objavi na
pozareport.si

Četrtek, 22. December 2022 ob 06:00

Lepo Vas prosim: enaki vatli za vse in očiščenje vse Cerkve!
Podrobnosti iz primera p. Rupnika prihajajo na dan, in to predvsem preko tujih medijev. Naši še malce molčijo - morda upajo, da bo zadeva potihnila in da se ne bo treba pogovarjati o težkih stvareh in si zastavljati neprijetnih vprašanj ...
Požareport

Odpri galerijo

"Tokrat je na tapeti p. Ivan Marko Rupnik. Potrjena je krivda in razodeta kazen za enega najhujših zločinov v Cerkvi. Pa smo precej bolj usmiljeni in zadržani. Pa na žrtve nihče niti ne pomisli ..."

Pismo insajderja, prejeto minuli torek (20. 12. 2022), delno redigirano:

"Spoštovani,

najprej hvala za vse odzive, ki sem jih prejel kot odgovor na moje zadnje pisanje. Čeprav je vsaj nekaj bralcev negodovalo, da je anonimni podpis pač skrivaštvo, sem ob vseh pozitivnih odgovorih razumel, da bi se pod pisanje lahko podpisal marsikdo. Vox populi je torej nekako v smislu: ljudje so dvojnih meril siti, siti sprenevedanja in valjenja krivde na imaginarne politične struje v Cerkvi. Ljudje na obrobju, ljudje, ki delamo v pastorali, ljudje, ki hočemo pošteno krščansko živeti, smo siti notranjih političnih bojev za moč in prevlado. Z ene ali druge strani. Pravzaprav smo siti kakršnih koli "strani". 

Kam smo prišli v tem tednu? Podrobnosti iz primera p. Rupnika prihajajo na dan in to predvsem preko tujih medijev. Naši še malce molčijo - morda upajo, da bo zadeva potihnila in da se ne bo potrebno pogovarjati o težkih stvareh in si zastavljati neprijetnih vprašanj ...

... Tokrat je na tapeti p. Rupnik. Potrjena je krivda in razodeta kazen za enega najhujših zločinov v Cerkvi. Pa smo precej bolj usmiljeni in zadržani. Pa na žrtve nihče niti ne pomisli. Lepo Vas prosim: enaki vatli za vse in očiščenje vse Cerkve!

Dejstva pa prihajajo na dan. In ob njih se ne da zamahniti z roko. In ne da se jih pospremiti z besedami "je šlo pač za odrasle osebe", "malo je kričal nanje" ali "za vsem skupaj stoji Franc Rode". Ma, naj stoji tudi prečastita mati Katarina, briga me: nalijmo si čistega vina. Če želimo, da bo kaj drugače, če želimo, da je Cerkev varno in zdravo okolje za vse, se nehajmo sprenevedati. Gospodovo Telo je tako zelo ranjeno in p. Rupnik ima v Sloveniji, pa očitno tudi v Rimu (Sveti oče, si res Frančišek? Res popravljaš Gospodovo Cerkev? Ne odklanjam Te, ne zavračam, a odgovor moraš dati) neverjeten vpliv. 

1. Včeraj, v nedeljo, je italijanski Domani objavil intervju z bivšo redovnico, ki naj bi jo zlorabljal p. Marko I. Rupnik. Naslov lahko prevedemo kot "Poljubi v imenu evharistije in seks v troje, kot posnemanje Trojice. Pripoveduje sestra, Rupnikova žrtev". Opozarjam, da ob branju človeka stisne. V tem primeru ne gre "le" za človeško slabost, ne gre "le" za zlorabo, gre za bogokletje in svetoskrunstvo, gre za skrivnost zla.

2. Pa še glede nečesa si nalijmo čistega vina. In sicer glede vpliva p. Rupnika v Sloveniji in glede domnevnih nasprotnikov, ki naj bi agresivno nasprotovali "novemu vetru" iz Rima in s tem tudi p. Rupniku. Dvojni se omenjajo: rodetovci in tradicionalisti. Pa gejevski lobi, seveda. O slednjem res ne vem nič. Je pa dobro za Jude, da smo se katoličani poslovili od antisemitizma, sicer bi na mestu gejevskega lobija najbrž našli njih.

Začnimo s tradicionalisti. Kdo so? Gledalci Scutum fidei? Scutum fidei sam? Čeprav se Alena Štojsa Goljarja Komana in predvsem kontakta z njim boji večina klera (in prav kler je tisti, ki mu dviguje gledanost), lahko hitro zaključimo: glasen je, zelo glasen, v marsičem nam lahko sprašuje vest, a besede "modernisti", "konzerve" in "tradicionalna latinska maša" z njegove spletne prižnice letijo tako neurejeno in nekoherentno, da gospod pač nima take moči. Če si pogledamo njegov zadnji pogovor z Janezom Medenom, nam bo hitro jasno, da mu (z)manjka argumentov in zmanjka vsebine. S skupinico svojih glasnih sodelavcev in privržencev je pač na obrobju našega cerkvenega življenja, ob vsem našem usmiljenju pa persona non grata. Ena izmed mnogih, ki se morajo za nedeljsko mašo (Bog se usmili, dajte jim že tedensko tridentinsko mašo, da se ta histerija konča! Kje je zdaj širina?!) voziti na Verd h g. Vitkotu Podržaju, da so lahko v nekem hotelu prisotni pri sv. maši. Na periferiji so in "nimajo šans". So pa glasni in zdi se, da bodo vse bolj.

Pa rodetovci? Rode napiše Spomine. Literarno dovršene, iskrive in iskrene, v tej iskrenosti neprijazne do papeža Frančiška, to je pa tudi to. Ne v Sloveniji ne v Vatikanu nima več moči. Kardinali njegovega kova so pri Frančišku pase, pa se lahko tudi tikata in se vsakič o potici pogovarjata. To je jasno. Kdo bi bil torej rodetovec? Msgr. Franci Petrič? Odstavljen kot glavni urednik Družine, nadškofijski prestavljalec župnikov, tam se pa tudi ustavi. Jože Planinšek? Po vsem skupaj premalo skrit pri sv. Jožefu v Celju. Janez Celar? Samo zanj res ne vemo, kakšen vpliv ima... Torej kaj ostane od Rodetovega kroga? Premalo za kaj resnega.

Pa poglejmo drugo "stran", če se je že treba tako ločevati (o, da se ne bi!). Pa nimam nič proti njim, Bog jih blagoslovi, tudi naši škofje so med njimi. Samo, da bomo pošteni. O moči p. Marka I. Rupnika ne bom izgubljal besed. Je pa definitivno med močnejšimi personami ere, v kateri se danes skozi visoke valove prebija ladja Cerkve.

Msgr. dr. Andrej Saje: povezan z jezuiti (pri njih vodi duhovne vaje in je duhovno spremljan od p. Jožeta Robleka), germanikar, dolgoletni tajnik SŠK in prefekt v semenišču, profesor, sodnik cerkvenega sodišča. Kljub temu, da na povpraševanjih za imenovanje novega novomeškega škofa sploh ne dobi dobrih ocen in ga ni med resnejšimi kandidati, uspejo g. nuncij, p. Rupnik in p. Roblek vplivati na avtoritete, da postane novi škof Novega mesta. In kmalu tudi novi predsednik SŠK, ki je danes razdeljena kot še nikoli.

Msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, prej profesor, duhovni spremljanec p. Robleka. S p. Rupnikom je močno povezan. Samo eno fotografijo z njegovega posvečenja bomo pogledali, pa nam bo takoj jasno, da ga je p. Rupnik opremil od glave do peta. Svoje duhovnike že takoj vabi na duhovne vaje s p. Roblekom in v avgustu 2022, ko za p. Rupnika že veljajo "previdnostni ukrepi", svoje duhovnike vabi na duhovne počitnice v podružnico Centra Aletti v Santo Severo, kjer jim p. Rupnik predava in vodi ves oddih. Že v prvem letu svojega škofovanja na "tesanje" v Centro Aletti pošlje g. Janka Rezarja, ki se tam eno leto izobražuje.

Poglejmo v dve izmed najpomembnejših ustanov Cerkve na Slovenskem. Bogoslovno semenišče: spiritual g. mag. Gregor Celestina je bil na izobraževanju v Centru Aletti v letih 2018/2019. Pa še v propedevtični letnik: dr. Janez Kozinc, vzgojitelj propedevtov, prav tako preživi eno leto v Centru Aletti, kjer se pripravlja na svojo novo vlogo.

Še v našo škofijo poglejmo. Škof za Koper je že izbran: p. Ivan Bresciani DJ. Zaradi prihajajočega Rupnikovega škandala je imenovanje odloženo. P. Ivan Bresciani vsaj štiri leta svojega življenja preživi v Centru Aletti, v varstvu in vzgoji p. Rupnika, ki skupaj s p. Roblekom, novima škofoma in g. nuncijem, stoji za njegovim imenovanjem. Pa nič hudega, naj bo, hvala Bogu, da danes sploh še kdo želi sprejeti tako službo. 

Ampak samo, da vemo, kako je z zadevami pri nas in kdo je tisti, ki zares vleče niti.

3. P. Arturo Sosa, pater general, pravi, da zločini/grehi/stranpoti p. Marka Ivana Rupnika ne postavljajo pod vprašaj njegove teologije in umetnosti. O, revež naivni, Ignacij bi Vas nič kaj sinodalno in nič kaj dialoško oklofutal. Ne vem, kako razločujete in še manj se mi svita, kaj sploh veste o vplivu greha na človeka. Cerkev pa ve: grehi zoper čistost, ki niso največji, so pa najbolj nevarni, omeglijo razum in notranji čut za Boga. Človek, ki je suženj svojih strasti, Boga ne more pravilno spoznavati, kaj šele, da bi učil druge in ustvarjal teologijo. Že zaradi kazni izobčenja, že zaradi vseh obtožb, sploh pa zaradi včeraj objavljenega intervjuja bivše redovnice je jasno: p. Rupnik ima težave. Njegova notranjost - če so navedene stvari resnične - ni nikakor zdrava. Nočem, da bi bilo to metanje kamenja, Bog sodi, samo On ve. So pa službe v Cerkvi, ki so postavljene, da sodijo o teologiji in duhovnosti. Preverjena bi morala biti vsa njegova teologija, vsa njegova umetnost, pa tudi vsakršno vmešavanje v življenje cerkvene skupnosti. 

Rupnik gor, Rupnik dol - ne pozabimo, kaj pravi Gospod o tem rodu: molitev in post. Zadoščujmo in molimo za vse vpletene. Tudi in posebej za p. Rupnika. Danes sem v spovednici - pretresen zaradi gnojne rane - mnoge prosil, da Bogu večkrat na dan rečejo, da Ga imajo radi. 

Ne bodimo tiho. Mirno, spoštljivo in odločno zahtevajmo transparentnost, odgovornost in poštenost. Glede vsega. Tudi glede Goričan, pokljuških gozdov, pedofilskih afer, mariborskih finančnih katastrof, imenovanj naših škofov in še marsičesa. Nimamo se česa bati, največji sovražnik smo sami sebi. 

Ob vsem tem lahko zaključim samo z adventnim vzklikom "Maranatha!", "Pridi, Gospod Jezus!"
"Čudoviti Svetovalec, močni Bog, Oče na veke, Knez miru, pridi!"

S spoštljivim pozdravom ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivan Marko Rupnik cerkev Vatikan

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Lepo Vas prosim: enaki vatli za vse in očiščenje vse Cerkve!