objavi na
pozareport.si

Torek, 7. Marec 2023 ob 06:15

Nova zmaga za novinarstvo, primer Arsenovič-Štandeker: vrhovno sodišče soglasno razveljavilo obsodbo Bojana Požarja
Za osvežitev spomina: tožbo zoper avtorja teh vrstic je vložil Matjaž Štandeker, dolgoletni tesni sodelavec mariborskega župana Saše Arsenoviča, gre pa za primer, ki ga je preiskovala tudi policija ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Ključna akterja zgodbe, opisane v članku, ki je bila predmet tožbe, sta - poleg bančnika Aleša Viherja, direktorja mariborski podružnice DBS - mariborski župan Saša Arsenovič (foto: Bobo) ...

... in njegov dolgoletni zaupnik ter sodelavec Matjaž Štandeker. (foto: Mediaspeed)

Po nedavnem javnem opravičilu predsednice republike Nataše Pirc Musar, vključno s preklicem njenih neresničnih in žaljivih navedb na račun portala, ki ga pravkar berete (več na tej povezavi), se je zgodila še ena velika zmaga za slovensko novinarstvo. Vrhovno sodišče je namreč razveljavilo edino obsodilno sodbo zoper Bojana Požarja, ki jo je, v zadevi "Arsenovič-Štandeker", izreklo okrožno sodišče v Slovenj Gradcu (oktobra 2020), potrdilo pa višje sodišče v Mariboru (julija 2021).

Avtor teh vrstic je bil - zaradi novinarskega dela - obsojen na en mesec in petnajst dni zapora, sicer pogojno, s preizkusno dobo enega leta, in poplačilo stroškov postopka, no, zdaj pa je senat vrhovnega sodišča, pod vodstvom vrhovne sodnice Barbare Zobec, sodbi okrožnega in višjega sodišča razveljavil ter zadevo vrnil v ponovno sojenje. Odločitev vrhovnega sodišča, kjer so obe razveljavni sodbi pravno tako rekoč "raztrgali" (razvidno iz priložene sodbe, ki jo objavljamo v celoti), je bila sprejeta soglasno.

Poleg tega je iz obrazložitve pričujoče sodbe vrhovnega sodišča tudi že mogoče zaključiti, da bo avtor teh vrstic tudi v tej zadevi na koncu pravnomočno oproščen.

Za osvežitev spomina: tožbo zoper avtorja teh vrstic je vložil Matjaž Štandeker, dolgoletni tesni sodelavec mariborskega župana Saše Arsenoviča. Štandeker je bil med drugim tudi prvi, ki ga je Arsenovič po zmagi na županskih volitvah leta 2018 (kjer je Štandeker na listi Arsenovič za Maribor kandidiral - sicer neuspešno - za mestnega svetnika) zaposlil kot svetovalca na zaupanje v svojem županskem kabinetu.

No, kmalu po objavi spornega članka je Štandeker, pomenljivo, "nenadoma" zapustil Arsenovičev kabinet na mestni občini, je pa kasneje postal predsednik nadzornega sveta občinskega podjetja Šport Maribor.

Ob tem je sicer tudi najbolj verjetno, da je Štandeker tožbo vložil na podlagi dogovora z Arsenovičem, ki je na sodišču tudi pričal v korist Štandekerja.

Kakorkoli, Matjaž Štandeker mora zdaj Bojanu Požarju povrniti več tisoč evrov stroškov sodnega postopka, vključno z obrestmi.

Avtorja teh vrstic je tudi v tej zadevi zastopala odvetniška pisarna Matoz, kakor sporni članek, zaradi katerega je bila vložena tožba, pa si lahko preberete tukaj:

"Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?!" (17. 1. 2019)

Preberite tudi:

"Primer Arsenovič-Štandeker, Izpoved zaščitene priče: kako naj bi se dogajalo zapiranje zadev, oziroma podkupovanje" (Požareport, 7. 3. 2023)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaž Štandeker Saša Arseovič Aleš Viher DBS vrhovno sodišče barbara zobec Odvetniška pisarna Matoz

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Nova zmaga za novinarstvo, primer Arsenovič-Štandeker: vrhovno sodišče soglasno razveljavilo obsodbo Bojana Požarja