Hrana je gorivo – telesu daje moč, zagon in dovolj energije. Uravnotežen in kakovosten jedilnik pripomore k boljšemu psihofizičnemu zdravju. Pravilen način prehranjevanja je najpomembnejši predvsem v vrhunskem športu, saj lahko odločilno vpliva na rezultate in počutje športnika. Tega so dobro zavedajo v ekipi Team Bahrain Victorious, kjer prehranski strokovnjaki in chefi vsakodnevno skrbijo za pravo kombinacijo živil ter dovoljšen vnos kalorij. V najboljši ekipi na letošnji znameniti Dirki po Franciji (Tour de France) so tako kolesarji pred vsako tekmo zaužili le najkakovostnejše sestavine, med katerimi so tudi AVE izdelki brez gensko spremenjenih organizmov.
Vrhunski šport zahteva vrhunsko in natančno izbrano prehrano. Prav takšno, kot jo kolesarjem ekipe Team Bahrain Victorious, ki so več kot odlično vrteli pedale na tokratnem Touru, pripravljajo njihovi prehranski strokovnjaki.
Jedilniki imajo skupno osnovo, prilagojeno vzdržljivostnim športom. Glede na čas v letu in posameznikove cilje potem individualno prikrojijo prehranski načrt in priporočila. Večino leta tako jedilnik vrhunskega kolesarja temelji na čim boljši preskrbi z energijo, da lahko opravljajo težje treninge in tekmujejo.
"Nekateri kolesarji pa v pripravljalno obdobje pridejo malenkost pretežki, zato v prvih tednih treninga rahlo omejijo vnos ogljikovih hidratov, da lahko izgubijo odvečno težo," pojasni Nicola Moschetti, nutricionist ekipe Team Bahrain Victorious. Skupaj s chefoma Alenom Rožićem in Vladom Hrvatinom skrbijo za polnovredne obroke, ki športnikom zagotovijo potrebe po energiji, hranilih in esencialnih snoveh. Slednje so pri telesnih naporih bistveno povečane ter nujne za normalno delovanje organizma.
V prehranskem načrtu profesionalnega kolesarja vsakodnevna prehrana dosega dnevni vnos različnih živil. Tako je v obrokih zastopanih vseh pet skupin živil, ki zagotavljajo zadosten vnos hranilnih snovi za normalno delovanje telesa. "Vse se začne z zajtrkom, ki naj bo pri športnikih bogat z ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami," svetuje nutricionist Mochetti.
Kakovostne beljakovine v mesu, ribah in jajcih
Prehrana je med dirko, na treningu in doma različna, na meniju pa so vedno ogljikovi hidrati, kot so polnozrnate testenine, riž, rženi kruh, kvinoja in kuskus, beljakovine, zdrave maščobe, sadje in zelenjava. "Pred dirko, na kateri bo kolesar porabil med 3000 do 6000 kalorij, je zelo pomembno, da športniki zaužijejo vir ogljikovih hidratov, običajno testenine, riž ali kašo. Tovrstna hrana jim da energijo za čim boljši začetek tekmovanja. Po koncu tekme naj bo njihov obrok bogat z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, da telo čim hitreje okreva. Pogosto je na krožniku riž s tuno ali piščančjim mesom," svetuje Nicola Moschetti.
"Vsak izmed nas je individuum, tudi pri prehrani. Sam imam sicer konstantno telesno težo, vseeno pa pazim, kaj zaužijem. Ker s kolesarjenjem porabim veliko energije, je moj jedilnik količinsko bogat. Izogibam se ocvrti hrani in gaziranim pijačam. Po mojih izkušnjah so najkakovostnejše beljakovine, ki jih zaužijem, z mesom, ribami in jajci. Po težkih naporih in utrujenih mišicah domača hrana in počitek najbolj pomagata do hitre regeneracije. Moje najljubše kosilo pa predstavlja pašta z različnimi omakami," svoj režim prehranjevanja razkrije 26-letni Matej Mohorič, član ekipe Team Bahrain Victorious in letošnji udeleženec Dirke po Franciji, in doda: "Prisegam tudi na izdelke brez GSO, saj podpiram zdrav in uravnotežen življenjski slog. Držim se pravila, da poskušam jesti hrano, ki bi jo prepoznala tudi moja babica. Prav zato pogosto posežem po AVE piščančjih izdelkih brez GSO, saj se hrani z gensko spremenjenimi organizmi izogibam. K dobrim rezultatom poleg fizične pripravljenosti veliko pripomore prav ustrezna hrana. Skupina Panvita je tudi naš partner, njihovo meso pa se pogosto znajde tudi na naši domači mizi v sezoni piknikov." Za vrhunske športnike so izdelki brez gensko spremenjenih organizmov namreč izjemno pomembni.
"V Panviti se dobro zavedamo, kako pomembna je zdrava in uravnotežena prehrana v življenju vsakega posameznika. Še posebej pa podpiramo naše vrhunske športnike – tudi tako, da zanje pripravljamo skrbno izbrana kakovostna ter doma pridelana živila. Ponosni smo, da najboljša ekipa na Tour de France 2021, ekipa Team Bahrain Victorious, prisega na naše AVE izdelke," je strnil Toni Balažič, izvršni direktor Skupine Panvita.
In kaj si lahko v stilu šampionov pripravite tudi sami doma? Spodaj nekaj predlogov za okusno in zdravo kosilo.
PIŠČANČJI ZREZKI S TOPINAMBURJEM IN PEČENIM PARADIŽNIKOM
Sestavine:
Piščančja prsa file ali piščančji zrezki AVE GSO
Kurkuma
Oljčno olje
Paradižnik
Topinambur
Sveža solata, kislica, mlada špinača ali rukola
Sol
Poper
Priprava:
Piščančja prsa razrežemo po dolgem, da dobimo zrezke. Predvidoma 2 zrezka iz ene polovičke. Premažemo s kurkumo in oljem, solimo in popramo. Žar ponev ali žar dobro ogrejemo in zrezke opečemo na eni strani, ter obrnemo. V ponev dodamo paradižnik in prerezan topinambur, ter opečemo še zelenjavo. Pečemo tako dolgo, da so zrezki na obeh straneh lepo opečeni, zelenjava pa znaj opečena na ugriz pa še vedno kompaktna (al dente). Postrežemo s svežo solato, kislico, mlado špinačo ali rukolo, ki jo pokapljamo z nekaj kapljicami oljčnega olja. Vse skupaj rahlo solimo.
SOLATA S PIŠČANČJIMI STEGNI IN GORČIČNIM PRELIVOM
Sestavine:
Stegna file (piščančja stegna brez kosti in kože) AVE GSO
Mešana solata (zelena solata, rukola, mlada špinača ali kaj drugega)
Sveža zelišča (bazilika, origano, peteršilj, drobnjak)
Kuhani rumeni fižol ali katera druga stročnica
Oljčno olje
gorčica
Limonin sok
Vinski kis
Poper
Sol
Priprava:
Piščančja stegna razrežemo na trakce in jih rahlo solimo. Ogrejemo ponev v katero smo dodali nekaj olja in meso na vseh straneh enakomerno opečemo. V manjši skledi ali shakerju za koktajl zmešamo kis, limonin sok, olje in nekaj gorčice. Vse skupaj rahlo popramo in dobro pretresemo. V skledi zmešamo narezane liste solate, zelišča in kuhan fižol, ter jih razporedimo po krožnikih, na katerih bomo jed postregli. Dodamo koščke opečenega mesa in vse skupaj pokapljamo z gorčično omako.
NADEVANA PIŠČANČJA PRSA S SKUTO IN ŠPINAČO
Sestavine:
Piščančja prsa AVE GSO
Skuta
Mlada špinača
Šparglji Panvita
Rdeča ali zelena bazilika
Mesarska vrvica (po potrebi)
Oljčno olje
Sok polovičke limone
Poper
sol
Priprava:
Piščančje prsi razpolovimo in vsako polovičko prečno prerežemo, da dobimo velik zrezek (butterfly). V skledi zmešamo skuto in narezano špinačo. Nekaj špinače prihranimo, da jo bomo uporabili kot prilogo. Solimo in popramo, ter dodamo nekaj kapljic oljčnega olja. V primeru, da imamo domačo ali bolj mastno skuto jo lahko pred tem za nekaj časa pustimo na cedilu, da odstranimo odvečno tekočino. Zrezke na vseh straneh rahlo osolimo in na notranji strani premažemo s skutnim nadevom. Zrezke zapremo in po potrebi zavijemo z vrvico. V ponvi ogrejemo olje, in zrezke opečemo na eni strani, ter jih previdno obrnemo, da nadev ne izteka. Opečemo še na drugi strani, ter nekaj minutk pred koncem dodamo še šparglje, ki jih prav tako opečemo. Vse skupaj postrežemo s svežo špinačo in lističi sveže bazilike, ki jih lahko pred tem pokapljamo z nekaj kapljicami olja in limoninim sokom. Po potrebni dodatno solimo in popramo. (Reklamna informacija)
Komentarji (8)
Aug 05, 2021
1
»HRANA OPOZORILO! »Ukrajinski piščanci, hranjeni z gensko spremenjeno hrano, prispeli na Balkan?! Ukrajinski piščanci, hranjeni z gensko spremenjeno hrano, prispeli na Balkan?! 22. oktober 2018 | Komentarji izklopljeni gmo-piliciUkrainski tajkun Yuri Kosyuk, lastnik podjetja MHP, bo v Srbiji deloval prek "Perutnine Ptuj". Krma za živali v Ukrajini večinoma prihaja iz GSO soje in koruze, zato je cenejša Ukrajinsko podjetje MHP v lasti tajkuna Jurija Kosyuka, "težko" 1,16 milijarde evrov, je korak bližje prevzemu slovenskega živilskega velikana "Perutnina Ptuj", ki je tudi lastnik srbskega "Topika" iz Bačke Topole, Pišejo Novosti. Čeprav so Ukrajinci že uradno objavili, da so prevzeli to podjetje, čakajo na odzive Slovenije, pa tudi regulativnega organa, ki se ukvarja z monopolom. Ukrajinska skupina je prošnjo za odobritev vložila tudi srbski komisiji za varstvo konkurenčnosti. Približno 700 družin v Srbiji živi v Perutnini, ki je lastnica tovarne Topiko v državi. Kar 70 odstotkov proizvodnje "Perutnine" v Srbiji sestavljajo lokalni dobavitelji. S prihodom novega lastnika je možno, da se bo ta politika spremenila, še posebej, če je znano, da poslovni model skupine MHP temelji izključno na poceni proizvodnji piščanca v Ukrajini. Problem gensko spremenjene hrane v Ukrajini ni najbolje urejen, zato krma za živali večinoma prihaja iz GSO soje in koruze. "Proizvajalci so dolžni obvestiti, kako se nekaj in s čim hranijo, vendar živali, ki so jedle gensko spremenjeno hrano, mi pa smo jo porabili kot sekundarno, po nobeni uredbi EU ne štejejo za gensko spremenjene izdelke" - pravi profesorica Miša Dimitrijević, genetičarka kmetijsko fakulteto v Novem Sadu. "Treba je dati izjavo, vendar mislim, da v mnogih državah EU ni prepovedano krmiti živali s hrano z gensko spremenjenimi organizmi. Tudi takšno meso je težko nadzorovati, ugotoviti, kaj je žival pojedla, je teoretično mogoče, vendar se to ne stori. Na splošno ne moremo vedeti, kaj je žival pojedla, in dvomim, da to kdo nadzoruje, "pravi Dimitrijevič. Medtem ko je glavni adut proizvajalcev piščancev v Srbiji to, da so trgovina, prodaja in vse, kar je povezano z GSO, v Srbiji prepovedano, strokovnjaki pojasnjujejo, da je možno, da velik del mesa, uvoženega v državo, prihaja iz živali, ki se krmijo z gensko spremenjeno krmo. In to je skoraj nedokazljivo. "Po uradnem letnem poročilu tega ukrajinskega podjetja je bila leta 2017 cena proizvodnje za kilogram piščančjega mesa 1,07 evra, isti kilogram pa stane 'Perutnino' tri evre," pojasnjuje vir. Samo lani se je izvoz ukrajinskih piščancev v EU povečal za 67 odstotkov. Mimogrede, to ukrajinsko podjetje je že imelo afero v EU, kjer so ga lokalni kmetje obtožili zlorabe trgovinskega sporazuma med Brusljem in Kijevom. Kot so trdili, je evropski trg preplavile ukrajinske piščance, ki so bile zapakirane pod oznako EU. "Družba MHP s sedežem v Ukrajini je vložila vlogo za prevzem nadzora nad družbo 'Perutnina Ptuj'," pravijo v Komisiji za varstvo konkurence. Postopek je v teku in odločba bo objavljena šele po njegovem zaključku. V trgovinah Konzum na Balkanu so tudi izdelki živilske družbe ‘Perutnina Ptuj’, zato to ne zadeva samo Srbije, ampak vse države, ki so povezane s to tovarno.
Aug 05, 2021
2
hoj Žrite ukrajinske piščance futrane z gensko spremenjeno sojo in koruzo. To vam toplo priporača perutnina Ptuj. To vam zagotavlja dolgo življensko dobo. Toda samo če niste ocepljeni. boditevcvetju
Aug 05, 2021
0
Ave je eden najboljših slovenskih pevskih zborov. Drugega pa od "ave" ne poznam.
Aug 05, 2021
2
Novinarji jedo pa kisle kumar´ce. Pol pa steče pero!