objavi na
pozareport.si
Bizarno

Sobota, 7. Februar 2015 ob 06:51

Pijani štajerski policisti. Se zaleteli, nesrečo prikrili in grozili. Komandir pa napredoval
Po krinko usposabljanja posebne enote se je poslovilna zabava poveljnika sprevrgla v pijančevanje, končalo pa s prometno nesrečo, ki razkriva, kaj se vse dogaja znotraj mariborske policije
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pred nami je eskluzivna in zares srhljiva zgodba o štajerskih policistih, korupciji, pijančevanju med delovnim časom, povzročeni prometni nesreči, grožnjah državljanu v zbitemu avtomobilu, prikrivanju prometne nesreče in celo napredovanju šefov teh policistov na višje položaje. Gre za zgodbo na relaciji med Mariborom in Lenartom v slogu ameriških policijskih trilerjev, objavljamo pa jo na podlagi doslej zbranih insajderskih informacij (zato nekatere tudi pišemo v pogojniku), medtem ko vpleteno vodstvo Policijske uprave Maribor uradno še vedno molči.

NE USPOSABLJANJE, AMPAK POSLOVILNA ZABAVA POVELJNIKA

Zgodilo se je 4. decembra lani. Danijel Lorbek, direktor mariborske policijske uprave, je odredil (viri uporabljajo tudi izraz "dovolil") usposabljanje posebne policijske enote PU Maribor. Na usposabljanje so bili napoteni vsi pripadniki posebne enote. Toda šlo naj bi zgolj za navidezno usposabljanje, v resnici pa za poslovilno zabavo takratnega poveljnika posebne enote Zorana Mušiča, ki se je konec leta tudi res upokojil. Poslovilna zabava naj bi bila organizirana v službenem času, policisti so prišli s službenimi avtomobili, spile so se konkretne količine alkohola. Usposabljanje (služba?!) bi se moralo končati ob treh popoldne, ker pa je šlo za poslovilno zabavo, so policisti posebne enote lepo nadaljevali s pijančevanjem.

ZBILI AVTO, KJER JE SEDEL TUDI OTROK

Okoli petih popoldne, po več urah tega "službenega pijančevanja", so policisti iz Policijske postaje Lenart povzročili prometno nesrečo. Bili so v uniformi in vozili službeni terenec znamke Touareg. Na cesti (podronosti še niso znane), pravzaprav iz ceste, so zbili neko drugo vozilo, kjer je poleg voznika bil tudi otrok. In ne samo, da so se policisti zaleteli, s kraja nesreče so tudi takoj pobegnili, ne da bi jih brigalo, kaj se je zgodilo z drugim ponesrečenim vozilo.

NESREČI PRIKRILI ...

Omenjeni voznik, ki je zraven sebe imel otroka, je po nesreči nemudoma obvestil klicni center 113. Tako so vsi takoj izvedeli, da je nesrečo povzročilo vozilo, polno uniformiranih policistov, ki so s kraja nesreče tudi pobegnili. Toda - po navedbah naših virov - nihče ni ukrepal. Čisto nič.
Pijani policisti so pobegnili na domačo policijsko postajo v Lenartu in "skrili" vozilo. Čeprav so vsi na policiji točno vedeli, kaj se je zgodilo, so pijanim policistom - po dogovoru - omogočili pobeg na domove, naslednjih 24ur pa so bili nedosegljivi.
Šlo se je še dlje. Voznika, ki je utrpel prometno nesrečo, so policisti naslednji dan obiskali na domu in ga kakor "prepričali" (mu grozili?!), naj raje molči. To naj bi storili celo na podlagi naročila vodstva policije v Lenartu!

... KOMANDIR PA CELO NAPREDOVAL

Po navedbah naših virov je vse to zelo dobro vedel tudi tedanji komandir policijske postaje v Lenartu Jožef Kerneža, vendar tudi on ni storil ničesar. Kaj šele, da bi ukrepal zoper pijane policiste. Še več, Danijel Lorbek ga je tri tedne kasneje, v sklopu kadrovskih menjav znotraj policije, ki sta jih izvedla ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in novi generalni direktor policije Marjan Fank, postavil za inšpektorja in celo poveljnika posebne enote mariborske policije.
To je tiste enote, ki je usodnega 4. decembra začela pijančevanje!
Vodenje lenarških policistov pa je - po napredovanju Kerneže - prevzel Srečko Artenjak, ki je bil doslej komandir postaje mejne policije Zavrč.
Ker pa govoric in tudi protestov posameznih policistov znotraj mariborske policijske uprave, zaradi hudih očitkov o klientelizmu in korupciji, ni bilo mogoče popolnoma utišati, je direktor policijske uprave Danijel Lorbek tiste pijane policiste, odgovorne za prometno nesrrečo, vendarle predlagal za disciplinski postopek. Toda naši viri opozarjajo, da naj bi bilo - glede postopka - že vse dogovorjeno in da omenjeni policisti ne bodo kaznovani.
Čeprav naj bi taista štajerska visoka policijska funkcionarja, Danijel Lorbek in Jožef Kerneža, še lani disciplinsko obravnavala in kaznovala polcista, ker je enkrat zamudil v - službo.

URADNEGA ODZIVA ŠE NI

Na vprašanja, povezana z dogajanji, ki jih opisujemo v pričujočem članku in smo jih včeraj posredovali vodstvu Policijske uprave Maribor, odgovorov še ni.
Danes pa pričakujemo tudi odziv ministrice za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ki sta, spomnimo, tudi oba - Mariborčana.
				Danijel Lorbek, direktor Policijske uprave Maribor (na fotografiji kaže granitno kocko, ki je med demonstracijami zoper nekdanjega župana Franca Kanglerja priletela nad policiste) je lenarškega komandirja Jožefa Kernežo, ki je pomagal prikriti prometno nesrečo pijanih policistov, postavil za poveljnika posebne enote mariborske policije.			Danijel Lorbek, direktor Policijske uprave Maribor (na fotografiji kaže granitno kocko, ki je med demonstracijami zoper nekdanjega župana Franca Kanglerja priletela nad policiste) je lenarškega komandirja Jožefa Kernežo, ki je pomagal prikriti prometno nesrečo pijanih policistov, postavil za poveljnika posebne enote mariborske policije.
ODMEVI
Spoštovani, o  nesreči,  po kateri sprašujete, so že takoj po nesreči, v začetku decembra, poročali nekateri zainteresirani mediji, ki smo jim posredovali naslednje pojasnilo:
Dne 4.12.2014, okoli 17.25, je 35-letni policist PP Lenart vozil službeno vozilo policije, znamke VW Touareg, v katerem sta bila še dva policista, po lokalni cesti iz smeri naselja Zavrh proti Voličini. V Spodnji Voličini, kjer vozišče poteka v ostrem levem nepreglednem ovinku in strmem klancu navzdol, ni vozil po desnem smernem vozišču glede na smer vožnje, zaradi česar je z  levim bočnim delom službenega belo-modrega vozila trčil v prednji levi del osebnega avtomobila, ki ga je v tistem trenutku iz nasprotne smeri pravilno, ob desnem robu desnega smernega vozišča, pripeljal 40-letni domačin. Po trčenju se policist ni ustavil in je z vožnjo nadaljeval do Policijske  postaje Lenart. V nesreči nihče ni bil telesno poškodovan. Policisti Postaje prometne policije Maribor so takoj po obvestilu o prometni nesreči opravili ogled kraja le-te in zavarovali vse sledi, ki so jih našli na kraju.
Policijska uprava Maribor je v konkretnem primeru obravnave prometne nesreče izpeljala postopke v skladu z zakonodajo in zoper policiste izvedla ustrezen ukrep s področja delovno-pravne zakonodaje. Za policistovo dejanje ni nobenega opravičila in ga v policiji ostro obsojamo in obžalujemo. Zaradi nedopustnosti policistovega (voznikovega) dejanja sta bila na predlog direktorja Policijske uprave Maribor Danijel Lorbka izvedena ukrepa pisnega opozorila pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, zoper oba sopotnika pa uvedba disciplinskega postopka zaradi lažjih kršitev delovnih obveznosti. Policistu, ki je povzročil prometno nesrečo, smo zaradi vseh kršitev cestno-prometnih  predpisov že vročili plačilni nalog.
Drži podatek, da je 4.12.2014 imela Posebna policijska enota (PPE) PU Maribor zaključno usposabljanje, vendar so z delom zaključili okoli 15. ure v Mariboru, nakar so bili policisti napoteni v matične enote. To usposabljanje je bilo določeno v letnem načrtu usposabljanj Policijske uprave Maribor že februarja 2014. Nikakor pa ne drži informacija, da se je usposabljanje  prelevilo v kakršnokoli zabavo, tedanji poveljnik PPE PU Maribor ni takrat organiziral nobene poslovilne zabave. Ne drži torej, da bi bili policisti  PPE PU Maribor, vključeni v nesrečo, pijani, saj  to v postopku ni bilo ugotovljeno pri nobenem od policistov. Prav tako policisti niso nikomur grozili, še posebej pa ne vozniku udeleženega vozila. Tudi voznik se je s kraja prometne nesreče sprva odpeljal in nato prišel na PP Lenart.
Komandir  Kerneža je bil v tistem času na rednem letnem dopustu v tujini in je bil o nesreči obveščen od vodstva PP Lenart šele čez nekaj dni po vrnitvi nazaj v  Evropo. Starešina PP Lenart, ki ga je nadomeščal, je ves čas postopkov sodeloval z inšpektorji Oddelka za notranje preiskave in nadzor PU Maribor, ki so vso preiskavo strokovno in zakonito tudi vodili.
Res je, da je bil Jožef Kerneža s 1.1.2015 imenovan za poveljnika PPE PU Maribor, saj se je dosedanji poveljnik Zoran Mušič upokojil. Postopek izbire pa je bil izveden že jeseni 2014, ko je bilo znan datum upokojitve dosedanjega poveljnika Posebne policijske enote. Zato nikakor ne drži tudi vaše nerazumljivo namigovanje, da je Jožef Kerneža napredoval "zaradi nesreče".
Kot zapisano že v uvodoma, so bili že v naslednjih dneh po nesreči izrečene sankcije za vse ugotovljene nepravilnosti in uvedeni oziroma predlagani vsi ustrezni  postopki  in ukrepi. Vsi ukrepi so bili izpeljani strokovno, zakonito, pravočasno in transparentno. Kot ste lahko razbrali in vsega zapisanega, vaša trditev, da je bilo karkoli dogovorjeno o nekaznovanju, nima prav nikakršne realne osnove. Policist, povzročitelj nesreče je bil kaznovan, zaradi ugotovljenih disciplinskih kršitev so bili uvedeni disciplinski  postopki  in predlagani ukrepi, samo dejanje pa smo v vodstvu PU Maribor obsodili in obžalovali.
Do takih in podobnih ravnanj bomo v policiji tudi v bodoče imeli ničelno toleranco.
Miran Šadl, mag. jav. upr.
predstavnik za odnose z javnostmi
 
Spoštovani,
izbira komandirja policijske postaje je pristojnost direktorja policijske uprave, na območju katere le ta deluje, ki najbolje pozna njegovo delo, rezultate in tako oceni ustreznost kandidata za to delavno mesto. Komandir območne policijske postaje je namreč za svoje delo, stanje na policijski postaji in delo policijske postaje odgovoren direktorju policijske uprave, komur o svojem delu tudi poroča.
Tako je bilo tudi v izpostavljenem primeru in v času podpisa predloga imenovanja Jožefa Kerneža, ko je tedanji v.d. generalnega direktorja policije Marjan Fank na predlog direktorja PU Maribor podpisal imenovanje, saj ni bilo nikakršnih formalnih razlogov za drugačno odločitev.
Kot smo seznanjeni, je bila prometna nesreča, ki jo omenjate, obravnavana zakonito in korektno, izrečeni pa so bili tudi disciplinski ukrepi v nesrečo vpletenim.
mag. Vesna Drole
vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danijel Lorbek Zoran Mušič Jožef Kerneža Vesna Gyrks Žnidar Marjan Fank Srečko Artenjak

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Pijani štajerski policisti. Se zaleteli, nesrečo prikrili in grozili. Komandir pa napredoval