objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Sobota, 9. november 2019 ob 07:23

Ma, jebi se ti mal Šarec. Zakreditiraj se ti, ti prodaj svoje premoženje in pojdi ti v osebni stečaj, ko se ekonomija ohladi!
Komentar Rada Pezdirja: Bankrot kot nova reforma vlade Marjana Šarca ...
Forum !

Odpri galerijo

Boštjan Vasle, človek brez poguma in avtoritete, ki je produkt Pahorjevih blodenj, je navadna mrtva zguba na vrhu regulatorja, vsekakor pa tudi donos za Narodno banko Srbije in Francija Zavrla. Toda ker vsi nismo takšni luzerji, kot je Vasle, in ne molčimo, ko je treba spregovoriti, je vseeno treba vzpostaviti korekten odnos do pozicije Banke Slovenije. (foto: STA)

Piše: Rado Pezdir

Slovenijo je malo pred dnevom mrtvih razburila novica, da je Banka Slovenije zaostrila pogoje kreditiranja prebivalstva. In ko smo na dan mrtvih lahko prižgali svečke za udbovske banke, ki so se poganjale na kreditnih piramidah, za vsa podjetja, ki so se zaradi pretirane zadolženosti sesedla v stečajih, in za vse tiste, ki so se zajebali in se zadolžili v švicarskih frankih, smo lahko poslušali nove teorije o tem, kako je zadolževanje odlična zadeva in zakaj ne bi po vzoru kreditnega balončka v gospodarstvu skuhali še kreditnega balončka prebivalstvu.

Ta epizoda je pokazala na nekaj najočitnejših okoliščin, ki označujejo današnjo slovensko družbo. Prvič, Banka Slovenije je tudi po svoji zaslugi ostala popolnoma sama oziroma, povedano drugače, praktično ni več nobenega zunanjega in neodvisnega posameznika, ki bi branil pozicije te institucije. Drugič, predsednik vlade ali kralj klanja prašičev (kakor vam je ljubše) se je dokončno izkazal za popolnoma nekompetentnega bleferja. In tretjič, odsotnost kakršnekoli finančne pismenosti je naplavila mnenja o zelo relevantnih zadevah zelo nerelevantnih ljudi. Toda namesto da bi bila ta mnenja predmet posmeha, so se zarolala po javnem prostoru z velikim odobravanjem finančno nepismene javnosti. Naj pojasnim.

Banka Slovenije je bila vedno arogantna institucija. Ali je za to kriva njena institucionalna izoliranost, ki je to institucijo spremenila v svoj svet, ki sledi nekim internim degenerativnim pravilom, ali pa gre za nekakšno nalezljivo bolezen napuha, ni jasno. Jasno je edino to, da imamo vsi od zunaj poln kurac njihovega neumnega vedenja in nesramnega odnosa. Ne nazadnje sem tudi sam omahoval med tem, ali naj spregovorim o norosti Šarčevega napada na Banko Slovenije ali naj pustim, da regulator svoje pozicije rešuje na zdaj že tradicionalno debilen piarovski način. Namreč, ko je guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle dobil opozorilo, da je v bančnem sistemu navzoče izjemno visoko tveganje lastniške strukture ene izmed slovenskih bank, ga ni niti zanimalo, o čem je govora in na podlagi kakšne dokumentacije so sprejeti takšni sklepi. Namesto tega je absurdno in arogantno zatežil, naj se ne vmešavamo v njegovo delo. Vse lepo in prav, če bi guverner svoje delo opravil, tako pa imamo opravka s človekom, ki meni, da je opustitev dolžnega ravnanja del njegovih delovnih nalog. Vasle, človek brez poguma in avtoritete, ki je produkt Pahorjevih blodenj, je navadna mrtva zguba na vrhu regulatorja, vsekakor pa tudi donos za Narodno banko Srbije in Francija Zavrla. Toda ker vsi nismo takšni luzerji, kot je Vasle (in tudi Borut Pahor, ki ga je imenoval), in ne molčimo, ko je treba spregovoriti, je vseeno treba vzpostaviti korekten odnos do pozicije Banke Slovenije.

Začelo se je benigno. V luči gospodarskega ohlajanja in ekscesnih potrošniških posojil, katerih ročnost se je vse bolj podaljševala, je Banka Slovenije sprejela ukrepe za zajezitev eksplozije potrošniških posojil. Slovenske banke so si namreč omislile svojevrstni balonček, podoben tistemu iz obdobja pred drugo sanacijo bančnega sistema. Tokrat pa kandidati za kreditno piramido niso podjetja, ampak kar prebivalstvo. Računica, ki je nastala v Združenju bank Slovenije, instituciji, ki si že vso svojo zgodovino domišlja, da je bančni regulator v senci, je enostavna. V nasprotju s slovenskimi podjetji, ki so bila prezadolžena, potem pa so banke vanje brez težav zlile še nekaj milijard evrov kreditov in jih posledično pahnile v stečaj, je prebivalstvo te države zelo skromno zadolženo. To seveda pomeni, da je bančna pošast usmerila svoj pogled k prebivalstvu. Povedano drugače, banke so se odločile, da zadolžijo slovensko prebivalstvo tako, kot so svoj čas zadolževale slovenska podjetja (prosim, odštejte banksterska sranja in še vedno boste dobili vzorec porivanja bančnih kreditov v podjetniške guzice). Manifestacija tega je bila veličastna. Potrošniški krediti so v zadnjih nekaj letih naraščali tako hitro kot v preteklosti predkrizni kreditni balonček v gradbeništvu in finančnih holdingih. Potrošniški krediti so se vse bolj podaljševali in prebili mejo desetih let ter se začeli približevati petnajstim letom. Več kot desetletni potrošniški krediti pa so svojevrstna norost, ne samo z vidika osebe, ki si želi biti zadolžena deset let, zato da financira nakup avtomobila in luksuzne počitnice s kakšno zajebano televizijo vred, ampak ker po ročnosti postajajo praktično podjetniška in hipotekarna posojila. Poleg tega pa je kazalo, da se bo posameznik kmalu lahko zadolžil v višini svoje celotne plače. Podobno je bilo na strani hipotekarnih posojil, s katerimi je prebivalstvo poskušalo ujeti naglo rast cen nepremičnin. Ta absurdna rast cen nepremičnin seveda izhaja iz nepremišljene stanovanjske politike vlade, ampak tega se ne komentira. Posledično so bili zunaj krediti, ki so zahtevali vse manjši delež lastniškega dela v kreditnem paketu, poleg tega pa so imeli skrito tiktakajočo bombo, imenovano variabilna obrestna mera, in kar je še huje, tudi ti krediti so bili dani tako, da vam lahko na koncu dneva preostane zgolj to, da se čez mesec prebijete s pitjem vode in žrtjem prepečenca. Če tako skombinirate potrošniški kredit in hipotekarni kredit vas seveda čaka Guinnessova knjiga rekordov s kategorijo najdaljše obdobje preživetja brez hrane.

Ampak razumem, v finančno nepismenem svetu, prežetem z najbednejšimi populizmi, zgornja razlaga ne pove ničesar. Zato poskusimo biti natančnejši. Največje javno zgražanje je sprožila informacija, da mora vsakomur ostati nekaj sto evrov od plače, ker ima otroke. Posledično naj bi velike družine ostale brez možnosti za nakup nepremičnin. Pustimo ob robu dejstvo, da cene nepremičnin naraščajo zaradi presežnega povpraševanja na trgu nepremičnin, to pa je posledica dejavnikov, ki jih regulira vlada ne pa Banka Slovenije, ki zgolj regulira kreditno lovljenje cen nepremičnin, ter premislimo raje o smislu javnega zgražanja.

En tak presežek je tudi mislec, ki se odziva na ime Roni Kordiš. Tega modela skrbijo zadeve, ampak res ga jebeno skrbijo. In v tej silni skrbi nam sporoča, da kreditov ne velja krčiti, saj so ravno krediti tisti, ki prebivalstvu omogočajo trošiti za tisto, česar si ne more privoščiti. Ali razumete norost trditve? Nečesa si ne morete privoščiti, potem pa vzamete kredit in si to privoščite. Ampak jebiga, kralj logike, kako pa potem vrneš kredit? Iz česa? Iz novega kredita?

Javnost je na krilih finančno nepismenih zajahala mnenje, da je sledeča situacija še kako odlična: družine naj se skoraj popolnoma zadolžijo s potrošniškimi in hipotekarnimi krediti in desetletja hranijo otroke s prepečencem, ko se ekonomija zaustavi in se začnejo izgubljati službe, pa gre pol države v osebni stečaj, družine pa pod mostove in v zemljanke po hostah. Skratka, če povzamem, državljanom ni bilo dovolj, da so jih banke napumpale s krediti v švicarjih, zdaj se prostovoljno javljajo, da bi se še zadolžili do skrajnosti. Ampak počakajte, da se gospodarska rast ohladi še za pol odstotne točke in boste na lastne oči videli, kako kakih deset tisoč ljudi izgubi službo, potem pa bodo družine, okoli trideset tisoč ljudi, najprej prodajale na potrošniške kredite kupljene avtomobile, televizije, odpovedovale počitnice na Sejšelih, ko to ne bo zadostovalo, pa še nepremičnine, kupljene s hipotekarnimi krediti, in na konec odšle v rekordno število osebnih stečajev. Samo popoln idiot si želi ogroziti svojo družino z nevzdržnim zadolževanjem.

In to zadolževanje priporoča marsikdo. Prvi, ki je pohitel pokazati svoje neznanje iz finančne pismenosti, je bil poslanec NSi Aleksander Reberšek. Ja, NSi, stranke, ki naj bi razumela ekonomijo, in stranke, ki je svojčas trdila, da je fiskalna konservativnost smiselna. Tokrat se je plošča obrnila in strankina pozicija, ki jo je postavil Reberšek, je postala zagovor čezmernega zadolževanja in seveda predmet posmeha resnih ekonomistov. Elektrotehnik iz NSi, ki je tokrat zamudil priložnost, da bi bil tiho, je javnosti sporočil sledeče:

Banka Slovenije po mojem mnenju strelja mimo: zadnje finančne in gospodarske krize niso zakrivile družine s krediti za reševanje stanovanjskega vprašanja, ampak tajkuni in špekulanti z milijonskimi posli. Z omejitvijo kreditne sposobnosti zaradi otrok se bo ustavil nepremičninski trg, banke pa bodo tudi precej zmanjšale obseg poslov s prebivalstvom. No, to pa je po mojem recept, da se gospodarsko krizo ustvari.

Recimo, da se niti ne dotaknemo ideje, da je v času gospodarskega ohlajanja (ali pa kadarkoli, če že hočete) odgovorno čezmerno zadolžiti družino in ogroziti prihodnjo blaginjo otrok, Reberšek pač meni, da imajo krediti prednost pred otroki, namesto tega poglejmo njegovo frapantno neznanje. Nepremičninski trg se v nasprotju s prepričanjem nobelovca za ekonomijo iz Žalca ne bo ustavil, samo prilagoditi se bo moral, kar pomeni, da bodo prodajalci morali spustiti cene. Ampak to je za Reberška težka jeba, ker potem nepremičnine ne bodo dosegljive. Jeba, a? Nižje cene pomenijo, da so nepremičnine manj dosegljive. Bravo! Vsi razumemo, da si družine vendarle želijo čim višje cene in posledično čim višje kredite.

Se pa prvi elektrotehnik in po novem tudi prvi makroekonomist med poslanci NSi ne moti v nečem, krize res niso zakrivile družine s krediti, ampak to je tudi vse, v čemer ima prav, saj je implikacija, da bi zadolžili slovenske družine zato, da bi preprečili krizo, tako neumna, da je ne bi izpeljala niti ovca, s katero je poslanec nedolgo tega delal selfi. Poslancu predlagam še kolosalnejšo idejo: dajmo zadolžiti celoto prebivalstvo Slovenije tako, da banke vsakemu izmed nas dajo kredit v višini milijona evrov, to bo ne samo preprečilo krizo, pripeljalo bo do razcveta države! Pomislite samo, koliko nepremičnin in po kakšnih cenah se bodo prodale! Pa kakšna bo šele potrošnja! Aja, pa ne vprašajte se, kako se bodo takšni krediti vračali, tudi nobelovec med poslanci se ne. Pare pač so, od nekod vam priletijo v bankomat. Tako preprosto je to.

Toda Reberšek ni edini, ki meni, da je Banka Slovenije sestavni del ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, slovenske banke pa blagohotni centri za socialno delo. En tak presežek je tudi mislec, ki se odziva na ime Roni Kordiš. Tega modela skrbijo zadeve, ampak res ga jebeno skrbijo. In v tej silni skrbi nam sporoča, da kreditov ne velja krčiti, saj so ravno krediti tisti, ki prebivalstvu omogočajo trošiti za tisto, česar si ne more privoščiti. Ali razumete norost trditve? Nečesa si ne morete privoščiti, potem pa vzamete kredit in si to privoščite. Ampak jebiga, kralj logike, kako pa potem vrneš kredit? Iz česa? Iz novega kredita?

Vseeno pa je kralj finančne nepismenosti kar predsednik vlade sam. To je seveda zelo zanimiva situacija, kajti očitno vlada, ki ne zmore sprememb, s katerimi bi se povečala blaginja prebivalstva, zdaj oglašuje zadolževanje pri bankah. Če parafraziram, gre ta bolni cinizem nekako takole: drago ljudstvo, ne moremo izboljšati vašega gmotnega stanja, zato vas pozivam, da si izboljšate svoj položaj tako, da si najamete kredit pri bankah. Banke pa spodbujam, da vam dajo čim več kreditov. Ma, jebi se ti mal Šarec. Zakreditiraj se ti in potem ti prodajaj svoje premoženje in pojdi ti v osebni stečaj, ko se ekonomija ohladi.

Predsednik vlade, ki mora po definiciji razumeti poročila o ekonomskem stanju v državi, ve, da smo v trenutku, ko gospodarsko rast poriva samo še potrošnja, a je ta potrošnja začela pehati, saj je rast plač začela prehitevati produktivnost. Ve tudi, da se je verjetnost izgube službe povečala, in ve, da so se vse napovedi pri glavnih trgovinskih partnericah zaokrožile navzdol. Enostavno ve, da je pred nami ohlajanje z izgubami delovnih mest in povečanjem brezposelnosti. Ampak on priporoča, da se prebivalstvo v takem trenutku začne ekscesno zadolževati pri bankah. Seronja, kdo bo plačal kredite, ko se bodo začela odpuščanja? Ovca z Reberškovega selfija? Ma, jebi se ti mal Šarec še enkrat.

A č’mo Šarca še enkrat jebat’? No, pa dajmo. Njegov predlog, naj se prebivalstvo v času gospodarskega ohlajanja brez posebne omejitve čim bolj kreditira pri bankah, je posledica njegove socialne čuječnosti. Ta kamniški čudež, Luka Dončić slovenske politike in prvi izdelovalec klobas koalicije je namreč resno zaskrbljen za blaginjo državljanov, posebno mladih družin. Jebi se ti mal, zakaj si potem, ob vsej tej silni skrbi, odjebal dodatek za delovno aktivnost?

Ko se banke začnejo pritoževati, da bi vas rade še bolj kreditirale, pa regulator ne pusti, ali res menite, da ne boste potegnili krajše?

In tu je še zadnja reč, ki potrjuje, kako brez avtoritete in brezupen je Pahorjev guverner Vasle in kako zelo nerazgledan je Šarec s poslanci LMŠ na čelu. Šarec in LMŠ sta pozvala Banko Slovenije, naj premisli o regulaciji kreditne politike in jo vsaj odloži za nekaj mesecev. Papak, kot je, je Kostićev guverner Vasle to pogoltnil. Pa ne bi smel, ker je Banka Slovenije po ustavi (jep, vem, da ta argument ne pomeni kaj dosti) avtonomna. Berite: avtonomna. Nihče, prav nihče ne sme niti pomisliti na to, da bi centralni banki odrejal, kaj naj počne. Takih butcev v sodobni zgodovini ni, niti pri vseh norih predsednikih slovenskih vlad nikoli nihče ni javno ukazoval Banki Slovenije. No, je en tak v svetovnem kontekstu, in to je Donald Trump. Se opravičujem, očitno je še en, in to je Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije. Je pa en in edini guverner centralne banke, ki mu delovne naloge odrejajo oligarhi in populistični dezorientiranci, in to je, dragi moji, guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Za vse preostale pa v premislek: ko se banke začnejo pritoževati, da bi vas rade še bolj kreditirale, pa regulator ne pusti, ali res menite, da ne boste potegnili krajše?

(Rado Pezdir je magister ekonomije, profesor, publicist in komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
rado pezdir

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Igor Hvala

2019-11-17 13:19:25


Zapisali ste in bi se strinjal z vami, da gre razumeti neprepričljive komentarje glavnega tajnika stranke Dejana Levaniča, ki v morebitnem padcu Hana očitno vidi priložnost za lastne kadrovske apetite. Dodati bi bilo, kot se zelo naglas govori znotraj sd v sodelovanju z Klemnom Žibertom, ki še vedno ni pojasnil izvora pridobljenih sredstev s katerimi si dobesedno kupuje podporo in manipulira znotraj stranke. Vidi se na mestu generalnega sekretarja stranke, Dejan Levanič pa naj bi se pomeril z Jernejem Pikalom. Minogrede kaj pa je pikalo naredil znotrraj sd tako dobrega. Veliko boljša je Andreja Katič v tem primeru. Ima vsaj nekaj znanje.Matjaž Nemec je neprepričljiv. Stranka naj najprej uredi probleme znotraj lastnih vrst in ne išče krivcev zunaj. V mnigih vladah so se imeli možnost dokazali in pojasnijo kaj so naredili za Slovenijo. Mimogrede Klemen Žibert sedi na ministrstvu Jerneja Pikala. Je kdo preveril kaj tam zares počne. Naj bi dobil za uslugo nepremičnine, provizijo za stanovanje Belle vie Tivoli. Do Anje Kopač se lahko sprehodi v copatih.Na Mesarski ulici pa naj bi tudi imel stanovanje.Glede na srednješolsko izborazbo in delovno dobo preverite izvor kapitala. Preverite in naredite revizijo na Ministrstvu za delo 2014 – 2018 kaj v tem obdobju počel Klemen Žibert pri Kopačevi. Povprašajte pri zaposlenih kako naj si je kupil nepremičnine. Alenka Bratušek ga ni želela v svoji vladi in je nemudoma spregledala situacijo in odreagirala. Hloda Žiberta prekladajo iz enega mesta na drugega.Nihče dejansko ne ve posebno vrednost kadra, kot je Klemen Žibert oz. si ne upa javno povedati saj mamut non stop grozi, maipulira in zastrašuje člane, kot lastne talce. Novemberska operacija Žiberta in Levaniča ni uspela, da bi nastavila in zamenjala kompletno vodstvo SD in začasno izrabila Pikala tako se znotra baze širi.
borut rojc

2019-11-17 09:47:37


Ne gre za antijanša koalicijo, pač pa protislovensko, izdajalsko. Vse delajo proti narodu, proti naravi, proti zdravemu človeškemu razumu...Človek, ki se zdi normalen, živi od svojega dela, ne more resno jemati zombijev. To so lahko, kot oni sami, le tisti, z dvema levima rokama, prevaranti, nakladači in bleferji. Takšen, predvsem neuravnovešen tip človeka, mi deluje tudi Vodeb, živeč v nekem svojem svetu... Levica nikoli ne bi izstopila iz pozicije nadkoalicijske stranke, če Šarec ne bi imel zagotovljene podpore drugih strank.Njihovo vlogo je prevzel stari prevarant Jelinčič, ki potrebuje pomoč globoke države v sodnem boju z mlado gospo za njuno skupno premoženje. Kanglico, četudi gratis, vedno rad pristavi tudi Tonin... Le kaj bi ob padcu vlade, zombiji počeli v življenju? Bi moral Mesec še naprej študirati? Kdo bi Tomički poplačal dolgove? Kam bi lahko šel jebiveter Kordiš ali trčeni gospod že po priimku, kateremu Janša leze ven že iz vsake paštete ?Zombiji vseskozi blefirajo. Takšni so večinoma tudi vsi tisti, ki jih podpirajo. Radi živijo lagodno in na račun drugih. V Sloveniji je takšnih, brezskrbno živečih brez obveznosti, vse več...O vaških posebnežih iz LMŠ, tokrat ne bi. Stranka SD ima med vsemi temi, ki kakor vladajo, edina tradicijo, čeprav krvavo. Po logiki razmišljanja partije, bi morali zavladati. Vendar, zločin v očeh stricev iz ozadja je med ljubitelji totalitarnih režimov in simbolov, nadomestila bebavost, mentalna zaostalost, vsesplošna nesposobnost članov. Predsednik Židan je srečen že, ko je sit. V pomanjakanju inteligence in splošne razgledanosti je nujno potrebno aktivirati nekaj zločinskih genov, če hočete, norosti. To se zdi dobitna kombinacija v mafijski deželi. Imamo nekoga, ki združuje te lastnosti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ma, jebi se ti mal Šarec. Zakreditiraj se ti, ti prodaj svoje premoženje in pojdi ti v osebni stečaj, ko se ekonomija ohladi!