objavi na
pozareport.si

Ponedeljek, 31. Avgust 2020 ob 06:03

Presežimo koruptivno dediščino preteklosti, sramotno in nevredno zdravniškega poklica!
Požareport

Odpri galerijo

Zdravnik ne sme sprejeti plačila ali nagrad kot spodbude za predpisovanje, uporabo ali nabavo zdravil, medicinskih pripomočkov ali drugih medicinskih izdelkov. (vir: Kodeks zdravniške etike - 58. člen)

Na spletnem portalu Zdravstvo.si je skupina uglednih zdravnikov podpisala posebno izjavo in poziv zdravniškim organizacijam glede korupcije v zdravstvu.

Izjavo objavljamo v celoti: Podkupovanje zdravnikov!

"Spoštovani kolegi zdravniki, naši bolniki in vsi državljani, s to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, globoko nemoralno in kaznivo ter v nasprotju s Hipokratovo prisego in zdravniškim etičnim kodeksom, ki v 58. členu jasno pravi:

"Zdravnik ne sme sprejeti plačila ali nagrad kot spodbude za predpisovanje, uporabo ali nabavo zdravil, medicinskih pripomočkov ali drugih medicinskih izdelkov."

Na podlagi uradnega poročila parlamentarne komisije o nabavi žilnih opornic ter ob sodnih zaslišanjih o nabavah medicinskih pripomočkov pri podjetju Emporio Medical so provizije in različna darila, ki so jih prejeli posamezni zdravniki - odločevalci, očitna in zelo objektivno dokumentirana. Na ta alarmantna odkritja se zaenkrat ni odzvala še nobena izmed številnih zdravniških organizacij in strokovnih združenj. Ob tako dokumentiranih neizpodbitnih dejstvih ne more biti opravičilo in večen izgovor za neodziv to, da ni nihče kriv, dokler mu ni krivda sodno dokazana.

Krivda pa pri nas praviloma ni dokazana, saj organi pregona nočejo ali ne smejo slediti toku denarja iz javnega zavoda in njegovega veriženja preko dobaviteljskih podjetij. Zato večina sodnih postopkov pade ali zastara.

Način delovanja slovenskih distributerjev in podkupljivih zdravnikov - odločevalcev je zato postal jasno dokumentiran šele v aferi Emporio Medical, ko se je zaradi izsiljevanja nekaterih zdravnikov podjetje odločilo za samoprijavo in predalo vso dokumentacijo policijskim organom. Postopek na sodišču in pričanje direktorice, ki ne pušča nobenih dvomov o delovanju slovenskega trga medicinskih pripomočkov, opisuje članek v časopisu Večer z naslovom "Zatiskali smo si oči a vsem je bilo vse jasno" (Večer 25.8.2020).

Ob tem bi radi poudarili, da zaradi kraje skupno zbranega, javnega denarja za zdravstvo, številni bolniki ne pridejo ali pa prepozno pridejo do potrebnega zdravljenja. Izrek, da za vsako, s koruptivnim denarjem kupljeno jadrnico ali jahto, plujejo tudi številne nesrečne usode, prezgodnje in nepotrebne smrti naših bolnikov, je zato še kako stvaren in otipljiv. Samo predstavljajte si, koliko dodatnih posegov in zdravljenj bi lahko nudili našim bolnikom, če bi imeli na voljo dodaten denar iz preplačanih zdravil in pripomočkov ter provizij in nagrad posameznikom.

Upamo, da se na tem področju tudi Slovenija pridruži razvitemu demokratičnemu svetu in končno izstopi iz državnega zdravstva ter tako omogoči pošteno, dostopno in kvalitetno javno zdravstvo. Državno zdravstvo zavira in duši napredek naše medicine, omogoča korupcijo in provizije ter škoduje našim bolnikom.

Z izjavo pozivamo vse slovenske zdravniške organizacije, da izprijena dejanja redkih kolegov najodločneje obsodijo in sankcionirajo. V najkrajšem možnem času naj zdravniške organizacije vzpostavijo mehanizme za poročanje o zlorabah in kraji javnega zdravstvenega denarja ter zagotovijo varstvo "žvižgače". S temi ukrepi bodo zavarovali tudi veliko večino poštenih, delovnih in prizadevnih slovenskih zdravnikov.

Z našim sporočilom nagovarjamo tudi mlade zdravnike in študente medicinske fakultete, da s poštenim in etičnim delovanjem od samega začetka svoje poklicne kariere presežejo koruptivno dediščino preteklosti. Ta dediščina je sramotna in nevredna zdravniškega poklica in predvsem škoduje našim bolnikom, ki so nam zaupali največ kar imajo - svoje zdravje in življenja."

Beltram Matej
Brecelj Erik
Kalan Gorazd
Kališnik Matija
Krkovič Matija
Mrevlje Blaž
Noč Marko
Igor Muževič
Vesel Samo
Vranič Andrej
Zevnik Krištof

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
erik brecelj

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Presežimo koruptivno dediščino preteklosti, sramotno in nevredno zdravniškega poklica!