objavi na
pozareport.si
Mediji

Četrtek, 30. Julij 2020 ob 07:02

Tožilstvo predlaga 4 mesece zapora za Bojana Požarja, čeprav so se navedbe v članku izkazale za resnične?! Sodba danes.
Če bi obveljala takšna praksa, bi novinarji pri nas očitno lahko samo še razpredali o domnevah, da je Janez Janša mali Orban, zaradi resničnega razkrivanje korupcije in drugih lumparij države pa bi jim grozil zapor ...?!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Kako se bo odločila okrožna sodnica Ana Klampfer Binder, bo znano danes ob 11. uri in 30 minut, ko je na ljubljanskem sodišču v dvorani številka 28 predvidena razglasitev sodbe ...

Za osvežitev spomina: 7. januarja 2015 na tem portalu objavimo odmevno zgodbo z naslovom "Pijani štajerski policisti. Se zaleteli, nesrečo prikrili in grozili. Komandir pa napredoval." (vir: Požareport, 7. 1. 2015 - tukaj):

Šlo je za navedbe lokalnih virov, ki smo jih pred objavo dodatno preverjali, prav tako smo dan pred objavo zaprosili za uradno stališče Policijske uprave Maribor, ki pa smo ga prejeli šele dve uri po objavi članka, potem ko so našo zgodbo povzeli praktično vsi slovenski mediji. Vse uradne navedbe policije smo potem dodatno vključili v članek.

Sledila je kazenska tožba Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani (zadeva: II K 25672/2016) zoper avtorja članka Bojana Požarja, ker naj bi s člankom žaljivo obtožil (160. člen kazenskega zakonika) uradno osebo - tedanjega komandirja Policijske postaje Lenart Jožefa Kernežo. No, konkretni predmet kazenske tožbe so zgolj naslednji trije inkriminirani stavki v članku, ki se neposredno nanašajo na policijskega uradnika Kernežo, razvidni pa so iz sklepnega razgovora našega odvetnika Franca Rojka iz odvetniške pisarne Matoz:

NESREČA IN RAZKRITO OZADJE

Med glavno obravnavo, ki se je, zanimivo, začela šele junija letos, torej zgolj osem mesecev pred dokončnim zastaranjem zadeve (januar 2021), pa se ne samo izkaže, da sem imel - kot novinar pri opravljanju novinarskega poklica - utemeljen razlog verjeti v resničnost navedb, kar me - zlasti kot novinarja - odvezuje kazenske odgovornosti, ampak se tudi potrdi večina navedb, zapisanih v članku. Pravzaprav se je vse skupaj dogajalo še huje, kot smo takrat, 7. januarja 2016, že vedeli ali samo predvidevali. Na kratko:

- Člani posebne policijske enote, sicer policisti PP Lenart Sebastjan Šipek (ki je službeni policijski avto znamke VW tuareg vozil tudi nezakonito, namreč zunaj delovnega časa), Boštjan Lovenjak in Janez Muršič so 4. decembra 2015 povzročili prometno nesrečo, ko so se okoli 17. ure in 30 minut blizu naselja Spodnja Voličina zaleteli v civilni avto, v katerem sta bila državljan Jožef Horvat in njegov mladoletni sin.

- Na srečo ni bil nihče poškodovan, so pa zato vsi trije policisti pobegnili s kraja nesreče in se kljub ukazu nadrejenih niso pojavili na policijski postaji?!

- Še huje, čeprav so pripadniki posebne policijske enote, so bili po povzročeni nesreči ves čas nedosegljivi na mobilni telefon, tudi doma jih ni bilo, skratka, skrivali so se ter tako onemogočali pošteno razjasnitev okoliščin nesreče in preizkus alkoholiziranosti, na sedežu policije pa so se pojavili šele naslednji dan?!

Kljub temu so bili zelo milo disciplinsko kaznovani, Šipek je denimo dobil zgolj opomin pred prekinitvijo delovnega razmerja, in vsi so še danes lepo in fajn policisti, čeprav je vodstvo mariborske policije po naši objavi vehementno razlagalo medijem, da ima policija "ničelno stopnjo tolerance" zoper takšna dejanja policistov?!

Incident je preiskovalo tudi Specializirano državno tožilstvo, šlo je za višjo državno tožilko Mojco Gruden (SDT), ki pa se za pregon policista Šipka ni odločila zato, ker ga - pozor - policija pač ni kazensko ovadila:

"OŠKODOVANEC"

Tudi naše navedbe, neposredno povezane z Jožefom Kernežo, so se izkazale za resnične:

- "Oškodovanec" Jožef Kerneža, ki se je na sodišču opravičeval, da je bil med prometno nesrečo na dopustu v Mehiki, je po tem incidentu res napredoval v poveljnika posebne policijske enote v Mariboru (*1).

- ... In prav tako Kerneža ni storil ničesar, da bi bili krivci nesreče ter kasneje pobegli in začasno izginuli policisti res primerno kaznovani.

TOŽILSTVO

Pravi pravniški biser pa je predlog okrožne državne tožilke Alenke Mordej, ki je na koncu glavne obravnave za avtorja inkriminiranega članka predlagala kar 4 mesece zaporne kazni, sicer pogojno in s preizkusno dobo dveh let, ter plačilo 2 tisoč evrov - oškodovancu Jožefu Kerneži.

Mordejeva se je pri zagovarjanju tega predloga tudi povsem slovnično zapletla, saj je trdila, da je bil zapis žaljiv (no, vsak, ki prebere te tri stavke, povezane s Kernežo, lahko vidi, da temu niti slučajno ni tako, niti Ž od žaljivosti in niti Z od zaničevanja!?!) in da je avtor članka uporabljal "vrednostne sodbe", a mu hkrati očitala, da so "zapisane trditve in ne menja ali komentar" ...?! 

							 

Da vse to nikakor ne gre skupaj, ve že vsak dijak družboslovne gimnazije in bi to lahko vedela tudi ljubljanska okrožno državna tožilka, ki naj bi imela končano pravno fakulteto in opravljen pravosodni izpiti!? In mimogrede, državna tožilka Alenka Mordej se je prvič pojavila šele na zadnji glavni obravnavi, prej je namreč državno tožilstvo ves čas postopka zastopala neka druga državna tožilka - Jasmina Vesel.

Poleg tega - kako je mogoče, da leta 2020, v državi sredi Evropske unije, državno tožilstvo za opravljanje novinarskega dela zahteva zaporno kazen, in to kljub temu, da se novinarske navedbe, zapisane v članku, med glavno obravnavo dokažejo kot resnične, domnevno žaljive besede do uradne osebe kot oškodovanca pa evidentno niso žaljive?! Če bi obveljala takšna sodna praksa, bi novinarji pri nas očitno lahko samo še nekaj razpredali o politikantskih domnevah, da je Janez Janša mali Orban, zaradi resničnega razkrivanja korupcije in drugih lumparij države ali nosilcev oblasti pa bi jim grozil zapor ...?!

SODBA DANES OB 11.30

Kako bo razsodila okrožna sodnica Ana Klampfer Binder (ki je glavno obravnavo sicer vodila korektno, žal pa obrambi in avtorju teh vrstic ni dopustila izvedbe posameznih pomembnih dokazov in vsaj enega zaslišanja priče), bo znano danes ob 11. uri in 30 minut, ko je na ljubljanskem sodišču v dvorani številka 28 predvidena razglasitev sodbe.

*1 Danijel Lorbek, takratni direktor Policijske uprave Maribor, je 6. aprila letos postal novi direktor Uprave uniformirane policije (vir).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jožef Kerneža Policijska postaja Lenart bojan požar Požareport Ana Klampfer Binder Jasmina Vesel Alenka Mordej okrožno državno tožilstvo Specializirano državno tožilstvo Mojca Gruden Danijel Lorbek

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Tožilstvo predlaga 4 mesece zapora za Bojana Požarja, čeprav so se navedbe v članku izkazale za resnične?! Sodba danes.