objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 16. oktober 2019 ob 06:43

Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev
Vse zapisano ni predmet teorije zarot. Je del slovenskega vsakdanjika, kjer tisti, ki jim je dovoljeno, dogovorno delajo tisto, kar želijo. Vsem kvazinadzornim institucijam navkljub ...
Forum !

Odpri galerijo

Med drugim, v članku: Verjamemo, da bo Inis znal razložiti KPK in NPU kdaj in kako naj bi izvajal tovrstne preiskave na prostovoljcih, če so testne frekvence 5G v Sloveniji po uradnih podatkih Akosa prevzela zgolj tri podjetja, med katerimi ne boste našli imena Inis.

Piše: Gregor Kos

Namen pričujočega teksta je predstaviti nenavadne sistemske anomalije na področju meritev in interpretacij vrednosti, predvsem pa škodljivosti elektromagnetnega sevanja v ključnem zgodovinskem trenutku, ko naša država načrtuje prehod na tako imenovano 5G telekomunikacijsko omrežje. Ne glede na dejstvo pogostosti pojavljanja imen institucij in oseb, namen teksta ni osebna diskreditacija posameznikov, vsekakor pa je namen, da nadzorne inštitucije v državi, ki imajo tovrstno pristojnost, preverijo ključna izpostavljena vprašanja. Institucijo z imenom Inis izpostavljamo zaradi dejstva, da njen direktor velja za t. i. mnenjskega voditelja in medijskega komentatorja vsebin, ki se nanašajo na problematiko elektromagnetnega sevanja in hkrati uvajanja 5G v Slovenijo, kar bomo nazorno predstavili v nadaljevanju.

Vendar.

Predstavljajte si, da se lepega dne zbudite in rečete sami sebi – danes je zadnji dan, ko bom delal v službi. Registriral si bom neko pravno obliko, nad katero računsko sodišče ne bo imelo pristojnosti, in od jutri naprej bom brez kakršnega koli razpisa, javnega natečaja ali poslovnih referenc kar tako prejel 1.400.000 davkoplačevalskih evrov. Pred tem pa še vrsto uradnih javnih (!) pooblastil resornih ministrstev s področja za delo, ki sem si ga zamislili izvajati. Simpatični milijonski znesek bom zaradi zasebnosti pravne oblike registracije in posledične nezmožnosti nadzora institucij za nadzor porabe javnih financ nagradil s še več simpatičnimi zneski iz privatnega izvora, celo iz tistih podjetij, za katerih vplive naj bi bil pristojen, da naj bi jih preučeval in na nek način nadziral.

Sanje? Za navadne državljane in navadne davkoplačevalce vsekakor. Za razred tradicionalno privilegiranih v tisti Sloveniji, ki jo dr. Žiga Turk naravnost vrhunsko imenuje kot "dogovorno Slovenijo", je to del vsakdanjika. In za Petra Gajška to vsekakor niso bile in niso sanje.

Pisalo se je konec leta 2002, konkretneje 20. december 2002, zgolj nekaj dni pred božičem in zgolj en (1) dan po imenovanju vlade pod vodstvom mag. Toneta Ropa ali vrhunca neoliberalne LDS, ko se iz širši javnosti oziroma davkoplačevalcem neznanih vzgibov prej navedeni državljan odloči za registracijo Inisa. Za utelešenje uvodoma opisanih sanj. Na spletni strani preberemo, da je Inis registriran kot "neodvisna in nevladna organizacija, registrirana za raziskave in razvoj na interdisciplinarnem področju problematike neionizirnih elektromagnetnih sevanj" Neodvisna in nevladna organizacija? Torej društvo? Potem bi bili registrirani po zakonu o društvih ter bi članstvo izbiralo predsednika in vodstvo, pridobitno dejavnost društva pa bi morali posebej registrirati. Ali pa zavod? V registru dejanskih lastnikov pri Ajpesu Inisa ne boste našli. Na strani davčnih zavezancev registra podjetij (!) portala racunovodja.com pa najdemo Inis registriran kot podjetje, torej ne kot neodvisno in nevladno organizacijo, ki je avgusta 2003 že postalo davčni zavezanec:

Javna navedba Inisa, da je neodvisna nevladna organizacija, je torej zavajanje? Neresnica? Laž? Namenjena komu ali čemu, ni znano. Recimo. Ali bi kdo verjel, da obstajata zavod ali društvo in še podjetje z istim imenom, na istem naslovu? Premeteno.

Vir: Inis.si Vir: Inis.si

Problem pooblastil, o katerih po novem ni ne duha ne sluha
Tako kot ni znana verodostojnost pooblastil, na katera se sklicuje že navedena spletna stran Inisa, torej taista spletna stran, ki trdi, da je Inis neodvisna nevladna organizacija, pa je, kot kažejo podatki portala Računovodja.com, podjetje:

Problem so ključni resorji, predvsem ministrstva za zdravje, kjer dobimo za nekaj, kar bi skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja moralo delovati brez problema, nenavaden zadetek:

Vir: Gov.si Vir: Gov.si

Nenavadnost zadetka vzbuja skrb predvsem, ko na famoznem novem centralnem spletnem mestu vlade, ki je sam sebi namen, v iskalnik vpišeš natančno številko pooblastila in prejmeš … skoraj 400 zadetkov. Samo tistega ne, ki ga iščeš. Še zanimivejša je situacija pri pooblastilu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti:

Kjer nas zadetek poduči, da se vsebine, ki jih iščemo, ne posodabljajo več!
In kaj navedena primera govorita o nenavadnem inštitutu Inis, ki na spletni strani navaja in, kot kaže, zavaja, da je neodvisna nevladna organizacija? Najmanj to, da se uporabnikom spleta kot orodju zagotavljanja javnosti dela ne uspe predstaviti kot verodostojni pooblaščenec dveh ministrstev. Gre pa za pridobitno podjetje, ki je do sedaj prejelo že 1.417.913,62 evra davkoplačevalskih sredstev (vir: erar.si):

In neznano število nedavkoplačevalskih, torej zasebnih sredstev. Zakaj je slednje tako pomembno? Predvsem zato, ker je mastermind načina registracije PR-ovsko "neodvisne nevladne organizacije" razumel, da ne sme registrirati javnega subjekta, ki bi bil podvržen nadzoru vseh prilivov, ne zgolj javnih, in lahko posledično prikriva zasebne prilive, v tem primeru prilive taiste industrije, katere vrednosti oziroma vplive naj bi meril. Seveda poslovnega sodelovanja s telekomunikacijsko industrijo Inis niti ne skriva, celo več, na spletni strani jo navaja med svojimi "najbolj zvestimi strankami". Sočno, ni kaj. In po našem trdnem prepričanju močno nasprotujoča situacija navedbi spletne strani, da naj bi šlo za "neodvisno" institucijo. K sreči gre za tematiko, ki so jo v preteklem tednu naravnost izpilili državi podporni mediji, zato ugovorov ni pričakovati. Financiranje po mnenju podpornih medijev pomeni konec neodvisnosti. Pika.

Vir: Inis.si Vir: Inis.si

Širino zgoraj navedenih izzivov lažje razumemo, ko se soočimo z odgovorom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki na vprašanje, kdo je v NIJZ odgovoren za javnozdravstvene vidike telekomunikacijske tehnologije, vehementno odgovori, da nihče in da se z morebitnimi vprašanji obrnimo na … Inis. Državna institucija te usmerja na nekaj, kar je po podatkih Računovodja.com zasebno profitno podjetje. Leta 2019, v Sloveniji. In nikjer drugje. No, o Albaniji podatka nimamo.

Pojdimo še korak naprej, ker NIJZ ne pokriva vplivov elektromagnetnega sevanja na zdravje ljudi, se logično vprašamo, koliko strokovnjakov s področja medicine ima zaposlenih podjetje Inis, ki naj bi za slednje skrbel v Sloveniji po pooblastilu, ki se je s selitvijo vladnega portala čudežno založilo in izginilo? Odgovor je preprost – nihče. Še pomenljivejši je podatek o številu zaposlenih v podjetju, ki skrbi za javnozdravstvene posledice elektromagnetnih sevanj v naši državi – skupaj pet (5). Vseh pet oziroma toliko, kot je obiskovalcev na koncertu, saj veste …, kjer poje on in vseh pet obiskovalcev.

Za vrhunec je poskrbela televizija Pop TV, natančneje oddaja Preverjeno, kjer smo si v torek 24. 9. 2019 lahko ogledali prispevek o problemu wi-fi usmerjevalnikov in vplivov elektromagnetnega sevanja na zdravje otrok v slovenskih šolah. V prispevku smo lahko videli nenavadno nepisarniške, verjetno garažne prostore nečesa, kar naj bi bil spoštovanja vreden znanstveni inštitut, kot ga predstavlja nenavadno športno oblečen vodja tega znanstvenega telesa, ki naj bi v Slovenji skrbelo za znanstvene vidike elektromagnetnega sevanja in njihove meritve. Za meritve bi nas morebiti slika lahko prepričala. Za karkoli, kar je povezano z znanostjo, zagotovo ne.
In kdo so bili ključni sogovorniki državljana Petra Gajška, nekdanjega uslužbenca NIJZ, ko je urejal pooblastila za svojo neodvisno nevladno organizacijo, ki je, kot kažejo podatki, v bistvu podjetje? Seznam je spet simpatičen, predvsem pa mrgoli predznakov LDS – od nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra do ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja. Slednji pooblastila Gajšku oziroma Inisu začuda ni podelil, sta se pa imenovana mimo strokovnih predlogov resnih institucij v državi, kot je na primer SIQ, in mimo kakršnih koli razpisov, natečajev ali koncesij dogovorila za nekakšen forum o elektromagnetnem sevanju, ki si ga je postavila industrija, da je nadzirala … industrijo. In to seveda z blagoslovom ministra Gantarja in pod taktirko direktorja Inisa.

Vir: Finance, 6. 8. 2003 Vir: Finance, 6. 8. 2003

In zastavimo si pomembno vprašanje. Zakaj sploh potreba po Inisu, če je bil že leta 1948 ustanovljen Elektroinštitut Milan Vidmar? In če imamo v Sloveniji od leta 1992 Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ)? Odgovor poznajo zgolj Peter Gajšek in prej imenovana v LDS. Peter Zmagaj, ki je tedaj v imenu poslovnega časnika Finance spraševal sogovornike, odgovora ni prejel. Ker ni spraševal pravih sogovornikov. Si predstavljate, da neodvisne institucije k forumu EMS niso bile povabljene? Avtor tega zapisa si ne. Ker ve, da se ne vabi zgolj, kadar so vmes močne kapitalsko-politične intrige. In ko nekdo "tvoj" nekaj potrebuje, ne pa nekdo, ki je dejansko strokoven in usposobljen.

V MEDIJIH ENKRAT TAKO, DRUGIČ DRUGAČE

V oči najbolj bodejo medijske izjave direktorja Inisa Gajška, ki v prvi medijski objavi meseca junija lani izreče nekaj, zgolj mesec dni kasneje pa nekaj povsem drugega.

Vir: Dnevnik, 18. junij 2018 Vir: Dnevnik, 18. junij 2018

Junija 2018 je torej Gajška peta generacija mobilne tehnologije skrbela. Celo več, skrbela naj bi, kot navajamo tudi mi, znanstvenike. Vendar je Gajšek potreboval zgolj mesec dni, natančneje do 18. julija 2018, da je svoje strokovno in neodvisno mnenje nadgradil v odsotnost kakršnih koli skrbi v zvezi z omrežjem 5G:

Vir: Svet24, 18. julij 2018 Vir: Svet24, 18. julij 2018

Utegne pa ministra za izobraževanje, znanost in šport ter upajmo ministra za zdravje več kot zanimati navedba neodvisnega strokovnjaka o problemu wi-fi routerjev ali usmerjevalnikov, kot bi lahko enostavno zapisal strokovnjak. Če skrbi njega, bi moralo skrbeti vse ravnatelje šol in direktorje vrtcev, ki so letos prejeli wi-fi usmerjevalnike, ne da bi dejansko vedeli, zakaj jih potrebujejo in kakšna sevanja povzročajo, z izjemo ravnatelja šole v Lenartu, ki namestitve ni dovolil brez predhodnih meritev. Ministra za zdravje pa navedba vendarle lahko, če ne že mora nagovoriti k resnosti obravnave elektromagnetnega sevanja na področju javnega zdravja. In uporabe načela previdnosti, kot temeljnega načela Evropske unije. Da ne govorimo o več sto neodvisnih znanstvenih raziskavah, ki že danes dokazujejo negativne vplive elektromagnetnega sevanja in poudarjajo posebno izpostavljenost otrok in nosečnic. In da ne omenjamo študije prof. dr. Martina Palla prav o problemu wi-fi in elektromagnetnega sevanja.

RAZPIS ZA 5G, VLADA IN AKOS

Pa pojdimo korak naprej, v srž problema. Slovenska vlada se je brez javne razprave oziroma predstavitve (ki jo od nje zahteva Evropska unija!) odločila, da naloži Akosu – agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS (ki s strani vlade nima imenovanega direktorja/ice, kar naj bi bilo po mnenju pravne stroke vprašljivo za dejansko legitimnost poslovanja), naj letos jeseni objavi razpis za frekvence 5G. Akos je na spletni strani objavil nekakšno strategijo, nabral vse možne obstoječe vire, pri tem pa se pazljivo izogibal in izognil kakršnim koli navedbam o elektromagnetnem sevanju in vplivu slednjega na zdravje ljudi, naravo in okolje.

Seveda, skomigate z rameni, saj s slednjim ni nič narobe. Saj vsi preberemo drobni tisk, ko si kupimo zadnjo generacijo mobilnega telefona in ga zaradi sevanja nikoli ne naslonimo na glavo. Nikoli telefona ne približamo otrokom in/ali nosečnicam, ki so najbolj izpostavljeni negativnim učinkom. Nikoli ne kupujemo mobilnih telefonov, po možnosti celo pametnih telefonov otrokom. Na svojih mobilnih telefonih imamo izklopljen prenos mobilnih podatkov razen v primerih, ko jih res potrebujemo. In izogibamo se uporabi wi-fi ter ga vključujemo zgolj in izključno, ko ga res potrebujemo. In na mobilnem telefonu za pogovor uporabljamo zvočnik ali slušalke.

Mar res?

Najverjetneje ne. Ali vsaj večina ne. Na žalost.

In najverjetneje večina še ni slišala, da vse našteto znanstveno dokazano vpliva na zdravje. Je rakotvorno. Povzroča levkemijo. Zmanjšuje število semenčic v moški spermi. In še in še bi lahko naštevali.

Zakaj?

Ker ni medijskih objav.

Zakaj že, saj so to res relevantne informacije?

Zato, ker so mediji gospodarske družbe, katerih namen je zagotavljanje dobička lastnikom in ne zagotavljanje verodostojnih vsebin javnosti. In zato, ker oglaševalski prostor v veliki večini polni prav industrija, ki tudi sama sponzorira kvaziznanstvene raziskave, kjer hkrati z zagotovitvijo sredstev že vnaprej predloži rezultate raziskave. Industrija, ki naredi vse, da javnost ne bi prejela verodostojnih informacij o neodvisnih znanstvenih študijah. In politika, ki servilno služi tovrstni industriji in se ob menjavi vsake vlade bori predvsem za resor znanosti in informacijske družbe, da raziskovalni denar davkoplačevalcev morda ne bi vzpodbujal neodvisnih znanstvenih raziskav. Ker bi sicer imeli vsesplošni preplah in alarm prve stopnje. Saj veste, kdo je aktualni direktor vladne Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) in čigav državni sekretar je bil, preden je ob ukinitvi ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) nastal ARRS?

Vir: Dnevnik, 5. junij 2009 Vir: Dnevnik, 5. junij 2009

MOBILNI OPERATERJI IN SAR

Pošljite elektronsko pošto mobilnemu operaterju, da želite zamenjati mobilni telefon, in prosite, naj vam pošlje seznam petih modelov z najnižjo SAR-vrednostjo (pri čemer je SAR oznaka, za katero seveda vsi vemo, kajne, da pomeni Specific Absorption Rate in označuje enoto meritve velikosti elektromagnetne energije, ki jo telo absorbira ob uporabi mobilne naprave). Lahko se potrudite, vendar iz lastnih izkušenj povem, da odgovora ne boste prejeli, če že, pa bo pregovorno neuporaben. Ker, saj veste, mobilni operaterji temeljijo na odličnosti, za nas. Samo kadar ne sprašujemo nečesa, česar ne bi smeli vprašati. Še več, ko boste mobilnega operaterja obiskali in prodajalca prosili, naj vam na zaslonu svojega računalnika prikaže seznam mobilnih telefonov po stopnji SAR, vam bo v kratkem razložil, da lahko išče telefone po RAM, velikosti zaslona, skupnem pomnilniku in še čem, ne pa … po SAR.
Verjetno je čas, da ponovno poudarimo, da obstaja več sto neodvisnih znanstvenih študij, ki z zanesljivostjo znanstvene metode že danes dokazujejo, da ima elektromagnetno sevanje mobilnih naprav nedvoumno negativen vpliv na zdravje ljudi, naravo in okolje in da so najbolj prizadeti prav tisti, za katere mislimo, da jim lahko z našo relativno višjo kupno močjo podarimo nekaj, za kar mi mislimo, da je "sreča" – otroci. Sreča je dandanes materialni pojem, meri se jo z modelom mobilnega telefona, tablice, igralne naprave, obutve in oblek.

UKREPANJA KPK?

Na koncu se pojavljajo nekatera vprašanja. Bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ukrepala glede na navedbe o pridobitnosti podjetja Inis? Bo preiskala nenavadno netransparenten nastanek tega subjekta in predvsem nenavadno netransparenten način pridobitve javnih virov financiranja? Bodo ponovno evalvirane vse pridobitne študije Inisa, ki naj bi dokazovale nespornost umeščanja baznih postaj v prostor in drugih meritev elektromagnetnega sevanja, ki naj bi po izjavah prič nastajale po principu ciklostila? Se bosta v preiskavo vključila Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in Finančna uprava RS (Furs)? Se bo kdo vprašal, zakaj in čemu je bilo ustanovljeno podjetje za zlata jabolka izbrancev LDS? Ali zakaj je RTV Slovenija v letih 2004 in 2005 podjetju Inis plačala več kot 30.000 evrov z namenom članarine? Kako je javni zavod lahko član zasebnega profitnega podjetja?

Ali zakaj je javna RTVS Slovenija do danes Inisu izplačala skupaj 322.557,64 evra sredstev (vir: erar.si)?!

Bo predsednik vlade ugotovil, da stvari niso tako gladke, kot so si morebiti predstavljali, ko jim je nekdo na mizo prinesel papir, da se uvaja tehnologija 5G? Da je vendarle potreben moratorij in resna analiza več sto neodvisnih znanstvenih raziskav, v dobro državljank in državljanov? Bo vlada vzpostavila prisotnost vplivov elektromagnetnega sevanja na javno zdravje v delokrogu Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ustrezno zagotovila strokovno kadrovsko in proračunsko opremljenost?

Bosta minister za zdravje in minister za javno upravo še pokrovitelja seminarja ”5G&Health”, v organizaciji, kot smo videli v prispevku Pop TV, garažne inštitucije Inis:

Ali bodo pametnejši in bodo umaknili podporo organizaciji seminarja zasebni profitni družbi? Ne nazadnje so navedena ministrstva prejela javna vprašanja, kako in zakaj, predvsem pa kdaj so sprejeli odločitev za ”pokroviteljstvo” "seminarja", ki je z več kot neprofitno kotizacijo ponovno profitno naravnan (ob pokroviteljstvu kar dveh ministrstev vlade???), a odgovorov kot po navadi seveda nismo prejeli.

Vse zapisano ni predmet teorije zarot. Je del slovenskega vsakdanjika, kjer tisti, ki jim je dovoljeno, dogovorno delajo tisto, kar želijo. Vsem kvazinadzornim institucijam navkljub (Vir: Poročilo kliničnega registra kožnega melanoma pri Registru raka Republike Slovenije; januar 2019):

NAČELO PREVIDNOSTI

Tik pred koncem še malo o ključnem pravnem elementu, ki se imenuje načelo previdnosti. Načelo, na katerem sloni Evropska unija, ne glede na to, kako ga pozabljajo tisti, ki se v Evropski uniji in z Evropsko unijo danes naravnost mastijo. Kdor ga pozna, mu je jasna njegova relevantnost:

Vir: https://zakonodaja.com/zakon/zvo-1/8-clen-nacelo-previdnosti

Naj ponovimo in res močno izpostavimo: "Uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in izdelkov je dopustno le, če ob upoštevanju stanja znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi. Če obstaja možnost nepopravljivega uničenja okolja ali če so ogrožene njegove regeneracijske sposobnosti, pomanjkanje znanstvene zanesljivosti ne sme biti razlog za odlaganje ukrepov."

In ponovimo, obstaja več sto neodvisnih znanstvenih študij, ki že danes dokazujejo vpliv elektromagnetnega sevanja na zdravje ljudi, naravo in okolje.
Kdor še vedno ne razume, se lahko zamisli nad zapisom Inisa, ki naj bi brez kakršne koli javnosti delovanja izvajal celo poizkuse na prostovoljcih:

Vir: 5Ghealth.si, seminar v organizaciji Inisa

Verjamemo, da bo Inis znal razložiti KPK in NPU kdaj in kako naj bi izvajal tovrstne preiskave na prostovoljcih, če so testne frekvence 5G v Sloveniji po uradnih podatkih Akosa prevzela zgolj tri podjetja, med katerimi ne boste našli imena Inis.

In čisto na koncu zahvala Bojanu Požarju za objavo oglaševalsko nezanimive vsebine na svojem portalu. Kaj ni že nek kvazi, seveda ponovno predvsem profitni medij razglašal, kako odvisen naj bi bil Bojan Požar od mobilnih operaterjev? Je bila zopet modra kuverta pod mizo za kvazimedij ali zgolj (nova) obljuba za nenadaljevanje sodnih postopkov zaradi dokazane korupcije?

(Mag. Gregor Kos je soustanovitelj Gibanja za človeku prijazno tehnologijo)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
AKOS LDS Gregor Kos 5G

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev