objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 10. avgust 2017 ob 06:59

Pritiski, grožnje, čudni sestanki, srhljive zlorabe položaja! Počivalšek in Leben osebno izsiljujeta okoljsko soglasje za Magno.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Minister Počivalšek in državni sekretar Leben pritiskata na nevladnika, naj pri Magni - popustijo.
Medtem ko se predsednik vlade Miro Cerar sonči v Črni gori, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec po medijih ukvarja s "facebook zapisi" Boštjana M. Zupančiča, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan na twitterju objavlja fotografije "radovednih koz" iz Posočja, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in celo državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben (sicer zadolžen za projekt drugega tira) osebno in direktno izsiljujeta okoljsko soglasje za projekt Magne Steyr v občini Hoče - Slivnica. Gre pa za grožnje in pritiske na posamezne nevladne organizacije, društva ali združenja, tako imenovane stranske udeležence ključnega postopka pred Agencijo RS za okolje (Arso) za izdajo okoljskega soglasja, kar je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za Magno Nukleus.

MOTIVI SO JASNI ...

Motivi visokih predstavnikov Cerarjeve vlade so popolnoma jasni: tuja multinacionalka Magna Steyr od slovenske vlade zahteva pravnomočno gradbeno dovoljenje najkasneje do konca septembra, sicer se kakor umika iz Slovenije. Če bi se kdo od stranskih udeležencev pritožil na prihajajoče okoljsko soglasje, ki ga bo Arso predvidoma izdal v naslednjih dneh ali tednih, in šel s pritožbo celo na upravno sodišče, gradbenega dovoljenja za Magno Steyr morda sploh ne bo, zanesljivo pa ga ne bi bilo še nekaj mesecev. Pritožbe bi bile sicer popolnoma upravičene, saj bo Arso pozitivno okoljsko soglasje po vsem sodeč izdal kljub številnim "ekološkim luknjam" in objektivnim nevarnostim za zdravo okolje, ki jih pod Pohorje prinašajo ena ali celo tri lakirnice Magne Steyr.

... PRESENEČATA PA DIREKTNOST IN BRUTALNOST

Presenečata pa neposrednost in neverjetna brutalnost pritiskov ali groženj stranskim udeležencem postopka izdaje okoljskega soglasja, kar se že nekaj časa dogaja po telefonih in na spornih neuradnih sestankih, kjer gre, milo rečeno, za pranje možganov, saj je bolj ali manj evidentno, da Počivalšek in Leben zlorabljata svoj uradni položaj, kar je kaznivo dejanje, pregonljivo po uradni dolžnosti. Predmet groženj ali pritiskov in izsiljevanj pa so izrecno povedane zahteve predstavnikov Cerarjeve vlade, da se stranski udeleženci ustno zavežejo, da se ne bodo pritoževali zoper okoljsko soglasje, ki ga bo izdal Arso. Stvar gre celo tako daleč, da pri tem sodelujejo tudi predstavniki Magne Steyr in Jorg Hodalič, že precej kompromitirani direktor podjetja E-net okolje, d. o. o., ki je pripravilo del projekta Magne Nukleus. Spomnimo, Jorg Hodalič je tudi nekdanji kandidat za poslanca SMC na Vrhniki, podobno vlogo, kot jo zdaj igra pri Magni Steyr, pa je pred leti odigral tudi pri zloglasnem Kemisu! Vse, o čemer poročamo, temelji na pripovedovanjih številnih vpletenih, ki pa, verjetno zelo razumljivo, ne želijo biti citirani ali imenovani.

PRIMERI:

* Tako se je minuli ponedeljek morala pri sekretarju Lebnu na sestanku pojaviti Barbara Kvac iz društva Focus. Leben je od nje zahteval, naj se vnaprej odreče možnosti pritožbe na okoljske soglasje, ki ga bo izdal Arso.
* Prejšnji četrtek sta se morali na sestanku v prostorih Hodaličeve družbe E-net okolje prikazati Barbara Kvac (Focus) in Renata Karba iz Umanotere. Tam so jima predstavniki Magne Steyr direktno povedali, da njihovih odgovorov na postavljena vprašanja pred izdajo okoljskega soglasja ne bodo dobili, saj bi to samo podaljševalo postopek?! Toliko o slovenski (pravni) državi in integriteti Arsa!
* Za danes dopoldne pa naj bi bil na pranje možganov na ministrstvo za gospodarstvo poklican Gorazd Marinček iz društva TRS. In to menda na pogovor osebno pri ministru Počivalšku.
* Posamezne stranske udeležence v postopku izdaje okoljskega soglasja je osebno klical tudi Goran Forbici, direktor CNOVS, Centra za sodelovanje, razvoj in informiranje nevladnih organizacij, ter se zanimal za to, ali se bo kdo od nevladnikov pritožil na bodoče okoljsko soglasje. Naši viri pravijo, da je to vsaj "zelo nenavadno" in da se je to "zgodilo prvič". Forbici pa se izgovarja, da ni vršil nobenih pritiskov niti ni vabil na sestanke, je samo spraševal, kako bodo nevladniki ukrepali?! Po naših informacijah je Goran Forbici telefonaril stranskim udeležencem na podlagi svojega dogovora z Jernejem Tovšakom, generalnim sekretarjem direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek. Pri tem je treba še enkrat izrecno poudariti, da ministrstvo za gospodarstvo nima prav nobenih pristojnosti med postopkom izdaje okoljskega soglasja, saj Arso sodi pod ministrstvo za okolje in prostor.
No, center CNVOS, ki ga vodi Goran Forbici, kar 40 odstotkov svojih finančnih sredstev dobiva od vlade, torej iz proračuna, zato je uslužnost Gorana Forbicija do vlade bistveno bolj jasna.

				Nevladnike tudi zelo čudi, da jih je klical Goran Forbici, direktor centra CNVOS, in jih spraševal, ali se mislijo pritožiti na bodoče okoljsko soglasje, ki ga bo za Magno Steyr izdal Arso. Forbici naj bi to počel na poglagi dogovora z visokim uradnikom Jernejem Tovšakom.<br>
			Nevladnike tudi zelo čudi, da jih je klical Goran Forbici, direktor centra CNVOS, in jih spraševal, ali se mislijo pritožiti na bodoče okoljsko soglasje, ki ga bo za Magno Steyr izdal Arso. Forbici naj bi to počel na poglagi dogovora z visokim uradnikom Jernejem Tovšakom.
* Direktno lobiranje za Magno Steyr se gre tudi Gospodarska zbornica Slovenije oziroma novi predsednik zbornice Boštjan Gorjup, sicer direktor družbe BSH Hišni aparati, Nazarje. Stranski udeleženci postopka pred Arsom kot po tekočem traku dobivajo vabila na nekakšne sestanke na temo Magne Steyr, ki jih sklicuje vodstvo zbornice. In tudi gospodarska zbornica, vemo, nima nič s postopkom izdaje okoljskega soglasja.

ARSO VEDNO NA STRANI ONESNAŽEVALCEV OKOLJA

Po navedbah naših sogovornikov se nevladniki teh sestankov in pranja možganov udeležujejo zato, da tako zmanjšujejo pritiske, češ, pridejo na sestanek in poslušajo, kako bodo ukrepali zoper bodoče okoljsko soglasje, pa menda še ne vedo. Pravijo tudi, da se Arso praviloma vedno postavi na stran onesnaževalcev okolja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
magna steyr Magna Nukleus zdravko počivalšek jure leben ministrstvo za infrastrukturo Ministrstvo za gospodarstvo Agencija republike Slovenije za okolje miro cerar karl erjavec Dejan Židan črna gora Kemis Vrhnika Jorg Hodalič ENet okolje Gorazd Marinček Društvo TRS Barbara Kvac Focus Renata Karba Umanotera boštjan gorjup gospodarska zbornica slovenije BSH Hišni aparati Nazarje SMC Goran Forbici CNVOS Jernej Tovšak boštjan m zupančič Posočje Vlada

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pritiski, grožnje, čudni sestanki, srhljive zlorabe položaja! Počivalšek in Leben osebno izsiljujeta okoljsko soglasje za Magno.