objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 22. september 2018 ob 07:11

Lidia Glavina kmalu gre, čeprav naj bi jo Kešeljević branil do konca. "Fantje in Bratuškova" so se že zmenili za novi SDH!
Del mlajše tranzicijske elite, beri levice, se medtem - strateško zvito premišljeno - seli iz bank v zavarovalnice ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Slovenski državni holding in 10 milijard evrov. Lidia Glavina se bo morala kmalu posloviti.

Včeraj dopoldne je nova članica uprave, prek odločitve ljubljanskega sodišča, postala širši javnosti manj znana Vanessa Grmek, sicer že zaposlena na Slovenskem državnem holdingu in med drugim članica nadzornega sveta Pošte Slovenije. Tako je uprava SDH po nenadnem odhodu Andreja Bertonclja na funkcijo ministra za finance v Šarčevi vladi spet dvočlanska in lahko dela.

Pred dnevi sta novinarja spletnega portala Siol.net Primož Cirman in Vesna Vuković sicer suvereno napovedovala, da bo novi član uprave SDH postal Dušan Zorko, nekdanji prvi človek Pivovarne Laško-Union. No, šlo je tipičen #FakeNews, saj boljši poznavalci zelo dobro vedo, da Zorko pri sedanji 4-članski sestavi nadzornega sveta SDH za imenovanje v upravo nima nobenih možnosti. Damjan Belič in Igor Kržan sta proti, Duško Kos in Janez Vipotnik bi sicer bila za, toda Beličev glas (spomnimo, Belič je tudi osebni prijatelj Mira Cerarja, podobno kot Miha Juhart, predsednik upravnega odbora DUTB), ker je pač predsednik nadzornega sveta, v tem primeru šteje dvojno. Toda pisanje Cirmana in Vukovićeve je zgolj ena - od zunaj - dirigirana epizoda pri novem spopadu znotraj tranzicijske levice za upravljanje preostalega državnega premoženja, 10 milijard evrov, torej spopada za vodstvo SDH, kjer pa so stvari, razen seveda konkretnih imen, že "usklajene".

Poglejmo kako.

Po naših zanesljivih informacijah bo uprava SDH v prihodnje ponovno tričlanska. Lista Marjana Šarca dobi predsednika ali predsednico uprave, Socialni demokrati in SMC pa po enega člana uprave, medtem ko si bosta Stranka Alenke Bratušek in stranka DeSUS medsebojno porazdelili nadzorni svet. Tak je tajni dogovor med Marjanom Šarcem, Dejanom Židanom, Mirom Cerarjem, Alenko Bratušek in Karlom Erjavcem, pri čemer, ponavljamo, konkretna imena ljudi, ki naj bi kmalu zavzeli pozicije na SDH, še niso znana, in še zelo daleč je odločitev, sicer zapisana v koalicijski pogodbi, da se SDH seli z ministrstva za finance na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, torej pod pristojnost ministra Zdravka Počivalška.

Lidia Glavina, razvpita sedanja predsednica uprave SDH, bo morala, tako naši viri, kmalu spakirati, čeprav naj bi jo Aleksandar Kešeljević, sicer član ožjega vodstva SMC, branil do "zadnje kaplje krvi". Mimogrede, Glavinova in Kešeljević na eni ter Gregor Golobič, Matej Narat (Sava) in Borut Jamnik (Modra zavarovalnica) na drugi strani so se "dokončno" razšli, ko je srbskemu tajkunu Mirodragu Kostiću, tudi s pomočjo SDH in DUTB (slabe banke), uspelo prevzeti večino v Gorenjski banki.

Mimogrede, Narat in Jamnik sta zdaj, kar zadeva Miodraga Kostića, sicer nekoliko umirila žogo, kar je javno razvidno tudi tako, da na prej omenjenem portalu Siol.net ni več toliko člankov, naperjenih proti - Kostiću.

TRANZICIJSKA LEVICA: SELITEV IZ BANK V ZAVAROVALNICE

No, poleg kadrovskega spopada za novo vodstvo SDH in DUTB znotraj tranzicijske levice, ki se bo seveda še razplamtel, se znotraj podjetij in finančnih korporacij slovenskega državnega premoženja dogaja še en veliki strateški premik.

Del mlajšega dela tranzicijske levice pod vodstvom Mateja Narata, sicer tesno povezan z bankami, se iz bančnega sektorja seli v zavarovalnice, kjer počasi zasedajo vse vodilne položaje. Najlepši primer je Sava Re, ki jo vodi Marko Jazbec, nekdanji član uprave Nove Ljubljanske banke in prejšnji predsednik uprave SDH. Ta strateška odločitev je seveda dobro in premeteno premišljena, saj je v zavarovalništvu trenutno več denarja kot v bančništvu, zavarovalnice so bistveno manj zanimive za javnost ali privlačne za medije, precej lažje pa je tudi pridobivati obvezne licence za vodenje zavarovalnic kot pa bank ...

Preberite tudi:

Zadnji dnevi Cerarjeve vlade. Razkrivamo pogodbo: z denarjem Hita poskrbljeno tudi za spremljevalca Lidie Glavina!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
sdh lidia glavina marjan šarec Dejan Židan miro cerar Alenka Bratušek karl erjavec Matej Narat borut jamnik aleksandar kešeljević zdravko počivalšek marko jazbec Miodrag Kostić Andrej Bertoncelj Dušan Zorko DUTB Pivovarna LaškoUnion Damjan Belič Duško Kos Igor Kržan Janez Vipotnik primož cirman Vesna Vuković Siolnet Vanessa Grmek pošta slovenije Miha Juhart Gorenjska banka Sava Re Lista Marjana Šarca SMC Socialni demokrati Stranka Alenke Bratušek desus

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Arij Slovenski

2019-10-20 13:14:55


Kje se pozna uničenje Istrabenza? V tem, da so vsa slovenska podjetja, ki jih je Bavčarjev Istrabenz pokupil in nagrabil, danes izropana, uničena in za bagatelo prodana raznoraznim balkanskim tajkunom. Zahvaljujoč Bavčarju so Droga Portorož, Kolinska, Hotel Kempinski in ostala nekdaj prestižna slovenska podjetja zdaj v rokah čefurskih tatov in banditov, ki jih izčrpavajo in ropajo. Izjemen "dosežek", res! S tem, da je v Istrabenzu zaposlil 3.800 brezdelnih koritarskih parazitov, ki nič ne prispevajo k produktivnosti in zaslužku podjetja, ampak samo vlečejo mastne plače, se pa lahko hvali samo topoumen komunistični kleptoman, ki se na ekonomijo spozna kot zajec na boben. Ne, Bavčar ni noben heroj niti uboga žrtev režima, ki bi se nam morala smiliti. Je zgolj tipičen komunistični aparatčik in partijski povzpetnik, ki je hotel postati premožen tajkun, pa se mu račun ni povsem izšel, ker se ga je njegova Partija medtem odrekla in ga poslala na hladno. Revolucija pač včasih žre tudi svoje otroke. In Bavčar je definitivno otrok revolucije, saj je še sredi 80-tih (tako kot Janša in Požar) prisegal večno zvestobo Titu in Partiji in se vzpenjal po partijski lestvici. Po operetni "osamosvojitvi" oz. "odcepitvi od Jugoslavije", ki se je zgodila samo na papirju - saj je Slovenija danes še vedno totalno preplavljena s komunisti in jugovići - pa je Bavčar odrgel masko demokrata in se vrnil v okrilje murgelske LDS, ki mu je obetala boljši karierni pospešek. Seveda je Bavčar - skupaj z ostalimi prefarbanimi udbovci in komunisti ala Janša, Bučar, Spomenka, Rupel, itd. - poskrbel, da tudi lustracije nikoli ni bilo in da bo Slovenija na veke vekov ostala pod jugo-komunistično okupacijo. Komunist pač ostane komunist, pa če se stokrat prefarba in preobleče v demokrata. Pa tudi v zaporu Bavčarju ne bo hudega. Prej kot v 5 letih bo (predčasno) prišel ven in potem brezskrbno užival sadove nagrabljenega premoženja, ki ga je prej pravočasno poskril ali prepisal na sorodnike. Celoživljensko hlapčevanje Partiji se mu bo torej vendarle izplačalo.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Lidia Glavina kmalu gre, čeprav naj bi jo Kešeljević branil do konca. "Fantje in Bratuškova" so se že zmenili za novi SDH!