objavi na
pozareport.si

Sreda, 16. December 2020 ob 06:00

Pop TV - 25 let nazaj in "osumljenih pet". Ustanovitelji, ki so obogateli: Ujčič, Meglič, Kukovec, Gorjup in Jurenec.
Požareport

Odpri galerijo

Tiskovna konferenca pred začetkom starta Pop TV, 15. novembra, - točno 25 let nazaj.

"Tako je bilo pred 25 leti. Od leve proti desni: Janez Ujčič, Franjo Meglič, Marjan Jurenec, Ronald Lauder in Leonard Fertig. To je bil neskromno rečeno največji medijski projekt v Sloveniji in širše."

No, tako je včeraj, 25. novembra, ob 25. obletnici ustanovitve danes največje zasebne televizijske hiše v državi Pop TV, ki je v tuji lasti, in sicer zdaj v lasti češkega milijarderja Petra Kellnerja,  na facebooku nostalgično zapisal Janez Ujčič, eden od ustanoviteljev Pop TV, in objavil zgornjo fotografijo, posnetek s takratne tiskovne konference.

Janez Ujčič pa je le eden od prejkone "pozabljenih očetov" te televizije, ki se jih danes spomni oziroma pozna le še malokdo v tej državi.

Bilo jih je pa pet, "osumljenih 5":

- Janez Ujčič - nekdanji dolgoletni novinar in urednik RTV Slovenija, kasneje znan kot lastnik mariborske lokalne televizije RTS in vidni politik stranke DeSUS.

- Marjan Meglič velja za "pionirja slovenskih zasebnih elektronskih medijev", bil je lastnik televizije MM TV, "predhodnice Pop TV", in radia Gama MM.

- Srečko Kukovec - tedanji uslužbenec SKB banke in mariborski vplivnež LDS in Bavčar-Ruplovih demokratov, ki so ga povezovali tudi z mariborskim političnim podzemljem ter zloglasno ugrabitvijo nekdanjega mariborskega župan Alojza Križmana. Kukovec je bil tudi tisti, ki je na Dunaju spoznal bodoče lastnike Popa, ameriško - takrat še Lauderjevo - korporacijo CME, in jih pripeljal v Slovenijo.

- Ivan (Anti) Gorjup - dolgoletni in izjemno vplivni mariborski odvetnik, bivši politik, bil je med tistimi, ki so lansirali župana Sašo Arsenoviča, danes pa je tudi predsednik Teniškega kluba Branik Maribor.

- In Marijan Jurenec, ki je postal prvi in potem dolgoletni direktor Pop TV, predvsem zato, ker takrat edini od omenjenih ni imel pravega dela, za seboj pa stečaj svoje lokalne trgovinske mreže. S Pop TV se je kasneje preselil na Planet TV, danes pa se ukvarja z elektronskimi mediji.

Vseh osumljenih 5 je takrat s prodajo svojih lastniških deležev Američanom, vsaj za naše razmere, precej obogatelo, vse ostalo je znana zgodovina.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Ujčič

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Pop TV - 25 let nazaj in "osumljenih pet". Ustanovitelji, ki so obogateli: Ujčič, Meglič, Kukovec, Gorjup in Jurenec.