objavi na
pozareport.si

Torek, 17. Januar 2023 ob 06:50

Sodni epilog generalmajorke Alenke Ermenc: na dan predsedniške prisege Nataša Pirc Musar izgubila proti Bojanu Požarju
Dokončno, pravnomočno, bodo pa stroški sodnega postopka tokrat v glavnem bremenili proračun ...
Požareport

Odpri galerijo

Alenka Ermec je na danes zaposlena kot svetovalka načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, delovno mesto pa ima znotraj vojašnice v ljubljanskem Šentvidu. (foto: Bobo)

Po skoraj štirih letih se je, z odločitvijo višjega sodišča v Ljubljani, zdaj vendarle končala tudi tista pravna saga, kjer sta državno tožilstvo in generalmajorka Alenka Ermenc, nekdanja načelnica Generalštaba Slovenske vojske, ki jo je zastopala odvetniška pisarna sedanje predsednice republike Nataše Pirc Musar, kazensko preganjala avtorja teh vrstic, končala pa se je s pravnomočno odločitvijo, da se pregon novinarja Bojana Požarja  - ne dopusti.

Skratka, še en padec sodnega pregona zoper mojo malenkost zaradi novinarskega dela*, sicer je pa ta medijsko-politična in pravosodna zgodba imela tudi celo vrsto pomenljivih okoliščin, tako zelo značilnih za tranzicijsko Slovenijo:

- Alenka Ermenc je avtorja teh vrstic - zaradi članka - ovadila vojaški policiji, čeprav sem novinar in tudi sicer 100-odstotna civilna oseba.

- To naj bi storila na podlagi sugestije tedanjega ministra za obrambo Karla Erjavca (Desus). Bil je sicer čas vlade Marjana Šarca, ko je Mors dejansko vodil Damir Črnčec, takrat državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade.

- Pri tem naj bi oba, Erjavec in Ermenčeva, zlorabila OVS (varnostno-obveščevalno službo pri ministrstvu za obrambo), da bi odkrila Požarjeve vire znotraj vojske in Morsa.

- Po vloženi ovadbi in napovedi sodnega pregona novinarja je Marko Crnkovič, sodelavec Odlazkovega časnika Večer, porabil pol članka za to, da je privoščljivo in primitivno zapisal, kako je to priložnost, da se "Požarju enkrat končno zapre gobec".

- Nataša Pirc Musar je med postopkom znova dokazala svoje značajske lastnosti (na sodišče je vložila celo lažne dokaze!) in resnično čudaške poglede na medijsko svobodo in novinarsko delo, ko je med pritožbo celo zapisala, da bi novinar smel objaviti le uradno informacijo ministrstva za obrambo?!

- Dokončni oziroma pravnomočni sodni poraz v tej zadevi - proti Bojanu Požarju je (ob poprejšnjem porazu državnega tožilstva) odvetnica Nataša Pirc Musar dočakala točno na dan svoje zaprisege kot predsednica republike (22. decembra 2022), kar je seveda tudi svojevrstna simbolika in ironija hkrati.

- In ne glede na dejstvo, da mediji o tem sodnem procesu niso ravno veliko poročali, gre za izjemno pomembno etapno zmago slovenskega novinarstva pri uveljavljanju medijske svobode. Požarja je sicer zastopal odvetnik Franci Matoz.

Mimogrede: Alenka Ermenc je na danes zaposlena kot svetovalka načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, delovno mesto pa ima znotraj Vojašnice Teritorialne obrambe v ljubljanskem Šentvidu. (Bojan Požar)

Prelomni članki v zadevi Alenka Ermenc proti Bojanu Požarju

31. marca 2019, bila je nedelja zjutraj, objavimo kasneje inkriminirani članek, ki ga sicer hitro povzamejo tudi številni drugi mediji:

Neuradno: zlom generalmajorke. Nazaj bi imeli Dobrana Božiča?!

Potem sledi, kronološko:

1. september 2019 "Prestal prvo zaslišanje zaradi ovadbe "Alenke Ermenc": Kriminalistom na postavljena vprašanja nisem odgovarjal."

14. september 2020 "Država petič proti Bojanu Požarju: 2x Sova, 1x Senica-Kresal, 1x policist Kerneža, zdaj zaradi generalmajorke Alenke Ermenc"

30. september 2020 "Pričanje brigadirja Škerbinca že razbremenilo Bojana Požarja: Tudi njemu je generalmajorka povedala, da se je zlomila"

6. januar 2022 "Tožilstvo, generalmajorka Alenka Ermenc in Pirc Musarjeva pri pregonu Bojana Požarja ostali praznih rok"

17. februar 2022 "Povsem izgubljena odvetnica: Nataša Pirc Musar dokazljivo ujeta pri prevarantskem pisanju sodnih laži"

12. september 2022 "Primer generalmajorke Alenke Ermenc in lažnih dokazov Nataše Pirc Musar: sodišče že drugič zavrnilo pregon Bojana Požarja"

* Stroški sodnega postopka bodo tokrat sicer v glavnem bremenili proračun, saj je kazenski pregon novinarja, na podlagi ovadbe Alenke Ermenc, sprva prevzelo državno tožilstvo, oziroma država, razen ene sodne takse in odvetniškega honorarja Nataše Pirc Musar, kar mora generalmajorka plačati iz lastnega žepa.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Ermenc Slovenska vojska karl erjavec Ministstvo za obrambo bojan požar #Požareport damir crnčec Vlada Marjana Šarca Robert Glavaš

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Sodni epilog generalmajorke Alenke Ermenc: na dan predsedniške prisege Nataša Pirc Musar izgubila proti Bojanu Požarju