objavi na
pozareport.si

Sobota, 22. Oktober 2022 ob 06:00

Trije nasveti - kako izbrati projektor za domači kino
Požareport

Odpri galerijo

Projektor je dobra naložba, če radi spremljate kakovostne filmske vsebine ali pa bi si le radi ogledali športne dogodke na velikem platnu.

Verjetno ste si vsaj kdaj želeli, da bi si doma ustvarili domači kino. Izkušnja spremljanja filmov in serij na velikem platnu je res izjemna, samo pomislite kako lepo si je ogledati najnovejše filme v kinu. Tudi sami bi si lahko doma brez večjih izdatov ustvarili domači kino. Za to niti ne potrebujete veliko. Potrebujete nekaj tehnoloških pripomočkov, udoben fotelj in že lahko uživate v filmskih večerih s prijatelji ali drugimi ljubljenimi osebami. Poleg dobrega ozvočenja, ki poskrbi za fantastično izkušnjo, potrebujete tudi dober projektor. Če ne veste kako ga izbrati, smo za vas pripravili tri uporabne nasvete, ki vam bodo to odločitev olajšali.

Kot omenjeno je projektor dobra naložba, če radi spremljate kakovostne filmske vsebine ali pa bi si le radi ogledali športne dogodke na velikem platnu. Že spremljanje vrhunskih športnih dvobojev po televiziji je fantastično doživetje, kaj šele, če lahko ob tem uživate s pomočjo projektorja.

Prvi dejavnik, ki bi moral vplivati na izbiro projektorja je seveda njegova življenjska doba. S tem mislimo na čas delovanja oziroma maksimalno življenjsko dobo žarnice. Žarnica namreč predstavlja srce vsakega projektorja, zato je dobro, da ima kar se da dolgo življensko dobo. Tako bo vaš projektor lahko nemoteno deloval dolge ure. Življenska doba žarnice je izražena v urah in se pri tistih bolj skromnih projektorjih začne pri dva tisoč urah, pri tistih bolj zmogljivih pa doseže tudi do 50 tisoč ur.

Četudi boste izbrali projektor z žarnico, ki ima krajšo življenjsko dobo, boste z njo lahko brezskrbno uživali v prenosih tekem in filmih vsaj nekaj let. Če bi na primer vsak dan v letu imeli prižgan projektor pet ur na dan, bi v enem letu porabili eno žarnico, ki ima življenjsko dobo dva tisoč ur. Ampak le redki so ljudje, ki si lahko ogledujejo priljubljene programe toliko časa vsa dan, zato smo prepričani, da za običajnega uporabnika povsem zadostuje že krajša življenjska doba žarnice.

Projektorji so načeloma tihi, ko delujejo. A nekateri projektorji so bolj tihi od ostalih. Tudi zato je vredno v obzir vzeti glasnost pri delovanju. Verjetno je nepotrebno posebej poudarjati, da nas lahko zvoki iz okolice motijo pri spremljanju vsebin preko projektorja. Tisti, ki so bolj tihi dosežejo približno dvajset decibelov, medtem pa se glasni projektorji lahko ustavijo šele pri približno štiridesetih decibelih. Razlika je očitna, saj je glasnejši projektor stokrat bolj glasen od tistega, ki se nahaja pri dnu jakostne lestvice. Svetujemo vam, da zato izberete projektor, ki se nahaja na spodnjem spektru glasnosti, saj vam bodo ušesa še kako hvaležen.

Tretji dejavnik pri izbiri projektorja pa predstavlja tehnologija projektorja. Verjetno je to celo najpomembnejši dejavnik, ko izbirate nov projektor. Na voljo so namreč tri tipi tehnologij predvajanja: LED, LCD in DLP. Slednja uporablja mikročipe, ki poskrbijo, da je slika ostra in hitra ter omogoča uporabo 3D tehnike. DLP tehnologija deluje brez filtra.

LCD tehnologija uporablja tekoče kristale in je v primerjavi s prej omenjeno tehnologijo cenejša. Med poglavitne slabosti LCD tehnologije sodita vzdrževanje filtra in slabši kontrast v primerjavi z drugimi tehnologijami projektorjev.

LED projektorji pa veljajo za najbolj vzdržljive, saj življenjska doba žarnice običajno presega dvajset tisoč ur. Poleg tega imajo minimalne stroške vzdrževanja in porabijo manj energije. V primerjavi z LCD in DLP tehnologijo pa imajo slabšo svetlost oziroma osvetlitev.

Ob koncu pa vam bomo postregli s še enim - četrtim - nasvetom. To je seveda priporočilo kam se morate odpraviti po novi projektor. Priporočamo vam, da si ponudbo vrhunskih projektorjev, ki so primerni za domači kino, ogledate na spletnem mestu ceneje.si. Tam boste našli tudi najugodnejšo ceno, ki jo je moč dobiti preko spleta. Tako bo vaš novi projektor dober ter poceni hkrati. (Reklamna informacija)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Projektor je dobra naložba

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Trije nasveti - kako izbrati projektor za domači kino