objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Petek, 20. marec 2020 ob 10:37

Ob prosjačenju Društva novinarjev, Dela in Večera. Zdaj ste na dnu, že letos ali drugo leto vas ne bo več. Klic obupanih!
#Mediji
Forum !

Odpri galerijo

Kaj so novinarji in novinarstvo? Moj odgovor: PR-mašine in spin doktorji za politiko in kapital.

"Novinarske ekipe so v trenutnih razmerah še bolj obremenjene kot običajno. Medijske hiše in samostojni delavci pa se že soočajo z upadom prihodkov. Vabimo vas, da medije po svojih zmožnostih podprete tudi finančno."

Več tukaj: novinar.com

Piše: dr. Teo Zor

Slovenski pravopis – donirati: podaritev, darovanje, ‪dobrodelnost‬‬

Moj odgovor novinarjem:

Gospodarska kriza v Sloveniji v zadnjem letu in sedanja pandemija koronavirusa se je v novinarskem poklicu združila s hitrim tehnološkim razvojem ter razvojem družbenih medijev in ekonomskim prestrukturiranjem celotne medijske scene. Razvoj medijskih platform je prinesel popolnoma drugačen način zbiranja, obdelovanja in distribuiranja informacij. Vse morate narediti hitreje, manj osebno, na žalost tudi manj natančno. Novinarstvo je postalo izključno politična in profitna dejavnost. Obdelava zgodb in informacij izgublja kakovost, na drugi strani se mnogi izjemni novinarski dosežki ali takšni, ki bi to lahko postali z nadaljnjim raziskovanjem, v poplavi televizijskih, spletnih in časopisnih objav izgubijo.

Kaj so novinarji in novinarstvo? Moj odgovor: PR-mašine in spin doktorji za politiko in kapital. Dejstvo je, da so lastniki medijev postali najbolje plačani manipulatorji, ki do potankosti obvladajo lansiranje informacij tako, da ugodijo željam svoje stranke, medijski svet, lačen napisov breaking, ekskluzivno, novo, pa te informacije objavlja s premalo kritične uredniške presoje in novinarske preverbe.

Poslovni interesi medijskih hiš v Sloveniji ter pohlep lastnikov medijev v Sloveniji in tudi časopisnih družb, predvsem pa televizijskih hiš Pop TV in RTV Slovenija po dobičku pomenijo večjo hitrost v produkciji medijev, nižanje stroškov, zahteve po vedno večji produkciji z manj denarja, to pa pomeni več produkcije z manj izobraženimi, manj kakovostnimi kadri, novinarji, uredniki, produkcijskimi sodelavci. Novinarske svobode v bistvu ni več. Novinarstvo se pomika proti vedno hitrejši produkciji za manj denarja in finančni odvisnosti, ki v želji po čim večjih kratkoročnih učinkih vodi tudi do metod prisluškovanja telefonom novinarskim žrtvam, politikom, estradnikom, kar tako, če morda kaj najdejo, ter do masovnih površnih intervjujev po elektronski pošti in podobno. Ti premiki so novinarstvo v Sloveniji privedli do naziva najslabšega poklica, ki ga lahko opravljaš. Zdaj ste na dnu. Še letos in mogoče drugo leto novinarjev ne bo več!

Zato je prosjačenje društva novinarjev in časopisne hiše Delo - Naše delo je, da vi veste več. In poročanje za Delo.si - je delo. Kot vsako drugo. Pošteno delo si zasluži plačilo. - klic obupanih, ki se še ne zavedajo, kdo so, kaj bi radi bili in predvsem kaj so danes.

Premislite in si odgovorite! Čas vam bo pokazal, ali ste na pravi poti!

(dr. Teo Zor je nekdanji predsednik GPZ)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc :

9.04.2020 07:32

Skratka, tako kot se primarno rešuje Pečečnika, ne pa zdravja ljudi, se daje finančno injekcijo tudi podjetju Acron, posredno tako tudi mami ministra Tonina, ki bo vsekakor presedlala v višji plačni razred, ker je ,, zrihtala posel,, Vsi bodo krasno zaslužili in iz krize izšli kot vojni dobičkarji. Balkan ekspres. To, kako ima nekdo rad Slovenijo, naj pripoveduje kokošim in ovcam, katere ga obdajajo...Na podoben način bi zdaj radi pomoč tudi turistični delavci. Ko so imeli polno rit vsega, so ljudi pozivali, naj ostanejo doma in ne hodijo, recimo, na Bled ter povzročajo gnečo. Zdaj bi tem istim ljudem, namesto regresa ponudili neke bone za letovanje. Mrš, banda pokvarjena! Zaradi mene lahko pozaprejo vse hotele ter odidejo nabirat regrat in sadit krompir...Če bi nekako hotel razmišljati kot Pečečnik, Tonin in njegova mama, vsi namreč prihajamo iz kamniškega konca; sami zase menijo, da delajo dobro delo, ker vlačijo maske v Slovenijo , zato ne bo tak greh, če tudi njim nekaj ostane. Bolje to, kot, da mask sploh ne bi dobili. Ali res? Ti ljudje imajo radi predvsem sebe. In nekateri od njih v Slovenijo zaidejo le tu pa tam, kot v trgovski center, ko nekaj potrebujejo. Spet nekateri so danes ministri in morda ne bodo nikoli več. Enim virus, drugim posel z maskami. Vsakemu nekaj... Masko bi lahko nataknil tudi Čeferin, ker klati neumnosti. Slab retorik. Varnostniki ga ne bi zaustavili, če bi, veteran, po nakupih odšel pred deseto. Tako, da sploh ne vem, zakaj pizdi ? Domov naj pride, če mu je v Švici dolgčas. Fuzbala do septembra ne bo. Ne vem pa, če letošnjega.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Faktor ("Resnica boli, komentarji še bolj" in "Ni vseeno, kdo kaj reče!") je informativno-pogovorna oddaja na TV3. Na sporedu je vsak dan, ob 19.15, voditelja oddaje pa sta Bojan Požar, ki je tudi urednik in producent, ter Aljuš Pertinač.
Zdaj se predvaja
pozareport
Ob prosjačenju Društva novinarjev, Dela in Večera. Zdaj ste na dnu, že letos ali drugo leto vas ne bo več. Klic obupanih!