objavi na
pozareport.si

Sreda, 19. Februar 2020 ob 07:00

Trije za 745 evrov! Renata Zamida ne posluje samo nezakonito, ampak tudi potratno. Bodo spet vse pometli pod preprogo?!
Požareport

Odpri galerijo

Renata Zamida

(Sreda, 19. februarja) Novinarji tednika Reporter so pred kratkim že poročali o nepravilnostih pri "nepremičninskih poslih" Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo (vir). No, zdaj, kmalu po tem članku se je sporna oddaja poslovnih prostorov Javne agencije za knjigo, oddanih članu sveta te agencije, izkazala tudi za nezakonito. Toda Renata Zamida očitno ne posluje samo nezakonito, ampak tudi precej potratno. Tako imamo podatek, da si je skupaj s še dvema povabljencema 23. avgusta lani v znani Hiši Franko privoščila kulinarične užitke za 745 evrov.
No, prav danes pa bo pod vodstvom Slavka Pregla o vsem tem razpravljal svet agencije, a naj bi po navedbah naših virov Pregl želel vse skupaj pomesti pod preprogo ...?! Sejo sveta začenjajo točno ob 12.00, mi pa prilagamo nekaj uradne dokumentacije:

"mag. Zoran Poznič
minister
Ministrstvo za kulturo
Maistrova ulica 10
1000 Ljubljana
V Ljubljani, 20. 1. 2020
Spoštovani,

 
Kot članica sveta Javne agencije za knjigo RS (JAK) se obračam na ministrstvo (Mzk) v skladu z interesom ustvarjalcev na področju knjige. Opozoriti želim na nekatere dileme, ki zadevajo delovanje JAK. Svet JAK naj bi vsa odprta vprašanja, torej tako pravna kot strokovna, razreševal na dialoški ravni, ter tako deloval v interesu strokovne in splošne javnosti. S tem namenom se obračam na Mzk, da se opredeli do odprtih vprašanj, saj gre za vprašanje učinkovitosti in zakonitosti delovanja JAK kot organizacije z nezanemarljivim vplivom na področje izvirne slovenske knjige.

 
1. JAK trenutno nima veljavne dolgoročne strategije razvoja. To je po ZUJIK-u obstoječi krivdni razlog za razrešitev direktorice. To strategijo bi svet JAK in ministrstvo (Mzk) morala potrditi z mnenjem in sprejeti do konca leta, torej do konca decembra 2019. Strategija, ki je bila na Mzk poslana 23. 12. 2019, o njej pa smo člani sveta razpravljali šele 8. 1. 2020, je evidentno neveljavna.

 
2. Glede na ustanovitvena načela JAK mora agencija zagotoviti pogoje za vrhunsko ustvarjalnost na področju leposlovja. Samovoljo JAK v zvezi delovnimi štipendijami JAK prevprašuje tudi pismo, ki je bilo 4. 11. 2019 poslano na JAK. Pojasnilo, da so bile "štipendije ukinjene leta 2017, ker bi sicer prišlo do podvajanja ukrepov" (zapisnik 7. seje sveta JAK, 22. 11. 2019 in Odgovor Gabrieli Babnik JAK z dne 17. 12. 2019) ni v skladu niti z Zakonom o JAK RS niti s Sklepom o ustanovitvi JAK RS. Ta naloga o podeljevanju delovnih štipendij se ne more povezovati z nalogo o izvajanju knjižničnega nadomestila, kot ga določa Zakon o knjižničarstvu. Zakonodaja od JAK zahteva, da izvršuje obe nalogi, ki med seboj v zakonskih določbah nista v soodvisnosti in kot takšni ne pomenita kakršnega koli "podvajanja". Do knjižničnega nadomestila so avtorji, ki imajo svoja dela v izposoji v splošnih javnih knjižnicah, upravičeni po zakonu o knjižničarstvu. Po zakonu o JAK pa so vrhunski avtorji leposlovja in humanistike upravičeni do delovnih štipendij ne glede na izposojo v splošnih javnih knjižnicah.

 
3. Zastavlja se vprašanje ali je JAK transparentno oddala svoje, torej javne prostore (prvo nadstropje prostorov JAK) v najem zasebniku. Za to bi morala direktorica imeti soglasje organa JAK in tudi soglasje ustanovitelja. Člani sveta o postopkih oddaje prostorov JAK nismo bili seznanjeni z vsemi okoliščinami in pogoji oddaje prostorov.
Člani sveta JAK lahko delujemo konstruktivno in transparentno, ter s tem zagotovimo stabilne pogoje za razvoj področja knjige šele ko imamo na vpogled vso razpoložljivo dokumentacijo in smo seznanjeni z vsemi okoliščinami vodenih postopkov. Mzk vljudno naprošam, da se v najkrajšem možnem roku opredeli oziroma poda pravno mnenje v zvezi z vsemi okoliščinami vodenih postopkov. V interesu vseh nas je, da se vzpostavi korektno, transparentno ter konstruktivno delovanje na področju knjige." Z lepimi pozdravi,
mag. Gabriela Babnik Ouattara
- V vednost poslano tudi predsedniku sveta JAK RS Slavku Preglu ter predsedniku DSP Dušanu Mercu

Pojasnilo ministrstva za kulturo.pdf

MK - odgovor na pismo Gabriele Babnik Ouattara.pdf

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Renata Zamida zoran poznič ministrstvo za kulturo Slavko Pregl javna agencija za knjigo

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Trije za 745 evrov! Renata Zamida ne posluje samo nezakonito, ampak tudi potratno. Bodo spet vse pometli pod preprogo?!