objavi na
pozareport.si
Slovenija

Petek, 20. Marec 2020 ob 10:37

Ob prosjačenju Društva novinarjev, Dela in Večera. Zdaj ste na dnu, že letos ali drugo leto vas ne bo več. Klic obupanih!
#Mediji
Bojan Požar

Odpri galerijo

Kaj so novinarji in novinarstvo? Moj odgovor: PR-mašine in spin doktorji za politiko in kapital.

"Novinarske ekipe so v trenutnih razmerah še bolj obremenjene kot običajno. Medijske hiše in samostojni delavci pa se že soočajo z upadom prihodkov. Vabimo vas, da medije po svojih zmožnostih podprete tudi finančno."

Več tukaj: novinar.com

Piše: dr. Teo Zor

Slovenski pravopis – donirati: podaritev, darovanje, ‪dobrodelnost‬‬

Moj odgovor novinarjem:

Gospodarska kriza v Sloveniji v zadnjem letu in sedanja pandemija koronavirusa se je v novinarskem poklicu združila s hitrim tehnološkim razvojem ter razvojem družbenih medijev in ekonomskim prestrukturiranjem celotne medijske scene. Razvoj medijskih platform je prinesel popolnoma drugačen način zbiranja, obdelovanja in distribuiranja informacij. Vse morate narediti hitreje, manj osebno, na žalost tudi manj natančno. Novinarstvo je postalo izključno politična in profitna dejavnost. Obdelava zgodb in informacij izgublja kakovost, na drugi strani se mnogi izjemni novinarski dosežki ali takšni, ki bi to lahko postali z nadaljnjim raziskovanjem, v poplavi televizijskih, spletnih in časopisnih objav izgubijo.

Kaj so novinarji in novinarstvo? Moj odgovor: PR-mašine in spin doktorji za politiko in kapital. Dejstvo je, da so lastniki medijev postali najbolje plačani manipulatorji, ki do potankosti obvladajo lansiranje informacij tako, da ugodijo željam svoje stranke, medijski svet, lačen napisov breaking, ekskluzivno, novo, pa te informacije objavlja s premalo kritične uredniške presoje in novinarske preverbe.

Poslovni interesi medijskih hiš v Sloveniji ter pohlep lastnikov medijev v Sloveniji in tudi časopisnih družb, predvsem pa televizijskih hiš Pop TV in RTV Slovenija po dobičku pomenijo večjo hitrost v produkciji medijev, nižanje stroškov, zahteve po vedno večji produkciji z manj denarja, to pa pomeni več produkcije z manj izobraženimi, manj kakovostnimi kadri, novinarji, uredniki, produkcijskimi sodelavci. Novinarske svobode v bistvu ni več. Novinarstvo se pomika proti vedno hitrejši produkciji za manj denarja in finančni odvisnosti, ki v želji po čim večjih kratkoročnih učinkih vodi tudi do metod prisluškovanja telefonom novinarskim žrtvam, politikom, estradnikom, kar tako, če morda kaj najdejo, ter do masovnih površnih intervjujev po elektronski pošti in podobno. Ti premiki so novinarstvo v Sloveniji privedli do naziva najslabšega poklica, ki ga lahko opravljaš. Zdaj ste na dnu. Še letos in mogoče drugo leto novinarjev ne bo več!

Zato je prosjačenje društva novinarjev in časopisne hiše Delo - Naše delo je, da vi veste več. In poročanje za Delo.si - je delo. Kot vsako drugo. Pošteno delo si zasluži plačilo. - klic obupanih, ki se še ne zavedajo, kdo so, kaj bi radi bili in predvsem kaj so danes.

Premislite in si odgovorite! Čas vam bo pokazal, ali ste na pravi poti!

(dr. Teo Zor je nekdanji predsednik GPZ)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Ob prosjačenju Društva novinarjev, Dela in Večera. Zdaj ste na dnu, že letos ali drugo leto vas ne bo več. Klic obupanih!