljevarstvenega združenja Rovo, ima namreč še vedno odprt spor in postopek pred upravnim sodiščem, kjer Rovo zahteva razveljavitev okoljevarstvenega soglasja in posledično gradbenega dovoljenja za Magno Nukleus, izdano avgusta 2017. Na prvi stopnji je sicer slavilo ministrstvo za okolje in prostor, toda zdaj je primer na upravnem sodišču (dokumenti - 2x faksimile):

Sklep MOP - Magna, 22.11.2018.pdf

Upravni spor MOP - Magna.pdf

... in glede na dosedanjo sodno prakso bi združenje Rovo na koncu "moralo zmagati". Razveljavitev okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja pa avtomatično pomeni tudi neveljavnost pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. In to je verjetno tudi glavni razlog, poleg zmanjšanja poslovnih naročil (ki jih Magna za zdaj namesto proizvodnje v Hočah in logističnih težav na relaciji med Hočami in Gradcem rešuje s proizvodnjo ob sobotah in nedeljah v avstrijskem Gradcu), da se Magna še ni odločila za start tovarne Magna Nukleus v Hočah. Če se bo res zgodilo, kar je zdaj, kot pravimo, na podlagi dosedanje sodne prakse tudi najbolj verjetno, da bo Magna pravnomočno ostala brez gradbenega dovoljenja, bo vse to na koncu ena velika sramota za ministrstvo za okolje in prostor, celotno vlado in celotno politiko pa tudi za Magno ...!

ZAPOSLITVE: NUMBERS TALK, BULLSHIT WALKS

Magna je v Hočah doslej po svojih navedbah sicer zaposlila 200 ljudi. Toda pozor, "when numbers talk, bullshit walks": od tega je namreč večina Slovencev, ki so bili prej zaposleni pri avstrijski Magni v Gradcu in so sem prišli celo na manjše plače (kar pomeni, da je šlo samo za prezaposlitve znotraj koncerna Magna), dva zaposlena sta domačina iz Hoč, ostali pa naj bi bili tujci, za to pa naj bi Magna - spomnimo - dobila 18,6 milijona evrov državne subvencije in skoraj zastonj blizu 100 hektarjev kmetijskih zemljišč pod Pohorjem.

Pri tem so zanimive še nekatere mariborske številke: leta 2017 in 2018 se je na območju mariborskega Zavoda za zaposlovanje zaposlilo 7460 oseb, od tega 3253 oseb s slovenskim državljanstvom (s seznama zavoda sicer samo 499!) in kar 4208 tujcev, in to iz držav, ki niso članice Evropske unije. Povedano drugače, mariborski delodajalci raje zaposlujejo tujce kot domačine!!!

IN ZAKAJ NAPISI V NEMŠČINI? SAJ HOČE NISO AVSTRIJA!

Medtem pa domačine zraven Magnine ličarske tovarne v Hočah vznemirjajo (avtor teh vrstic o tem dobiva številna pisma, napisi pa so bili razvidni tudi iz nekaterih televizijskih posnetkov Magne v Hočah) tudi Magnini napisi v nemščini pod Pohorjem: "Einbahn, Privat Grundstück ..."

Kot da tukajšnja Magna ni v Sloveniji, ampak sredi Avstrije?!

* Kdo vse je zatajil v primeru neustrezne umestitve tovarne Magna Steyr na vodovarstveno območje v Hočah? Ne morem se spomniti nobenega primera iz preteklosti, v katerem bi generalno odpovedali kar vsi "deležniki" po vrsti: najprej država, konkretno tedaj še Cerarjeva in sedanja vlada, s svojim izigravanjem zakonov in specialnim Lex Magna, ustrežljivo serviranim investitorju v zameno za politične točke, ponujajočim najboljšo možno lokacijo ob vseh potencialnih drugih, s katerimi bi bili pri Magni tudi zadovoljni, nato okoljevarstveniki, ki se niso znali postaviti proti kršitvam zakonodaje in v bran varstvu okolja in narave, končno pa še Gorazd Marinček, tisti aktivist, ki je bil leto in več deležen številnih nedopustnih pritiskov, norčevanja in posmeha s strani najširše javnosti, navdušene nad bleščečim investitorjem in novimi delovnimi mesti, a je potem predlagal napačen korak: še dodatno poglobitev problema z izigravanjem zakona. Na koncu je tu še mnenje široke javnosti, ki je brez resne globine presojalo nastali konflikt le po občutkih in tem, kar intonirajo mediji ... (vir: In Medias Res)

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
magna steyr Gorazd Marinček Regionalno okoljsko združenje Rovo ministrstvo za okolje in prostor Upravno sodišče

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-15 18:28:35


O KPS STALINISTIČNEM STRATEGU dr. D. - ZA PREVZEM OBLASTI . Pričevanje: leta cca 1973. sem kot ob delu šolajoči se in planinec pomagal nekemu oskrbniku neke sindikalne planinske koče v Kamniških - MARKIRATI neko novo planinsko pot. V tisti planinski koči sta se za par dni nastanila dva starejša gospoda - pardon "tavarišča" preko 6o let stara. Eden od njiju je bil malo znani,a realni STRATEG PREVZEMA STALINISTIČNO-KOMUNISTIČNE OBLASTI V SLOVENIJI - realni dr. D.. Ker je bilo tiste dni vreme v hribih nad Golnikom - slabo, smo se v koči - na toplem - veliko pogovarjali. Visoki starec dr. B. - je meni tedaj mlademu Janezu - pripovedoval, kako je med vojnama uvajal v politiko "žal" naše - najbolj znane KPS STALINISTE: ogromno malo znanih realnih detajlov, karakteristik stalinističnih KPS oseb - mi je - - povedal sam od sebe. Imel sem občutek, da se IZPOVEDUJE. BIL JE - globoko žalosten - glede vsega. Naslednje jutro so bilo po radiu nekaj neveselih pesmi klasika - V. VODOPIVCA. Dobro se spomnm, da mi je dr.D. rekel:"KO BI TA VODOPIVEC PIL KAJ DRUGEGA KOT - VODO, bi skladal manj žalostne - bolj VESELE PESMI. Janez - daj ugasni radio" TUDI STALIN KOMUNISTIČNA " STRATEGIJA" se je dr. D-ju - SKVARILA: NIHČE "STALIN-TITO- KARDELJ - KOMUNIZMA" - ni maral ! Naslednje leto - je visoki stalinistični starec dr. D - UMRL. Ker ima dr. B veliko čisto ok živečih potomcev, polnih podatkov - o dr. D.-ju - ne bom zapisal. Eden od njegovih sinov - je storil - samomor drugi pa večino življenja ni bil redno zaposlen. NE MI, NA PROSIM PISATI O KOMUNISTIČNO STALINSKIH POLIT STRATEGIJAH: globoko negativne so.
Henrik Stanjko

2019-10-15 17:54:13


Vsi govorite o "desnici".... A je SDS desnica? A je NSi desnica? So malo bolj desno usmerjeni levičarji. SIcer pa kakor ugotavljate, da na našem območju ni desne stranke... pa je, pa je nihče ne voli ali podpira, iz vedno enakih ali istih razlogov: ja pa ta je ta in ta, pa mu gre samo za denar, mu gre samo za oblast, pa ima ljubico, pa.... Vedno se najde nekaj. Ker Slovenci nismo za ekstreme, razen v športnih panogah seveda. Smo narod, ki potrpi in čaka.... v medčasu pa se znajdemo oziroma se poskušamo znajti po balkansko (kar smo se pač v peteklih desetletjih naučili a očitno še ne obvladamo dovolj teh spretnosti). Zato pa smo tam, kjer smo: ker nimamo že desetletja nihče ne udejanja naše narodne identitete (kulture,jezika,tredicije,...). Zakaj so nas v bivši skupni državi in tudi po svetu imeli vedno za pridne,veste,delovne, zaupanje vredne delavce in ljudi? In ne mi replicirat iz razloga, da so nas lažje molzli in vlekli za nos... Zakaj pa smo danes samo še senca tistega, kar smo enkrat bili: slovenski ponos in borbenost se je nekje izgubil... Sami neki spletni kavčni "hujskači", komentatorji in ... In ponovno mi ne replicirat, da so za to odgovorni drugi ali vodilni ali oblast.... Riti usrane! Enkrat za vselej: Janša,Mesec, Kangler,Podobnik, Kučan,.... mi je vse eno... SEM SLOVENEC in ME SKRBI ZA SLOVENIJO! In še to: še nobena diktatura ni sestopila z oblasti prostovoljno ali na volitvah. Upam, da se strinjate. In lep primer takega razmišljanja imamo v g.Požarju&co;..... Pa tudi oni imajo nekaj za bregom in delajo napake, pa ne vem kaj.... in: vseeno, nekaj naredijo in tudi veliko tvegajo... Zato pa jih veliko podpira.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Past za Magno: zadeva na sodišču, vse še lahko pade. Okoli pa vznemirjenje zaradi nemških napisov: Einbahn Privat Grundstück!