objavi na
pozareport.si
Svet & ljudje

Nedelja, 22. November 2020 ob 06:00

Resnica o Dirki po Franciji: Zakaj starejša generacija tako izgublja proti novi, mladi? Ker je kolesarstvo danes bolj čisto.
(2. del) ... Zato sedaj zmagujejo najboljši in ne medijsko in marketinško najzanimivejši.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Legendarni Tour de France je dobro načrtovana predstava za ves svet, ki prinaša ogromno dobička, ima pa zelo malo skupnega z viteštvom, fairplayem in poštenim športnim bojem ...

"Zakaj v zadnjih dveh letih na največjih dirkah dominirajo Slovenci in Južnoameričani? Zakaj starejša generacija tako močno izgublja proti novi, mladi generaciji? Upal bi si trditi, da zato, ker je kolesarstvo v zadnjih dveh letih postalo bolj pošteno."

Piše: Tone Tiselj

Leta 2018 so vse velike tritedenske kolesarske dirke osvojili britanski kolesarji. Giro: Chris Froom, Tour: Geraint Thomas, Vuelta: Simon Yates. Leto 2019 pa je v kolesarstvo prineslo velike spremembe. Giro, Tour in Vuelto osvojijo Ekvadorec Richard Carapaz, Kolumbijec Egan Bernal in Slovenec Primož Roglič. Kaj ta sprememba, kjer na največjih dirkah zmagujejo Slovenci in Južnoameričani, pomeni za organizatorje in vse druge deležnike, ki na račun dirke kujejo dobiček? Glavne face čez noč postanejo kolesarji z marketinškega vidika precej nepomembnih držav. V tem letu se začenja tudi velika bitka med starejšo in mlajšo generacijo. Mlajša, ki jo poosebljajo Bernal, Tadej Pogačar, Remco Evenepoel, prihaja vse bolj v ospredje in starejši mački so konkurenčni praktično samo še na enodnevnih dirkah. V to mlajšo generacijo lahko v letih, preživetih v kolesarstvu, prištevamo tudi našega Primoža Rogliča (mogoče je celo najmlajši). To je tudi leto, v katerem vedno vidnejšo vlogo igrajo države Bližnjega vzhoda, ki so v kolesarstvu nekaj novega (Združeni arabski emirati, Bahrajn). Lahko omenimo še to, da sta dva velikana ciklokrosa prvič resno opozorila nase tudi na cestni dirki (Wout van Aert, Mathieu van der Poel).

Najvidnejši predstavnik novega vala postane zmagovalec Toura, Kolumbijec Egan Bernal. Vsi mediji okoli njega takoj začno graditi zgodbo o novem kolesarskem fenomenu, ki bo tudi novi serijski zmagovalec največje dirke na svetu. Tako mediji kot številni kolesarski navijači takšne sklepe vlečejo brez upoštevanja okoliščin, v katerih je Bernal prišel do zmage: trasa, ki je pisana na kožo hribolazcem; to leto na Touru ni bilo vseh najboljših kolesarjev (Roglič, Pogačar, Miguel Angel Lopez, Froom …); prvi kapetan Ineosa Thomas pade na pripravljalni dirki po Švici in tudi na eni od začetnih etap na Touru, kljub temu na lestvici dolgo vztraja na drugem mestu, za Julianom Alaphilippom; narava prekine najtežjo etapo in čas etape se meri na predzadnjem vzponu na prelazu Iseran, Bernal ima na tem vzponu minuto prednosti pred preostalimi kandidati za skupno zmago, ki jih na vrh pripelje pomočnik JV Laurens De Plus; naslednja etapa je tudi močno skrajšana, dolga je slabih 60 kilometrov.

Leto 2019 je tudi leto, ko si skupaj s svojimi kolesarskimi prijatelji savinjske runde v živo ogledamo vse tri velike dirke. Zanimivo se je bilo pogovarjati o dirkah z domačini, navijači z vsega sveta, samimi kolesarji in osebjem znotraj ekip. Mnenja, ki si jih ustvariš v pogovoru z neposrednimi udeleženci, so večkrat precej drugačna od tistih, ki nam jih servirajo mediji.

Sledi res posebno leto in kolesarska sezona 2020. Ob spremembah, ki jih narekuje virus, se nadaljujejo tudi spremembe, ki so se močno nakazale v letu 2019. V prvem delu sezone prevladuje mlada generacija z Evenepoelom in Pogačarjem na čelu. Evenepoel dobi vse največje dirke, v katerih nastopi.

Drugi del sezone pa bi lahko označili kar za slovenski šov, ki se začne z državnim prvenstvom pod Krvavcem, doseže vrh na Dirki po Franciji in se konča z zadnjo dirko sezone v Španiji. Vmes pa nase opozorijo še nekateri fantje iz mlajše generacije: Marc Hirschi, João Almeida, Jai Hindley, Tao Geoghegan Hart, Daniel Martinez, Aleksandr Vlasov, Filippo Ganna … Ekipa, ki prihaja iz države Bližnjega vzhoda – Združenih arabskih emiratov in je pod okriljem države, osvoji Tour. Kaj zmaga Tadeja Pogačarja pomeni za šejke in ekonomijo v njihovih državah? Van Aert in Van der Poel dokončno postaneta tudi zvezdnika na cesti in na zadnjem spomeniku, Dirki po Flandriji, uprizorita epski boj.

Tour 2020 kolesarji ocenjujejo za najtežjega v moderni dobi, organizator, podjetje A.S.O., ga organizira po vzoru zadnjih Vuelt (značilnosti so omenjene v prejšnjih tekstih). Ves svet govori o novem velikem dvoboju med ekipo Ineos in izzivalci, ekipo JV, ki javno napove, da gre na Tour po zmago. Obe ekipi se odločita, da bosta nastopili s svojimi najboljšimi in bosta uporabili neobičajno taktiko treh kapetanov. Prvič se ekipi pomerita na manjši dirki Tour de L'ain. JV na tej dirki prvič pokaže svojo moč, prvi preizkus njihovega vlaka s prvim možem Rogličem pa povsem deklasira ekipo Ineosa. Primož izkoristi vsak trenutek, da nadvlada prvega moža v tej dirki Bernala. Naslednja najpomembnejša pripravljalna dirka Criterium du Dauphine krizo Ineosa in nemoč Bernala še poveča. V obeh ekipah se tudi podre ideja treh kapetanov. V JV zaradi padca in poškodbe Stevena Kruijswijka, v Ineosu pa zaradi slabe forme odpadeta Froom (posledice hudega padca) in Thomas. Thomas je bil izjemno razočaran, potem ko mu je višja sila odvzela Tour 2019, za katerega je bil predviden kot zmagovalec, in mu nikakor ni uspelo najti prave motivacije za novo sezono, tako da je ostal edino kapetan Ineosa, mladi Bernal.

Letošnji Tour poteka podobna kot večina prejšnjih. Ameriški in britanski vlak tokrat zamenja nizozemski. Dirko do predzadnje, 20. etape popolnoma kontrolirata JV in Roglič. Nizozemskega vlaka enostavno ni mogoče premagati in vsi mediji po najtežji, 17. etapi označijo Primoža Rogliča za zmagovalca. 20. etapa pa je kronometer, ki ga mora odvoziti vsak sam. Zgodi se eno od največjih presenečenj v zgodovini Toura, naš Tadej Pogačar, ki do tega dne ni veljal za posebnega specialista v vožnji na čas, z dih jemajočim kronometrom potolče vso konkurenco in postane zmagovalec največje kolesarske dirke na svetu. Z njegovim rezultatom pa pomemben del kolesarskega sveta postane tudi Bližnji vzhod s šejki na čelu.

Pokaže se, da je mladi Bernal stopil v prevelike čevlje. Za prvega moža in vodjo so potrebne še kakšne druge vrline in življenjska zrelost, ki je Bernal še nima. Pritisk je bil prevelik, Primož pa je vsak neposredni spopad z Bernalom izkoristil za to, da ga je psihološko strl. Pogačarjeva zgodba je do zmage na Touru praktično identična Bernalovi. Vse, kar je osvojil Bernal, eno leto za njim ponovi tudi naš Tadej. S tem, da Tadej pokaže tudi, da je celovitejši kolesar od Bernala.

Ali se bo naslednje leto Pogačarju ponovila letošnja Bernalova zgodba? Verjamem, da ne.

Da je Tadej tudi mentalno močnejši. Uspeh in njegovo obvladovanje sta najtežje, kar mora vrhunski športnik premagati v svoji karieri. Temu se ni mogoče izogniti. Primož je to izkušnjo že uspešno premagal.

Zakaj v zadnjih dveh letih na največjih dirkah dominirajo Slovenci in Južnoameričani? Zakaj starejša generacija tako močno izgublja proti novi, mladi generaciji? Upal bi si trditi, da zato, ker je kolesarstvo v zadnjih dveh letih postalo bolj pošteno, izenačili so se pogoji in drznil si bom dejati tudi, da je precej bolj čisto. Zato sedaj zmagujejo najboljši in ne medijsko in marketinško najzanimivejši.

Kakšen bo odgovor na te spremembe organizatorja Dirke po Franciji in najbogatejše ekipe na svetu Ineos?

O tem drugič …

(Tone Tiselj je rokometni trener, ki se je zaljubil v kolesarstvo, in občasni komentar oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Preberite tudi:

"Ali je Dirka po Franciji res najtežja dirka?!" (1. del - Požareport, 16.11.2020)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tone Tiselj

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Resnica o Dirki po Franciji: Zakaj starejša generacija tako izgublja proti novi, mladi? Ker je kolesarstvo danes bolj čisto.