objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 23. januar 2019 ob 07:15

Za kolerika Prešička je to prva afera, za vse bolj arogantnega Škoberneta pa že tretja. A sploh ni nujno, da bosta odletela?!
Marjanu Šarcu pa takšna situacija še vedno zelo ustreza. Mediji ga zaradi te afere celo povzdigujejo in hvalijo, češ, hitro je posegel vmes ter odločno zahteval pisna pojasnila, hkrati pa ta afera močno destabilizira in ogroža SD ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dejan Prešiček, ki je med članstvo SD vstopil šele avgusta lani, torej po parlamentarnih volitvah, je čez noč postal minister predvsem zato, ker je sorodnik Matjaža Hana.

Za Dejana Prešička, novinca v politiki, ki je dobesedno čez noč postal minister za kulturo, je to, kar se zdaj dogaja na ministrstvu za kulturo, njegova prva velika politična afera, za državnega sekretarja Jana Škoberneta pa že tretja. Pa sploh ni nujno, da bosta - odletela. Čeprav je policija že začela preiskavo kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti (vir), je vse pravzaprav odvisno od politike, še natančneje od razpleta pri predsedniku vlade Marjana Šarcu, predvsem pa znotraj stranke Socialnih demokratov.

Pojdimo po vrsti:

- Da je minister Dejan Prešiček kolerik, je že "splošno znano". To je minister minulo soboto v telefonskem pogovoru z avtorjem teh vrstic priznal tudi sam, to so vedeli tudi drugi novinarji, ki zdaj, šele pet dni (!) po izbruhu afere s tragično smrtjo T. B., dolgoletnega uslužbenca ministrstva za kulturo in ko je po včerajšnjem odzivu predsednika vlade Šarca v tej aferi dovoljeno poročati tudi drugim medijem (hja, ampak to je že neka druga zgodba!), objavljajo pričevanja nekdanjih sodelavcev Dejana Prešička, ko je bil - do formiranja Šarčeve vlade - ravnatelj ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet, kjer je - med drugim - grozil zaposlenim, da jih bo s pritiski spravil v psihiatrično bolnišnico ... (vir: Dnevnik):

- Najbrž tudi ni nobenega dvoma, da je Prešiček, ki je med članstvo SD vstopil šele avgusta lani, torej šele po parlamentarnih volitvah, čez noč postal minister predvsem zato, ker je sorodnik Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD, ki velja tudi za enega od najvplivnejših politikov SD. Prešiček je namreč bratranec Hanove žene in tovrstna nepotistična kadrovanja se običajno, zaradi slabe karme, kmalu znajdejo sredi velikih afer. In prav od Hana naj bi bila zdaj odvisna ministrska usoda Dejana Prešička.

KDAJ JE MATJAŽ HAN PRIPRAVLJEN REČI SVOJI ŽENI LJUDMILI, DA PREŠIČEK MORDA ODITI ...

- Naši insajderski viri pravijo, da bo Matjaž Han za Prešičkovo glavo zahteval več, kot je nedavno že dobil: novega člana uprave državne družbe 2TDK, ki dela drugi tir, to je Dušana Zorka, nekdanjega prvega človeka Pivovarne Laško - Union. Šele v tem primeru bi bil Han pripravljen doma pojasniti svoji ženi Ljudmili, da "mrzli svak" Dejan Prešiček pač mora oditi.

- Pri tem je tudi zanimivo, da avtor teh vrstic v zadnjih dneh dobiva številna anonimna in podpisana pisma, povezana s posli družine Han (vir) in nikoli povsem pojasnjeno prometno nesrečo Matjaža Hana izpred nekaj let, kjer je bil do smrti povožen otrok, vsa ta pisma pa prihajajo iz Hanovega domačega kraja - Radeče.

- Za Jana Škoberneta pa je to že tretja velika politična afera. Tako je bil junija 2012 kot tedanji vidni član pomladka SD na poletnem kampu evropske socialistične in socialdemokratske mladine (danes je to Yes - Young European Socialist) v Savudriji obtožen seksističnega vedenja in spolnega nadlegovanja, o čemer je bil uradno obveščen tudi tedanji predsednik SD Igor Lukšič (vir - Siol.net):

Skupaj z Janom Škobernetom sta bila takrat v Savudriji vpletena tudi sedanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer ter javnosti manj znani SD-jevski "mladinec" in podjetnik David Delakorda, ki pa se kasneje pojavlja še v nekaterih spornih Škobernetovih zgodbah. No, kljub temu je Jan Škoberne mesec pozneje postal celo predsednik Mladega foruma?!

JAN ŠKOBERNE POMENI VARNOSTNO TVEGANJE

- Javnosti prikrita druga velika Škobernetova afera pa se je - popolnoma stran od medijev - zgodila po imenovanju Janka Vebra za obrambnega ministra v Cerarjevi vladi. Jan Škoberne se je hotel zaposliti kot član Vebrovega kabineta, vendar je rdečo luč za Škobernetovo zaposlitev dala Obveščevalno varnostna služba (OVS). Zakaj so obveščevalci preprečili Škobernetovo zaposlitev pri Vebru, uradno ni bilo znano, ker OVS tega ni dolžna pojasniti - niti ministru, po naših informacijah pa je šlo za to, da je Škoberne, ki bi kot član Vebrovega kabineta prihajal do zaupnih, tajnih in obveščevalnih podatkov, predstavljal "varnostno tveganje" - spet po naših informacijah zaradi svojih povezav z Davidom Delakordo in podjetjem Esotech, ki ga vodi Marko Škoberne, Janov oče. Esotech in menda tudi Delakorda namreč poslujejo z režimom Milorada Dodika v Republiki Srbski.

- Jana Škoberneta naši viri sicer uvrščajo med tako imenovano velenjsko "SD-jevsko politično mafijo", skupaj z Mitjo Kontičem (sinom dolgoletnega velenjskega župana in prav tako izjemno vplivnega člana SD - Bojana Kontiča), ki je bil, podobno kot Jan Škoberne, rojen z zlato žlico v ustih (člani družine Škoberne so namreč po tajkunski privatizaciji Esotecha postali milijonarji), pa (je) v tem delu Slovenije velja(l) za nedotakljivega.

- Čeprav Jan Škoberne nikoli ni bil izvoljen za poslanca, je bil v prejšnjem mandatu poslanec, ampak samo nadomestni, tokrat pa je v zameno za neizvolitev na poslansko funkcijo postal državni sekretar. Velja za vedno bolj arogantnega, da mu nič ni sveto, niti tragična smrt uslužbenca ne, pa dokazuje s tvitanjem po izbruhu sedanje afere na ministrstvu za kulturo, ko je, neverjetno, enostavno pobegnil na dopust. In ob tem celo javno in cinično srhljivo sporoča, da je po štirih mesecih službe šel na dopust, ki ga je načrtoval več kot šest mesecev?! Pa kdo je tu nor?!

- Toda nekateri opozarjajo, da bi Škobernetov zaigrani pobeg na dopust lahko pomenil tudi njegov kadrovski manever. Saj naj bi celo računal na to, da bi lahko zdaj zamenjal Prešička in celo postal minister. Za zdaj je Prešička res pustil čisto samega, naj se ubada s posledicami te afere, čeprav tudi Škoberneta javno bremenijo očitki o šikaniranju pokojnega T. B.

Jan Škoberne namreč skupaj z Jernejem Štromajerjem in Dominiko Švarc Pipan sodi med tiste novopečene državne sekretarje iz stranke SD, ki so sami zase trdno prepričani, da so (naj)pametnejši in sposobnejši od svojih ministrov, Dejana Prešička, Jerneja Pikala in Andreje Katič, in da bi pravzaprav oni morali postati ministri. In Jan Škoberne se tudi zelo dobro razume z Matjažem Hanom.

ŽIDAN POTUHNJENO TIHO, ŠARCU PA VSE TO - USTREZA!

- Dejan Židan, predsednik državnega zbora in "lider SD", je po izbruhi afere na ministrstvu za kulturo, čeprav gre za neposredno vpletenost stranke, ki jo vodi, še vedno potuhnjeno tiho. Marjanu Šarcu pa takšna situacija, kot je v tem trenutku, še vedno zelo ustreza. Mediji ga zaradi te afere celo povzdigujejo in hvalijo, češ, "hitro" je posegel vmes ter "odločno" zahteval pisna pojasnila od Prešička, hkrati pa ta afera močno destabilizira in ogroža SD, kar Šarcu, ki je danes diplomatsko v švicarskem Davosu, ravno zdaj, ko počasi prihajajo evropske volitve, še kako ustreza.

In zato, neverjetno, ne boste verjeli, sploh ni tako nujno, da bosta Dejan Prešiček in Jan Škoberne - odletela ...!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dejan Prešiček Jan Škoberne ministrstvo za kulturo marjan šarec Dejan Židan Matjaž Han Ljudmila Han jernej štromajer Jernej Pikalo David Delakorda Mitja Kontič Bojan Kontič Igor Lukšič janko veber milorad dodik Andreja Katiči dominika švarc pipan OVS ministrstvo za obrambo miro cerar Časopis Dnevnik Siol

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Za kolerika Prešička je to prva afera, za vse bolj arogantnega Škoberneta pa že tretja. A sploh ni nujno, da bosta odletela?!