Celotni članek je na voljo le naročnikom.
BERITE POŽAREPORT ŽE OD
Sorodne vsebine
ZADNJE OBJAVE
NAJBOLJ OBISKANO
Komentarji (14)
Oct 31, 2025
0
Presneto vse je res, kar ste napisali, pa še huje je bilo. Moj nekdanji sodelavec Milan Pečjak mi je povedal, da se je kot 19 letni fant ob koncu leta 1941 pridružil partizanskemu gibanju. Motiv je bil čista ljubezen do domovine, do obrambe sloveskega naroda, Slovencev in Slovenije pred okupapacijo in upor proti okupatorju. In nikoli ne bom pozabil njegovih besed: "V prvih dveh tednih sem spoznal, da sem stopil v državljansko vojno ne v osvobodilni boj. In spoznal sem, da ne bom ostal živ, če to spoznanje povem na glas. Najbolj sem se bal prekomende. Jih je bilo veliko. Nekdo, ki je bil političnoi nesiguren, je dobil prekomando. Dva sta ga spremljala, oba sta prišla nazaj, tisti spremljani pa nikoli v prekomando." In potem ena najbolj grozljivih izjav, a verjamem da je zelo resnična: "Viktor, vedi, da je partizanov več padlo z metkom v tilnik kot z metkom v čelo." Grozljivo, grozljivo. In trenutna aktualna oblast slavi tak NOB, zapira pa muzej slovenske osamosvojitve. In še za zaključek, ko je ta moj sodelavec odšel v pokoj ni podal zahteve za partizansko pokojnino, čeprav je bil do nje in to do ene višjih, upravičen. Mi je povedal, da tega ne more storiti, ker se svojega življenja, ki ga je preživel v partizanih sramuje. Ampak te njegove zgodbe, ali pa kake podobne, ne boste našli v učbenikih slovenskih šol.
Oct 26, 2025
12
Skoraj vsi rokovniki, koledarčki v knjižni obliki ali v obliki beležnic iz časa SFRJ imajo na začetku ali pa na koncu navedene državne in republiške praznike. Iz enega takega prepisujem Dneve vstaj (NOB) po posameznih republikah SFRJ: 1. Srbija 7.julij (seveda je morala biti Srbija prva!) 2.Črna gora 13. julij 3. Slovenija 22.julij 4. Hrvaška in BiH 27. julij 5. Makedonija 11. oktober V oči bode, da so vsi tile prazniki po 22. juniju (1941), ko je Hitler napadel Sovjetsko zvezo. Okupacija Jugoslavije pa se je začela 6. aprila 1941 in bila okupirana v nekaj dneh. KPJ ni organizirala nobenega odpora proti okupatorjem, ker jo je vezal pakt Hitler-Stalin o nenapadanju. KPJ je bila s tem paktom zaveznik NSDAP! To pove o podrejanju KPJ sovjetski partiji VKP(b).. "Vstaja" se je začela PO Hitlerjevem napadu na SZ (22.6.1941). Tako je ukazal Stalin in KPJ je zvesto izpolnila njegove zahteve. KPJ je s temi "vstajami" šla v pomoč neki daljni Sovjetski zvezi, ki je bila napadena. Jugoslovanski narodi so ji bili ZADNJA SKRB, čeprav so ječali pod nemško, italijansko in madžarsko okupacijo.
Oct 26, 2025
2
MOJ USDT JE TA EKIPA NEDAVNO IZTERJALA Imel sem grozno izkušnjo s ponarejenim investicijskim podjetjem. Ogoljufali so me za vso mojo naložbo, celoten zaslužek, moja prva naložba ni bila tako velika in izplačilo sem prejel ob zapadlosti. Nato me je prek WhatsAppa kontaktiral uslužbenec podjetja. Že sem imel načrte za ponovno vlaganje, nato pa me je tudi prosil za ponovno vlaganje in me vodil skozi ves postopek. Tokrat sem vložil ogromno vsoto, ki sem jo pridobil iz svojih prihrankov skozi leta, in vse je šlo dobro, dokler ni prišel čas, da mi dobiček kot običajno dvignejo na bančni račun, vendar sem opazil, da mi je bila izvedba dejanja onemogočena. Hitro sem stopil v stik z osebjem, ki me je vodilo skozi postopek. Napotil me je na oddelek za podporo, kjer so me prosili, naj poravnam nekaj stroškov. Držal sem se njihovih navodil in plačal vse stroške, vendar še vedno nisem mogel dvigniti svojih sredstev. Po dolgem premisleku in premisleku se mi je celoten scenarij zdel bolj podoben prevari, zaradi česar sem začel iskati pomoč drugje. Napotili so me k profesionalni ekipi strokovnjakov za vračilo naložb (Recovery Team), ki mi je pomagala izslediti in povrniti izgubljeno naložbo. Bil sem več kot hvaležen temu podjetju za dobro opravljeno delo. Na srečo sem končno uspel povrniti svoja sredstva in bi rad priporočil This Recovery Team vsem, ki iščejo strokovno pomoč v zvezi z mojo zgodbo. Lahko jih kontaktirate po e-pošti. E-pošta: Trustwavehackerstech2@gmail.com
Oct 26, 2025
12
Partija se je zavedala pomebnosti časa in odgovornosti pri izpeljavi revolucionarne aktivnosti. Partijska konferenca, 1. in 2. junija v ljubljani je uskladila vse delo za protiimperjalistični boj proti angležem in Aneričanom. Cilj revolucije ni bila svoboda okupiranega naroda, temveč svoboda revolucije za oblast KP. Vse to je trajalo, dokler je bil Stalin Kitlerjev prijatelj in je slovenskimi komunisti odobraval okupacijo Slovenije. Po njunem medsebojnem spopadu (21. 6. 1941) pa je partija zamenjala in še okrepila klevete: izdajalci, fašisti okupatorji hlapci... vse kar je bila partija do takrat sama. (Ivan Korošec: Prva nacionalna ilegala Štajerski bataljon)
Oct 26, 2025
17
Odstopila Katičeva in Poklukar. Kaj pa Golob? Zadeva začenja v tem smislu spominjati na Vučićevo Srbijo. Golob se kljub smrtni žrtvi, ki jo je s svojim neukrepanjem povzročila ta vlada, katere šef je, noče umakniti. Drugače pa ... Ministra sta odstopila in narod bo s tem zadovoljen in duhovi po Golobovo pomirjeni. Golob bo nato zgodbo nato tako ali drugače izrabil v svoj prid, zadeve se bodo umirile, padlo bo še nekaj bonbončkov, da bi narod pozabil, kako je ta vlada predhodno ignorirala probleme v tem delu SLO in potem bo to to. Narod bo pozabil ... In vsi bomo spet srečni, ker je v državi vse OK. In Golob bo novi Luka Dončić slovenske politike. Oprosti, Luka ...
Oct 26, 2025
15
J. Zupančič, koliko je takih Slovencev, ki se tega zavedajo? Jaz, oprostite, zdravi pameti tega naroda ne zaupam več. Poglejte, kaj smo iz perspektivne male evropske države naredili v nekaj več kot 30-ih letih. Če bi danes bila stara 20 let, bi srečo iskala v tujini. No, upanje sicer vedno umre zadnje ... Sicer pa sem doma s tistega dela SLO, kjer je meja, pa bom morda vseeno na koncu odpeketala tja čez, kjer pravna država funkcionira veliko boljše kot tukaj. V tej državici postaja vse bolj zatohlo, majhno, vajeti oblasti pa se zdi, da prevzema mafija vseh vrst. Upam, da nas pimlad preseneti.
Oct 26, 2025
12
Resnica je, da je Titova KPJ vseskozi ideološko, vojaško in politično "kolaborirala" s KP SZ in mednarodno Kominterno, ko je odklanjala upor proti naci-fašizmu vse do brutalnega Hitlerjevega napada na "bratsko" Stalinovo SZ, ter da je šele potem z vsemi fanfarami komunistične propagande in agitacije vstopila v "skupno vojno mednarodnega proletariata proti fašizmu, nacizmu in mednarodnemu imperializmu - na strani sovjetske Rdeče armade". Mnoga osebna pričevanja in ohranjeni dokumenti dokazujejo tudi pragmatične in začasno koristoljubne drobne akte taktične "kolaboracije" oboroženih sil KPJ/KPS (partizanov) z italijansko in nemško začasno zasedbeno oblastjo in z okupacijskimi enotami sovražnih vojska "na terenu". Najbrž ni naključje, da nihče od operativnih visokih oficirjev italijanske zasedbene vojske po kapitulaciji fašistične Italije ni nikoli stopil pred naša "revolucionarna" in redna sodišča, še več, komandanta fašističnih sil Italije na slovenskem ozemlju so po kapitulaciji partizani po nalogu komande partizanskih enot varovano z "nacionaliziranim" vozilom odpeljali in varno ob zaščiti partizanov "dostavili" v njegovo domovino. V RS se še osem desetletij po koncu 2. svetovne vojne, v kateri smo za vselej žrtvovali 100 tisoč pobitih rojakov (več kot 6 odstotkov tedanjega prebivalstva), za nedoločen čas brutalno izgnali več tisoč političnih preganjancev ter trajno proti-ustavno diskriminatorno razdelili domače prebivalstvo v SRS in RS na "prvo-" in "drugo-razredne", nismo sposobni soočiti z vsemi razsežnostmi dolgotrajnih pogubnih posledic NOB, komunistične revolucije in državljanske vojne. Najdlje je treznemu in razumnemu ter faktično utemeljenemu pogledu na zgodovino 2. svetovne volje ter povojnega totalitarnega komunističnega terorja prišla in se zgodovinsko-spravljivo in razumno približala najvišja znanstvena in umetniška ustanova - SAZU, in sicer z zgodovinsko utemeljeno skupno izjavo o prepoznani deljeni krivdi in odgovornosti obeh ne-spravljivo sovražnih strani: - "pozitivno" ocenjuje "cvet slovenskih znanstvenikov in umetnikov" upravičen oboroženi upor partizanov proti tujim zasedbenim vojaškim enotam na ozemlju Slovenije ter samo-obrambni oboroženi odpor organiziranih proti-komunističnih vaških straž in domobrancev proti nepričakovanemu množičnemu revolucionarnemu terorju oboroženih sil partije; - "negativno" pa ocenjujejo izvoljeni akademiki zlorabo etično in nacionalno-obrambno utemeljenega samo-obrambnega odpora partizanov za vzporedne dolgoročne strateške interese izključujoče komunistične revolucije in pozneje proti-pravno vzpostavljene komunistične diktature FLRJ/SFRJ, ter preživetveno-pragmatične in taktično prilagodljive oblike kolaboracije proti-komunističnih enot vaških straž in domobrancev z začasnimi zasedbenimi oblastmi in začasno zasedbenimi vojskami fašistične Italije in nacistične Nemčije.
Oct 26, 2025
19
Jerneja Stoviček, ravno zaradi božičnice in podaljšanih vinjet MORAMO na volitvah VSI voliti PROTI levičarjem. NE DAMO SE KUPITI!!!
Oct 26, 2025
22
Sam sem o tem že veliko napisal. Kot mulc sem v časih najhujšega povojnega komunističnega terorja (50. leta) prebiral originalne Črne bukve. Kasneje se je izkazalo, da je vse res, kar tam piše. Naj napišem samo misel prof. Justina Stanovnika: "NOB sploh ni bilo. Vse je bilo podrejeno izključno komunistični revoluciji!" Zato, ker glavne zadeve dogajanja iz let 1941-1950 niso razjasnjene, se še 80 let po končani vojni prepiramo o tem.
Oct 26, 2025
27
No, čeprav včerajšnji dogodek v Novem mestu na videz nima nobene veze s tem člankom, bom tukaj zastavila naslednje vprašanje: če drži, da je sin očeta poklical na pomoč pred napadalnimi Romi, ali si kdo predstavlja, kaj ta fant danes občuti oz. kaj bo občutil do konca življenja. Kdo od politikov bo prevzel odgovornost? Najbrž znova nihče, ker narod, navajen molčanja, je/bo zadovoljen z božičnico, podaljšano vinjeto in še s čim, kar ga bo znova kupilo za nove volitve. Psi lajajo, karavana v dolini šentflorjanski pa gre dalje.
Oct 26, 2025
22
...Da nadaljujem....šefa karabinjerjev D,Amata in OVRE, Onisa, ko so izvedeli za njuno kolaboracijo s komunisti, poklicali v Rim, ju obsodili na smrt in kazen izvršili.........1.700.000 žrtev NOB......A. Ranković je leta 1951 na plenumu CK ZKJ poročal, da je bilo od maja 1945 do leta 1951, likvidiranih 586.000 "izdajalcev"...3,2 milijona pa je bilo tako ali drugače zaprtih ali v taboriščih "Nove Jugoslavije"...Navedene žrtve so zagotovo v ključili v vojne žrtve.....Učili so nas, da je bilo v taborišču Jasenovac 700.000 žrtev...potem pa bodi pameten in verjemi "zgodovinskim dejstvom"....Itaq
Oct 26, 2025
42
Super kolumna. A žal se tega v osnovnih, srednjih šolah ter univerzah ne učijo ali pa je zgolj omenjeno, čeprav so dogodkii podprti z pričevalci in dokumenti. Komunisti so med in po vojni z vsemi sredstvi bili boj za oblast in tudi dandanes to počnejo. Manipulirajo, lažejo, potvarjajo, na položaje nastavljajo svoje ljudi, ki jih vodi sla po oblasti in denarju. Boj proti fašizmu in nacizmu je bil za časa NOB in je še danes sredstvo za obračunavanje z drugače mislečimi. Zato tudi Golob rad nasprotnike primerja s fašisti, čeprav ima fašistične načine vladanja in nastavljanja svojih ljudi( A. Štrancar ima v svoji trditvi prav), a hkrati nam nabija obvezne prispevke, davke, v tujini nas zadolžuje in sramoti. Dokaz je neodzivnost prvih dam tujih predsenikov na vabilo Tine Gaber Golob. Obenem pa kot pravi Golob, bo za "naše" dobro poskrbel! Nikoli ni komuniste brigala dobrobit naroda, njegov razvoj in napredek. Samo oblast in denar, za to se borijo. Če se bodo odprli tajni bančni računi v tujini in imena lastnikov le teh bo postalo vse kristalno jasno. Pa tudi če so skriti pod imeni Superman, Jaka Racman, Miki miška....
Oct 26, 2025
40
Moje vprašanje in hkrati odgovor je: kdo najbolj lajna o NOB? Lenuhi, lažnivci, tatovi in nesposobneži preživljati sebe. Zato imamo kučanizem, posledico ponosnih naslednikov tistih in istih, ki so prizadejali slovenstvu najhujšo rano -bratomor. Kako prav ima Pričevalka:: “Dokler bo Palček živ…”
Oct 26, 2025
36
In zgodovina se ponavlja...ljudje pa nasedajo.......