objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Petek, 19. april 2019 ob 06:11

Kleptomanstvo slovenske politike. Vlada sporoča državljanom: Zajebali smo, ampak izplačal vas bo nekdo drug!
Najprej so zajebali zakon, ves čas so vodili igro sanacije, na koncu pa so za vse skupaj obtožili Banko Slovenije in z zakonom regulirali vdor v banko, kjer nameravajo zaseči sredstva in jih nameniti za poplačilo odškodnin ...
Forum !

Odpri galerijo

Nazadnje je ta država doživela monetizacijo proračuna, ko je Socialistična republika Srbija pod vodstvom Slobodana Miloševića vdrla v Narodno banko Jugoslavije in si prisvojila devizne rezerve tedanje centralne banke.

Jebem vam mater vsem po spisku in jebem vam fašizem in afroarabske migracije, ali ne dojemate, da se sistem sesuva? Do kdaj bo tišina?

(Piše: Rado Pezdir)

Bralstvu se opravičujem, ker v tem komentarju ne bom komentiral grozeče pošasti fašizma, ki naj bi se plazila po državi in lezla iz vseh por družbe, ki jih slovenska levica še ni zaprla. Opravičujem se tudi tistim, ki bi morda radi brali, kako bo nekaj deset tisoč migrantov kak mesec po fužinskih kleteh posiljevalo prvaka neke desne superstranke, ki se je v svojem epskem boju za resnico odpovedal zlati žlici rdečega plemstva, ki ga je hranila, vse dokler se ni seznanil s problematiko ritopikov. Namesto tega bom pisal o ekonomiji. Morda se še spomnite ekonomije? To je tista zadeva, ki vas običajno začne skrbeti takrat, ko zmanjka služb.

V čisti tišini je na ministrstvu za finance nastal osnutek zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Gre za osnutek, ki naj bi naslovil reševanje poplačila izbrisanih imetnikov podrejenih finančnih instrumentov. Ta zakon je ekstremen v tem smislu, da si dovoli poscati se na ustavo in močno udariti v institucionalno konfiguracijo slovenskih institucij. Dovolite mi, da vam to zakonsko norost obrazložim v nekaj enostavnih orisih.

Zakon je doživel več osnutkov, vsak osnutek pa se je do trenutne različice vse bolj oddaljeval od realnih okoliščin. Strošek poplačila izbrisanih imetnikov podrejenih obveznic se je namreč začel premikati z državnega proračuna v breme Banke Slovenije. To na prvi pogled obskurno dejstvo, nepomembno za bodoče prejemnike poplačila, seveda ni pomembno, je pa na moč neobičajno za pisce zakona. In to iz dveh razlogov.

Prvič, s tem se implicitno premika tudi krivda za izbris podrejencev s tistih, ki so proces dejansko vodili, torej vlade in ministrstva za finance, na regulatorja procesa Banko Slovenije. To seveda ni nepričakovano, saj je popolnoma jasno, da se hoče politika znebiti krivde za nastalo situacijo. Tudi če so zakon, ki je kasneje padel na ustavnem sodišču, napisali kar lepo sami. Spomnimo, zakon je padel zaradi bizarne malomarnosti, ko ne ministrstvo za finance ne vlada nista opazila, da v zakonu, s katerim se je reguliralo brisanje podrejencev, ni bilo določila o sodnem varstvu imetnikov teh instrumentov. Čestitke za to bravuro s prenosom krivde na Banko Slovenije gredo seveda tudi Metodu Dragonji, ki mu je uspelo sedeti v kabinetu ministra za finance na začetku in očitno tudi na koncu sage o izbrisanih podrejencih. Tisto, kar sedaj vlada sporoča vsem državljanom, je, zajebali smo, ampak izplačal vas bo nekdo drug.

In drugič, nadvse fascinantno je, da je vlada te države kar z zakonom prejudicirala, kdo je kriv za nastalo situacijo. To je očitno Banka Slovenije, ki naj zdaj vse skupaj tudi plača. Torej? Kaj vam bo pravna država s sodnim sistemom, če lahko vlada sprejme zakon, iz katerega implicitno sledi razsodba o krivdi? Doslej smo morda naivno mislili, da o čem takem sodi sodišče, ampak očitno je, da tam raje preganjajo štajerske tabornike, razsodbe pa prepuščajo kar izvršilni veji oblasti.

Izbira guvernerja je v domeni predsednika države, zato stabilnost Banke Slovenije ni nekaj, kar bi lahko ignoriral, tako kot ne more in tudi ne ignorira razmer v Slovenski vojski. Predsednik države, moraš spregovoriti, moraš zaustaviti razgrajevanje Banke Slovenije. To ni pobožna želja tvojih volivcev, ampak naloga, ki ti jo narekuje ustava.

Če so vam debate o migrantih in fašistih že popolnoma zapacale možgane, pa morda niste opazili, kaj vam je vlada ravnokar pripravila. Izplačilo odškodnin iz naslova sredstev Banke Slovenije je seveda nekaj, čemur fensi rečemo monetizacija proračuna. Ta je v Evropski uniji eksplicitno prepovedana. Zanimivo, kajne, slovenska vlada sprejema zakon, ki je v celoti in popolnoma v nasprotju s pravom EU in delovanjem skupnega monetarnega območja. Naj vam povem enostavneje, za kaj gre. Nazadnje je ta država doživela monetizacijo proračuna, ko je Socialistična republika Srbija pod vodstvom Slobodana Miloševića vdrla v Narodno banko Jugoslavije in si prisvojila devizne rezerve tedanje centralne banke. Ali zdaj štekate dimenzijo norosti, ki jo želi izvesti slovenska vlada? Najprej so zajebali zakon, ves čas so vodili igro sanacije, na koncu pa so za vse skupaj obtožili Banko Slovenije in z zakonom regulirali vdor v Banko Slovenije, kjer nameravajo zaseči sredstva in jih nameniti za poplačilo odškodnin! Res lepo, to je prvič javno manifestirano kleptomanstvo slovenske politike. In res krasno, da smo leta 2019 dobili finančnega ministra in predsednika vlade, ki sta oživela politiko vdora v rezerve centralne banke Slobodana Miloševića. Kaj bo naslednji korak? Morda zaseg vseh deviznih rezerv za gradnjo makete za drugi tir iz Kopra do Kamnika?

Tudi če odmislimo, da je Banka Slovenije del ECB (Evropske centralne banke) in da gre za zakon, s katerim poskuša vlada dejansko zapleniti devizne rezerve evropskega denarnega območja, je vseeno presenetljivo, da slovenska politika meni, da je to kar neki prosto ležeč in neuporabljen denar na depozitu, ki se ga lahko dvigne brez posledic. Nisem prepričan, da to mnenje deli slovenski bančni sistem, kaj šele mednarodni finančni trgi.

Dodajmo še en drobec, ki kaže, kako absolutno nor zakon pripravljajo. V dvajsetem členu zakona se predvideva, da bo sodišče imenovalo skupino strokovnjakov. Ti strokovnjaki naj bi ugotavljali skladnost kvalificiranih obveznosti z zakonom o bančništvu. Naj vam prevedem, pisci zakona so podobno kot v primeru vdora fiskalne oblasti v monetarno oblast brez omejitve prekršili ključno pravilo demokratičnih institucij. Izvršilna oblast je z ukazom v obliki zakona sodišču predpisala, kako naj dela. Po tem zakonu namreč nimamo več sodišč, da razsojajo, ampak imamo strokovne skupine, ki presojajo za sodišča. Ali razumete, kako daleč so že zabredli? Ali razumete realno grožnjo tega prikritega institucionalnega udara? In ta skupina strokovnjakov bo dala enoglasno mnenje. Kaj pa če ga ne bo? V zakonu takšna situacija ni predvidena. Verjetno ni panike, novi SZDL v obliki strokovne skupine na sodišču bo zagotovo dal enovita mnenja.

ZAKAJ MOLČI PAHOR?!

Mogoče se to zdi komu patetično, meni pa se vseeno ne zdi nepomembno, da v okoliščinah, ko se sesuva institucionalna ureditev države, spregovori predsednik države Borut Pahor. Njegov molk, ki v zvezi s tem traja že predolgo, postaja nevaren, saj se očitno tudi ta funkcija premika v popolno podrejenost drugim institucijam. Izbira guvernerja je v domeni predsednika države, zato stabilnost Banke Slovenije ni nekaj, kar bi lahko ignoriral, tako kot ne more in tudi ne ignorira razmer v Slovenski vojski. Predsednik države, moraš spregovoriti, moraš zaustaviti razgrajevanje Banke Slovenije. To ni pobožna želja tvojih volivcev, ampak naloga, ki ti jo narekuje ustava.

Jebem vam mater vsem po spisku in jebem vam fašizem in afroarabske migracije, ali ne dojemate, da se sistem sesuva? Do kdaj bo tišina?

(Rado Pezdir je magister ekonomije, profesor, publicist in komentator oddaje Faktor na TV3)

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
rado pezdir banka slovenije Vlada jugoslavija slobodan milošević ministrstvo za finance metod dragonja evropska unija Srbija Evropska centralna banka Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kleptomanstvo slovenske politike. Vlada sporoča državljanom: Zajebali smo, ampak izplačal vas bo nekdo drug!