objavi na
pozareport.si
Šport

Sreda, 5. Februar 2020 ob 06:54

Primož Roglič je postal najboljši, ko je zapustil slovenski klub!
Odkar smo se osamosvojili, od dela slovenske javnosti in tudi športne srenje poslušam, da Slovenci nismo za igre z žogo in da nimamo zmagovalne miselnosti ... To naj bi imeli Srbi in Hrvati?!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Nik Heningman med prijateljsko rokometno tekmo med Slovenijo in Hrvaško, oktobra 2017. (foto: STA)

Piše: Tone Tiselj

Rezultati naših športnikov so glede na pogoje naravnost fantastični, dokazujejo pa, da slovenskemu športu ne manjka poguma, vztrajnosti, znanja, zmagovalne miselnosti, ampak primerljivih (vrhunskih) razmer za delo.

Odkar smo se osamosvojili, od dela slovenske javnosti in tudi športne srenje poslušam, da Slovenci nismo za igre z žogo in da nimamo zmagovalne miselnosti. V tem obdobju so slovenske reprezentance v igrah z žogo z velikih tekmovanj prinesle pet kolajn vseh treh sijev. Po porazu odbojkarjev s Francozi za olimpijske igre in "samo" četrtem mestu rokometašev na Evropskem prvenstvu so se ocene o pomanjkanju zmagovalne miselnosti znova pojavile.

To naj bi imeli Srbi in Hrvati. Zanimivo pa je, da imajo to miselnost v Srbiji odbojkarji in košarkarji, nimajo pa je nogometaši in rokometaši. Pri sosedih Hrvatih je ravno nasprotno. Imajo jo rokometaši in nogometaši, nimajo pa je odbojkarji in košarkarji. Rezultati seveda niso odvisni od miselnosti, ampak od organiziranosti zvez, razmer za delo ter človeških in tudi denarnih virov.

Ni še dolgo od tega, ko sta naša javnost in stroka ocenili, da Tina Maze ni zmagovalka in da bo njena kariera šla samo še navzdol. Ona pa je zamenjala ekipo, izboljšala razmere za delo in čudežno postala serijska zmagovalka. Poglejmo primer trenutno najboljšega kolesarja Primoža Rogliča. Če bi ostal v domačem klubu Adria Mobil, bi glede na pogoje, ki mu jih lahko ponudijo v Novem mestu, postal zgolj povprečen kolesar. Sedanji klub Jumbo Visma mu je omogočil optimalne pogoje in Primož je postal najboljši na svetu.

Razlika v pogojih, ki jih lahko našim športnikom omogoči večina zvez, je v primerjavi s konkurenco približno takšna, kot med Adrio Mobil in Jumbom Visma. Le zakaj sta naši zvezi zapustila uspešna trenerja Andrea Gianni in Igor Kokoškov ter jih zamenjala za nemško in srbsko?

Rezultati naših športnikov so glede na pogoje naravnost fantastični in se jim čudi ves svet. Na lanski prireditvi Športnik leta je bilo na odru veliko ljudi, ki jim je uspelo v svetovni konkurenci. In ti dokazujejo, da slovenskemu športu ne manjka poguma, vztrajnosti, znanja, zmagovalne miselnosti, ampak primerljivih (vrhunskih) razmer za delo. Neizogibno se bliža čas, ko si bomo morali odgovoriti na vprašanje, kakšen šport si v Sloveniji želimo in kakšnega si lahko privoščimo.

(Tone Tiselj je nekdanji selektor moške in ženske reprezentance ter najtrofejnejši slovenski rokometni trener)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tone Tiselj

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Primož Roglič je postal najboljši, ko je zapustil slovenski klub!