Mesec, dva - že klavrni konec inštituta Toneta Ropa. Na sedežu SD pa jim je kar malo laknulo.

Bojan Požar, Ljubljan, Velenje, 30.03.2017 06:00
Objavljeno: Posli & Finance
Komentarji: 28
Ocena:
Galerija slik: 1
Afera je močno načela tudi odnose na vrhu Socialnih demokratov. Kjer Jauševec menjuje Židana, Vlačič vodi komisijo za volilni program SD, Rop pa je tihi kandidat SD za vodenje Demografskega sklada.

Točno 39 dni po našem razkritju ustanovitve famoznega Inštituta za sodobni trajnostni razvoj petih nekdanjih politikov stranke Socialnih demokratov (Toneta Ropa, Milana M. Cvikla, Patricka Vlačiča, Uroša Jauševca in Rada Bohinca - prek sina Rada Bohinca mlajšega) in točno 12 dni po našem razkritju njihovega prvega posla, zdaj že razvpite svetovalne pogodbe s finančno obubožanim državnim Premogovnikom Velenje, inštitut že doživlja klavrni konec. Po izbruhu afere se je namreč končno javno le oglasil Tone Rop, "direktor Inštituta", katerega sedež je v zasebnem stanovanju Uroša Jauševca, in dejal, da so se "zaradi medijske gonje odločili, da se tega enostavno ne gredo več?!". Doživeli naj bi medijski linč, zato naj bi drugi del analize za Premogovnik Velenje izdelali "pro bono", brezplačno, zadržali pa bodo že izplačani denar, 18 tisoč evrov neto. Pogodba je bila sicer sklenjena za 35 tisoč evrov.
Toda Ropova pripoved o medijskem linču je tipična zgodba o lisici in kislem grozdju. Dejstvo je, da so bili direktno razkrinkani s prsti v marmeladi, afera z molzenjem denarja velenjskih knapov pa je - najmanj leto dni pred volitvami - začela več kot neprijetno načenjati stranko SD, predvsem pa notranja razmerja na vrhu SD. Tam so se vsi vodilni sicer zavili v molk, razen "disidentskega" poslanca in podpredsednika SD Janka Vebra, ki je čez Ropa, Jauševca in druščino udrihal na svojem Facebook profilu. Ampak ostali so kot jagenjčki obmolknili.
Ranljivi prvak stranke in kmetijski minister Dejan Židan je bil tiho, ker ima trenutno odprtih preveč drugih front, da bi šel v vojno še z Ropom in Jauševcem, Vlačič pa je tako ali tako celo na čelu posebne komisije, ki piše novi (pred)volilni program SD. Poleg tega je Tone Rop tudi tihi kandidat SD za prvega direktorja bodočega Demografskega sklada?!
Podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon pa je bila tiho, ker je ona prva favoritka Uroša Jauševca in še nekaterih za novo predsednico stranke namesto Dejana Židana, ki ga menda najbolj ruši prav Uroš Jauševec. Kar se tiče Jauševca, je sicer slišati dvoje: nekateri viri trdijo, da je "finančno pohlepen", drugi pa pravijo, da se je zaradi inštituta "ful zasekiral", podobno kot Vlačič, o čemer smo sicer že poročali.
Oglasila bi se torej lahko samo še generalni sekretar SD Dejan Levanič in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, pa sta očitno kar oportuno ugotovila, da je zaenkrat še bolje molčati. Za Matjaža Nemca, podpredsednika državnega zbora, pa se znotraj SD govori, da ga dosti bolj kot ta afera skrbi nadaljnja tekmovalna usoda njegove žene Iryne Osypenko Nemec v šovu Zvezde plešejo na Pop TV.
Tone Rop je tako z odločitvijo, da se razvpiti inštitut "bande petih" umakne iz posla, pravzaprav napravil veliko uslugo SD, zelo podobno tisti "uslugi", ki sta jo Cerarjevi vladi z umikom obeh kandidatur za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga naredila zloglasna kandidata Željko Puljić in Franc Žmavc. Na sedežu SD jim je zdaj kar "malo laknulo", odleglo.

SPOMNIMO: KOSILO ROPA IN SKUBINA HOTELU LEV

Kar se tiče Toneta Ropa, ki naj bi se, pravijo, kot nekdanji podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) v Luksemburgu navadil življenja za 20 tisoč evrov mesečno, danes pa je brez rednih prihodkov, je treba spomniti vsaj še na naslednje: 11. junija lani smo ekskluzivno objavili novico o srečanju med Ropom, lobistom Ivanom Sušnikom, lastnikom ljubljanske agencije Studio 3S v stečaju, in Gorazdom Skubinom, minuli torek odžaganim generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE - ta članek si lahko preberete tukaj). Dva tedna po tem kosilu z Ropom in Sušnikom v ljubljanskem hotelu Lev je Skubin, takrat samo še član uprave HSE, postal generalni direktor HSE, Rop pa si je odprl še ena vrata v državno energetiko. In glej ga, zlomka, Rop, Sušnik in še en nekdanji minister SD France Križanič so novembra, takrat ko se je Rop dogovarjal za sporno pogodbo s Premogovnikom Velenje, ki sodi v orbito HSE, hodili naokoli in razlagali, da je "treba Skubinu pomagati pri zamenjavi Stojan Nikolića", člana uprave HSE in predsednika nadzornega sveta - Premogovnika Velenje. Takrat naj bi tudi Nikolič od predsednika uprave Premogovnika Velenje Ludvika Goloba izvedel, da bo Rop svetoval Premogovniku Velenje, ne pa tudi, da bo svetovalna pogodba podpisana z inštitutom petih nekdanjih politikov. To naj bi mu Golob - Nikoliću namreč - zamolčal, jutri, v petek, pa naj bi o tej pogodbi razpravljal tudi nadzorni svet Premogovnika Velenje.
Kako se je iztekel poskus Skubinove zamenjave Stojana Nikoliča, pa je znano. Odletel je Gorazd Skubin ...

Uroš Jauševec in Dejan Levanič. Molk in načeta razmerja na vrhu Socialnih demokratov.
Vstop v galerijo slik
Komentarji
Za komentiranje morate biti prijavljeni
Prijava
captcha
Opozorilo: uredništvo spletnega portala Pozareport.si bo po svoji presoji sporne komentarje izbrisalo in po potrebi posameznim avtorjem odvzelo možnost pisanja. Opozarjamo tudi, da je po Kazenskem zakoniku vsak posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja, nestrpnosti in grožnje zoper življenje ali telo druge osebe.
 • Mihael S
 • 30.03.2017 22:09:48
 • Vidim, da se po nepotrebnem omenja moje ime in priimek!
  1. Ti, Viktor, si tudi ti na Vranskem ŽRL in PIL na moj račun, sedaj pa bi ovajal! Stara navada, železna srajca! Le daj! Da se srečava!
  2. Ti, Srečo, daj, skrij se, ki je tvoj fotr pobitim kradel zlatnino!
 • Viktorh
 • 30.03.2017 21:48:07
 • Prepogosto pa si izposoja tudi moj nick.
  Primitivec, brez primere.
 • krucefiks
 • 30.03.2017 21:40:40
 • Viktorh, kaj počenjaš z Mihom Skumavcem, da je moral poklicati na pomoč svoje nicke z NOVE24 TV, totexa39, komarja marka, Jovo Jamnico, dr. Janeza Svetega in Huna.
  Bralcem je treba povedati, da je lastnik teh nickov, ki si rad izposodi tudi tuje nicke, 70 letni mašininženir in major zmagovite JNA, ki je prej propadla kot pa v kakem boju zmagala, ki se je na stara leta, kot ste lahko opazili, prepustil buzerantskim fantazijam.
 • Viktorh
 • 30.03.2017 21:04:58
 • Tik - tak, tik - tak, Mihael, štej....
 • Viktorh
 • 30.03.2017 20:47:17
 • Še bolj zoprno pa je, če te "izdajo" tisti, s katerimi si na Vranskem blatil in sramotil politike,jih lažno obremenjeval, ki ti niso bili všeč. In ta isti mi je dal tonske posnetke vaših pogovorov, ki te močno bremenijo.
  Ne veš kako neprijetno zna biti, Mihač.
 • Viktorh
 • 30.03.2017 20:20:45

 • Zelo zoprno pa je, ko prejmeš priporočeno pošto z vabilom na zaslišanje v kazenski zadevi o...
  Takrat vsakemu obrne rit po čez, dobi drisko in začne cviliti.
  Po mojem bi moral dobiti pošto vsak čas, mene je preiskovalni sodnik že poklical na posvet v zvezi z mojo ovadbo...
  Mihec, tik - tak, tik - tak.
  Le korajžno, saj praviš, da imaš jajca.
  Kmalu pa se bo videlo, če jih res imaš in kdaj te bodo "kastrirali", bimbo.
  Razmisli kaj te čaka in razmisli,če je oportuno, da nadaljuješ s svojim početjem.
 • komar marko
 • 30.03.2017 19:54:43
 • A je res, da Viktorh najraje na kolenih, pa dva prsta v nos, pa zvihat gor, pa kajlo v zadnjico in cvili ko prase!
 • totex39
 • 30.03.2017 18:54:02
 • Viktorh, ko te batina natepava, verjetno takole vzdihuješ: "Ja-ja-ja-ja-NEZ!"
  Sam ko ti pride ni jasno, je to driska ali tviji komentarji, vse ima enako vsebino, vionj in kvaliteto.
 • Jovo Jamnica
 • 30.03.2017 18:50:18
 • Hoj, Buzi-Viktorh, saj ni treba nič rezati. Samo počepni, ali poklekni, in si jih zabij v usta. Pri Mefistu, meter firzig, pa boš moral leči.
 • Viktorh
 • 30.03.2017 18:46:55
 • Sedaj imam pa teh izpadov Petrovca vulgos Mihaela in še kakih dveh, dosti. Se mi bo strenal in bom enemu jajca odrezal in zabil v goflo.