objavi na
pozareport.si

Četrtek, 6. April 2023 ob 06:00

Na senčni strani Telemacha, portala N1 in idiličnega blejskega golfa: ruska zveza v srcu Evrope?!
Ruski domovi in medaljoni Dragana Šolaka ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dragan Šolak naj bi bil težak okoli 12 milijard evrov. (foto: Bobo)

Srbski poslovnež Dragan Šolak, ki velja za enega od najbogatejših ljudi v tem delu Evrope, težak naj bi bil okoli 12 milijard evrov, živi pa na relaciji med Švico in Bledom, kjer je med drugi lastnik blejskega igrišča za golf, sicer pa ustanovitelj in prvi človek poslovne skupine United Media, ki sodi med največje medijske in telekomunikacijske družbe na Balkanu, je že znan igralec slovenske poslovne scene. Kot lastnik Telemacha, Sportkluba, Total TV, Shoppsterja in portala N1 pa tudi kot nesojeni lastnik Pop TV, Planet TV in nazadnje Siola. Na naslovnice slovenskih medijev je Šolak nazadnje prišel januarja lani, ko so britanski mediji poročali, da je kupil večinski delež tamkajšnjega prvoligaškega nogometnega kluba Southampton, precej manj znane, vsaj kar se tiče slovenske javnosti, pa so zadnje Šolakove poslovne operacije v Bolgariji, kjer je januarja 2021 - za 290 milijonov evrov - prevzel medijsko družbo Nova, ki med med drugim obvladuje tri vodilne bolgarske televizijske kanale. Pri čemer je Novo kupil od bratov ter oligarhov Kirila in Georgija Domučijeva, sicer znanih tudi po svojih zvezah s padlim bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom, ki ga Združene države Amerike in Velika Britanija obtožujejo korupcije.

Toda še najmanj znana - na senčni strani Telemacha, portala N1 in idiličnega blejskega golfa - je Šolakova "ruska naveza" v srcu Evrope. Gre za famoznega švicarskega "odvetnika za podjetnike" Wolframa Kuonija, ki je leta 2015 poskušal postati celo poslanec švicarskega parlamenta, vendar mu to - kljub močnim finančnim injekcijam (Šolakovim, ruskim, lahko samo ugibamo?!) za njegovo volilno kampanjo - ni uspelo.

Wolfram Kuoni med volilno kampanjo za švicarski parlament. (vir: Facebook)

Kuoni je bil namreč podpredsednik švicarsko-ruske Gazprom banke (vir), do maja 2022, torej tudi več mesecev po napadu Rusije na Ukrajino, pa je Kuoni še delal kot predsednik odbora Šolakove United Media:

Februarja 2022 so švicarski mediji med drugim poročali, da "Kuonijeva odvetniška firma iz Züricha živi od bogatih Rusov", sam Kuoni pa je že od leta 2010 igral tudi eno od vodilnih vlog pri širitvi Šolakovega medijskega imperija. Najdemo ga, odvetnika Kuonija, tudi - skupaj s Šolakom in Slovencem Tomažem Jeločnikom - v razvpitih "Malta Files" (vir) ...

Vir: Nacional, 15.5.2021

... in "Pandora Papers" (več na tej povezavi).

Šolaka in Kuonija prav tako povezujejo bivši (Šolakovi) posli v Srbiji in Bolgariji, neposredno povezani z bolgarskim tajkunom Krasimirjem Guergovom, sicer nekdanjim pripadnikom bolgarske tajne službe, in srbskim politikom Draganom Djilasom, pred leti tudi soustanoviteljem firme Direct Media.

A kjer je ruski svet, je tudi srbski svet, pravijo. Švicarski mediji navajajo, da njegova žena Maria izvorno prihaja iz Srbije, kot bankirka in promotorka, mimogrede, tudi Mario Kuoni najdemo v Pandora Papers, pa dela s "posebnim fokusom na Rusijo". Dva njena najbolj znan srbsko-ruska projekta sta "Srbsko-ruski medaljoni" ...

Vir: You Tube

... in "Klik za Srbijo", kjer Maria Kuoni sodeluje z nevladno fundacijo SBB, ki jo v resnici kontrolira Dragan Šolak, in nevladno organizacijo Ruski dom.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dragan Šolak United Media Wolfram Kuoni Maria Kuoni Telemach Sportklub N1

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Na senčni strani Telemacha, portala N1 in idiličnega blejskega golfa: ruska zveza v srcu Evrope?!