objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 13. oktober 2017 ob 07:00

Enkrat malo bolj osebno: Za las izpadel iz igre za svet RTVS, namesto mene izbran lokalni politik Cerarjeve stranke SMC
Bojan Požar

Odpri galerijo

Že takoj na začetku razkritje (disclaimer): ta članek je malo bolj osebne narave, čeprav gre za javne zadeve oziroma za javno funkcijo, kandidaturo za člana programskega sveta RTV Slovenija, in napisan v prvi osebi ednine.
Povedal bom zelo na kratko, jedrnato, brez kakšnih posebnih pridevnikov, kaj šele tako imenovanih vrednostnih sodb. Znašel sem se torej med kandidati za člana programskega sveta RTV Slovenija. Spomnimo, gre za dve izpraznjeni mesti, namesto "razvpitega" Domna Saviča, samooklicanega poznavalca družabnih omrežij in spleta, ter bivšega predsednika programskega sveta, režiserja Mirana Zupaniča, ki sta nedavno odstopila, potem ko svet - na predlog generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca - ni razrešil Ljerke Bizilj, direktorice TV Slovenija. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da imam za člana sveta vse potrebne "medijske reference", konec koncev nisem kandidiral za Svet guvernerjev Banke Slovenije.
Iz igre pa me je včeraj dopoldne, ravno ko sem se z Ryanair - praktično nemočen na karkoli vplivati - vračal iz tujine (prebral pa sem na blogu novinarja Petra Jančiča), vrgla mandatno-volilna komisija državnega zbora, kjer o članih programskega sveta RTVS, pozor, direktno odloča visoka strankarska politika. Izločitev resda še ni čisto dokončna, saj mora oba predlagana kandidata za člana sveta RTVS zdaj z glasovanjem potrditi še državni zbor, vendar poslanci v takšnih in podobnih primerih običajno glasujejo tako, kot predlaga omenjena komisija.

DORA IN WEISSENBACH

Od 13 kandidatov je 19-članska mandatno-volilna komisija, ki jo z 10 poslanci obvladuje vladna koalicija, z glasovanjem določila naslednja dva kandidata: znanega prekmurskega novinarja Marjana Doro, nazadnje urednika lokalne televizijske postaje iz Murske Sobote TV Idea, ki jo pod vodstvom direktorja Mitje Podgajskega uvrščajo v medijski krog nekdanjega predsednika države Milana Kučana in poslovneža Janeza Škrabca, ter širši javnosti neznanega Mateja Weissenbacha, ki z mediji nima prav nobene zveze, je torej brez strokovnih referenc, je pa lokalni ljubljanski politik SMC. Medtem ko je bil Dora izvoljen že v prvem krogu, dobil je namreč 12 glasov, je bil Weissenbach izbran šele v drugem krogu. Po prvem krogu, ko je bilo glasovanje tajno, je namreč dobil 7 glasov, moja malenkost pa 6, enako kot Žiga Kušar, nekdanji član programskega sveta RTVS, zato so člani mandatno-volilne komisije o Weissenbachu glasovali še enkrat, tokrat samo o njem. In dobil je minimalno potrebno večino - 10 glasov. Vsi ostali kandidati so dobili bistveno manj glasov, znani gejevski aktivist Mitja Blažič, denimo, dva glasova, pravkar upokojeni režiser na TV Slovenija Petar Radović, pa samo 1 glas.
No, po številu glasov bi morda lahko tudi rekli, da je šlo pri meni za las?!
Če je šlo pri meni za las, pa je pri kandidaturi Mateja Weissenbacha šlo tudi za pravo politično prevaro. Wiessenbach je namreč formalno kandidiral na predlog gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, torej "civilne" družbe, dejansko pa je bil kandidat stranke SMC. Tako je SMC izigrala Zakon o RTV Slovenija ter na listi civilne družbe v programski svet RTVS pripeljala strankarskega politika in člana SMC.

PODPORA DVEH STRANK, DEL RTVS PROTI

Z mojo kandidaturo se lobistično nisem posebej ukvarjal razen tega, da sem po telefonu poklical nekaj poslancev iz različnih strank in jih prijazno spomnil, da kandidiram. Dve parlamentarni stranki (žal pa ne največji - Cerarjeva SMC in Janševa SDS) sta mi neuradno vnaprej "obljubili podporo". Kako so na koncu v resnici glasovali poslanci teh dveh (manjših) strank, ki sta mi obljubil podporo, pa je drugo vprašanje.
Sem pa slišal, da so številne in številni na RTV Slovenija na veliko lobirali proti moji izvolitvi. Ujel sem, da naj bi bile med njimi tiste tri urednice in novinarke, ki iz ozadja dejansko obvladujejo informativni program TVS, Mojca Pašek Šetinc, Jelena Aščić in že precej kompromitirana Eugenija Carl, pa Igor E. Bergant in menda celo Kadunc ter prejšnji generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli. No, verjetno že imajo svoje razloge (o vseh teh javnih osebah sem kot novinar že večkrat pisal in bom pisal tudi v prihodnje). Na družabnih omrežjih pa so se proti moji kandidaturi precej angažirali Domen Savič, odvetnica in nesojena generalna direktorica RTVS Nataša Pirc Musar (oba omenjena sta na veliko "tvitala" enega od členov Zakona o RTVS, ki naj bi mi preprečeval kandidaturo, čeprav sta precej dobro vedela, da temu ni tako). Med člani vlade pa naj bi nad mojo kandidaturo "znorel" minister za gospodarstvo in vidni član SMC Zdravko Počivalšek. Faktor Magna pač!
Morda še ta opomba: predsednik mandatno-volilne komisije je Mitja Horvat, poslanec SMC in profesor na ljubljanski Pravni fakulteti. Kot predsednik te komisije slovi po tem, da je ta komisija pod njegovim vodstvom neustavno odvzela poslanski mandat liderju SDS Janezu Janši (med sojenjem zaradi afere Patria), ki mu ga je ustavno sodišče potem seveda vrnilo, kot profesor pa je znan kot strokovni mentor preplonkane magistrske naloge medijsko znanega nekdanjega davčnega inšpektorja Đorđeja Perića, ki mu je taista pravna fakulteta pred nekaj tedni magisterij, tudi uradno označen za plagiat, in magistrski naslov odvzela (vir).
In ker se je vse to dogajalo ravno včeraj dopoldne, po aferi s Tanjo Gobec, "nesrečno" voditeljico oddaje Odmevi, je bil moj zapis na Twitterju povsem logičen:
"Pred oddajo (#VVFaktor.com na TV3) ne pijem, trenutno nisem v osebni stiski, stres premagujem z maratoni, zato sem odpadel kot kandidat za člana PS RTV Slovenija."

NOVA KANDIDATURA?!

Ker je mandatno-volilna komisija hkrati objavila razpis za kar osem novih članov programskega sveta in ker sem po značaju res precej vztrajen, resno računam na novo kandidaturo.
Videoposnetek seje mandatno-volilne komisije si lahko ogledate tukaj.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan požar rtv slovenija Mandatnovolilna komisija Državnega zbora Mitja Horvat miro cerar Janez Janša SMC sds Programski svet RTV Marijan Dora tv idea Murska Sobota Mitja Podgajski Milan Kučan janez škrabec Matija Wiessenbach Peter Jančič Mojca Pašek Šetinc eugenija carl jelena aščić Igor E Bergant igor kadunc Marko Filli domen savič nataša pirc musar mitja blažič Petar Radović Žiga Kušar Đorđe Perić Pravna fakulteta Ustavno sodišče tanja gobec Odmevi Twitter Ryanair

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Hugo Flander :

28.09.2020 11:53

Požarčina se na tviteri nekaj hvali, da se je pot ovim članko nekaj fsulo... LOL Ja. Fsulo se je edino na Nov(r)a. Oglaso se je Gale f prvi osebi. ---------------------- Ivan Gale > anzek • 33 minutes ago Gospod Bojan je na svojem portalu objavil kazensko ovadbo ovaditelja Vilija Kovačiča, v kateri se mi očita storitev dveh kaznivih dejanj, in sicer zlorabe uradnega položaja in pravic ter neupravičenega zvočnega snemanja. Gospod Vili je očitno zelo prizadet, ker se ne pojavlja v medijih. Lahko tudi, da so imeli na Trstenjakovi upokojenski bonus ta teden. Najverjetneje pa je s svojo ovadbo napovedal vstop v Podobnikovo stranko. G. Marjan je namreč konec avgusta leto obljubljal zveneča imena. Potrebno je »vstati od mrtvih«. Vili po svoji EMŠO, ki jo je navedel v ovadbi, praznuje svoj rojstni dan ravno na Dan mrtvih. Očitno misli, da se je z ovadbo zoper mene ponovno rodil. Seveda sem si ovadbo pogledal in jo celo prebral. Njena vsebina je na nivoju risanke Vili Ga Ga, ki sem jo rad gledal kot otrok. Naslovljena je na Generalno policijsko upravo Ljubljana, kasneje pa ovaditelj navaja, da jo vlaga pri pristojnem državnem tožilstvu. Dne 13. marca naj bi jaz sestavil in sklenil 22 pogodb in 6 aneksov za dobavo zaščitne opreme. Na ta dan ni bilo sklenjene nobene pogodbe za dobavo zaščitnih sredstev. Zavod je bil formalno zadolžen za nabave s strani Vlade RS dne 17.3.2020. Za tiste pogodbe in anekse, ki sem jih po tem datumu podpisal, sem imel ustrezno pooblastilo. Ovaditelj si niti vladnega poročila, na katerega se sklicuje in ga je tudi priložil k ovadbi , ni dobro prebral. Če pa bi bil Vili dosleden, bi lahko ovadil še ministra Počivalška, saj sem sam vse pogodbe in anekse lahko podpisal šele potem, ko sem prejel k njim predhodno soglasje ministra oz. njegovega pooblaščenca. Za očitano kaznivo dejanje neupravičenega zvočnega snemanja po drugem odstavku 137. člena KZ-1 pa je Vili očitno spregledal, da ne gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Po četrtem odstavku 137. člena se namreč pregon začne na zasebno tožbo, Vili pa ni domnevni oškodovanec. Vili se tudi dela nevednega. Sicer pa NPU že vodi postopek v zvezi s posnetkom, sem bil tudi zaslišan pred kratkim (ne kot osumljenec). Vir: Nova24
Igor Hauptman :

28.09.2020 08:48

49 zaposlenih na ARRS, dključno z v.d. direktorja in PR-ovko, pretedentko za novo direktorico. Njena sedanja vloga na agenciji je natančno takšna, kot jo opiše spodnji komentar dr. Jožeta Duhovnika, ki ve o čem piše. Da je obstoječi model financiranja znastvenega raziskovalnega dela, katerega delovanje adminmistrativno podpira teh 49 uslužbencev, pri nas do kraja in še čez izpet se tudi ve že dolgo. Ni pa volje, da bi se spremenil. Te volje, od tistih, ki na ta račun vlečejo materialne koristi zase in jih bodo dokler bodo živi ni pričakovati, jo pa mora pokazati vlada ter začeti posamezne podsisteme spreminjati, vse po vrsti. Ne bo dovolj le ne podpisovati pred časom sproduciranih dokumentov o financiranju že odobrenih vseh mogočih projektov s tega ali onega področja ter razlagati kakšno je v tem ali onem družbenem podsistemu, ali pa na primer na javni RTV stanje. Začeti je potrebno s konkretnimi spremembami. Pred leti je bil s strani SAZU že podan predlog o ustanovitvi neodvisnih komisij s področja znanstvene integritete, ki lahko na videz nerešljive zagate obstoječega administrativnega in zbirokratiziranega modela zbiranja znanstvenih točk, ki omogoča vsemogoče manipulacije, učinkovito odpravijo tako, da bodo vsebinsko ocenjevale posamezne predloge in konkretne dosežke. Ali so stari dedi, modreci s SAZU mislili resno , ali ne, ni pomembno. Predlog je pravi, torej na delo. Pa še mimogrede, kredibilnosti na ljubo, če že zaradi drugega ne, naj minister Vizjak delnice Petrola proda na ljubljanski borzi, kjer jih je pred kratkim tudi kupil, ustvarjeni dobiček nameni dobrodelnim ustanovam, davek od ustvarjenega dobička, ki mu ga bo FURS odmeril v naslednjem letu pa naj mu bo v opomin, da tega ne bo več počel.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Faktor ("Resnica boli, komentarji še bolj" in "Ni vseeno, kdo kaj reče!") je informativno-pogovorna oddaja na TV3. Na sporedu je vsak dan, ob 19.15, voditelja oddaje pa sta Bojan Požar, ki je tudi urednik in producent, ter Aljuš Pertinač.
Zdaj se predvaja
pozareport
Enkrat malo bolj osebno: Za las izpadel iz igre za svet RTVS, namesto mene izbran lokalni politik Cerarjeve stranke SMC