objavi na
pozareport.si
Šport

Sreda, 5. februar 2020 ob 06:54

Primož Roglič je postal najboljši, ko je zapustil slovenski klub!
Odkar smo se osamosvojili, od dela slovenske javnosti in tudi športne srenje poslušam, da Slovenci nismo za igre z žogo in da nimamo zmagovalne miselnosti ... To naj bi imeli Srbi in Hrvati?!
Forum

Odpri galerijo

Nik Heningman med prijateljsko rokometno tekmo med Slovenijo in Hrvaško, oktobra 2017. (foto: STA)

Piše: Tone Tiselj

Rezultati naših športnikov so glede na pogoje naravnost fantastični, dokazujejo pa, da slovenskemu športu ne manjka poguma, vztrajnosti, znanja, zmagovalne miselnosti, ampak primerljivih (vrhunskih) razmer za delo.

Odkar smo se osamosvojili, od dela slovenske javnosti in tudi športne srenje poslušam, da Slovenci nismo za igre z žogo in da nimamo zmagovalne miselnosti. V tem obdobju so slovenske reprezentance v igrah z žogo z velikih tekmovanj prinesle pet kolajn vseh treh sijev. Po porazu odbojkarjev s Francozi za olimpijske igre in "samo" četrtem mestu rokometašev na Evropskem prvenstvu so se ocene o pomanjkanju zmagovalne miselnosti znova pojavile.

To naj bi imeli Srbi in Hrvati. Zanimivo pa je, da imajo to miselnost v Srbiji odbojkarji in košarkarji, nimajo pa je nogometaši in rokometaši. Pri sosedih Hrvatih je ravno nasprotno. Imajo jo rokometaši in nogometaši, nimajo pa je odbojkarji in košarkarji. Rezultati seveda niso odvisni od miselnosti, ampak od organiziranosti zvez, razmer za delo ter človeških in tudi denarnih virov.

Ni še dolgo od tega, ko sta naša javnost in stroka ocenili, da Tina Maze ni zmagovalka in da bo njena kariera šla samo še navzdol. Ona pa je zamenjala ekipo, izboljšala razmere za delo in čudežno postala serijska zmagovalka. Poglejmo primer trenutno najboljšega kolesarja Primoža Rogliča. Če bi ostal v domačem klubu Adria Mobil, bi glede na pogoje, ki mu jih lahko ponudijo v Novem mestu, postal zgolj povprečen kolesar. Sedanji klub Jumbo Visma mu je omogočil optimalne pogoje in Primož je postal najboljši na svetu.

Razlika v pogojih, ki jih lahko našim športnikom omogoči večina zvez, je v primerjavi s konkurenco približno takšna, kot med Adrio Mobil in Jumbom Visma. Le zakaj sta naši zvezi zapustila uspešna trenerja Andrea Gianni in Igor Kokoškov ter jih zamenjala za nemško in srbsko?

Rezultati naših športnikov so glede na pogoje naravnost fantastični in se jim čudi ves svet. Na lanski prireditvi Športnik leta je bilo na odru veliko ljudi, ki jim je uspelo v svetovni konkurenci. In ti dokazujejo, da slovenskemu športu ne manjka poguma, vztrajnosti, znanja, zmagovalne miselnosti, ampak primerljivih (vrhunskih) razmer za delo. Neizogibno se bliža čas, ko si bomo morali odgovoriti na vprašanje, kakšen šport si v Sloveniji želimo in kakšnega si lahko privoščimo.

(Tone Tiselj je nekdanji selektor moške in ženske reprezentance ter najtrofejnejši slovenski rokometni trener)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tone Tiselj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

ivan maček :

9.12.2022 19:56

Joj, samo ne več demokracije in svobode z cepivi, testi in skeniranji. lahko nas kradete, se bomo že nekako znašli. Slovenci smo preživeli vse mogoče lopove, štabne kurv.... Še vedno obstajamo, samo roke stran od našega zdravja, otrok in denarja, lopovi. Iztok Mlakar Karlo Špacapan Vsak kmet rad soje vino ma, odkar ta svjt stoji Ma prou usakmu ga ne da, s prjatli ga deli Tko živu enkrat je en kmet, Karleto Špacapan V pržuon je doskrat šou sedet k ni tou dat soj teran Ma ben, ni bil kak revolucionar, politike ni poznal Ma kdar pršu je žandar po davk, pej tko je djal Maaa, vjste kej, vse kr je prou, spoštuvam jst oblast če reče dej, jst ji bom dal pršut, panceto, mast Ma vjste kej, ma mi ne bo žou dat zadni par kalcet Ma vino pej vse kr je prou, si vtknte v ret! Lololololololololo lololololololo, ma vino pej Vse kar je prav, si vtknte v ret! So gnali ga na sakacijon ma prou vsak drugi dan Ostal je trmast ku kaštron Karleto Špacapan Jen šla je stara Avstrija čez en par let sfalit Še prej, ku mogla od Karlota je en sam glaž dobit An pršle črne so žvali an drle se: "Duče!" Si je Karlo mislu: Se mi zdi, da vjm kej kdu tle če Maaa, vjste kej, vse kr je prou, spoštuvam jst oblast če reče dej, jst ji bom dal pršut, panceto, mast Ma vjste kej, ma mi ne bo žou dat zadni par kalcet Ma vino pej vse kr je prou, si vtknte v ret! Lololololololololo lololololololo, ma vino pej Vse kar je prav, si vtknte v ret! So z ricinusom futrali ga an tukli ku žival čeprav s posranmi gatami se Karlo jih ni bau Ma ni zvleku z njega un teran pej prou noben pržuon Tku mogu Karlo Špacapan je it v internacion Ka so spustili ga domov, si že mislu je "U, ku fajn" že pujn gestapo je pršou: "Du Schwein, wo ist dein Wein?" Maaa, vjste kej, vse kr je prou, spoštuvam jst oblast če reče dej, jst ji bom dal pršut, panceto, mast Ma vjste kej, ma mi ne bo žou dat zadni par kalcet Ma vino pej vse kr je prou, si vtknte v ret! Lololololololololo lololololololo, ma vino pej Vse kar je prav, si vtknte v ret! Ma včasih v hišu sred noči, je pršu partizan Eee, pred njim pej vina šparal ni Karleto Špacapan An usakmu še za sabo dal je tko zmerom pod roku litru par Po vojni k njemu je pršou zadružni funkcionar Zdej zmagali smo, Špacapan, ti vedno bil si naš Bi bilo zdaj prav, da soj teran nam dobrovoljno daš Ma Karlo pej tako je djal: Pršli ste na oblast Jen nikdar prej mi ni blo žou dat vina vam na čast Ma ki čem reč, nč ne bom djou, komanda mora bet Ma vino pej vse kr je prou, si vtknte v ret! Lololololololololo lololololololo, ma vino pej Vse kar je prav, si vtknte v ret!

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Primož Roglič je postal najboljši, ko je zapustil slovenski klub!