objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 19. avgust 2019 ob 06:52

Opice, gangsterji, heroji, geniji, prevaranti in papki. Takšnih novinarjev ne delajo več.
Ob smrti Denisa Kuljiša, legendarnega novinarja (1951-2019).
Bojan Požar

Odpri galerijo

Uredništvo revije Globus ob 200. izdaji. Denis Kuljiš sedi na sredini, v prvi vrsti. Revijo so takrat, leta 1994, prodajali v povprečni nakladi 150 tisoč izvodov.

To je bila ena tistih ali takšnih nedelj, ki si jih zapomniš. Ob koncu potepanja po Štanjelu (kjer prijetno ugotoviš, da si je tvoj nekdanji sodelavec kupil in adaptiral pravo štanjelsko hišo z morda celo najlepšim razgledom na krasni Kras, celo tja do tržaških anten se vidi iz Igorjeve hiše!) in okolici najprej izveš za smrt Ivana Omana, staroste slovenske politike, potem pa te zadene še smrt Denisa Kuljiša - legendarnega novinarja iz sosednje Hrvaške.

Denis Kuljiš je bil res legenda. Takšnih novinarjev in urednikov ne delajo več. Bil je tako rekoč vse, od glavnega urednika kultne jugoslovanske revije Start do glavnega urednika hrvaškega Playboya, glavnega urednika zagrebške revije Globus, kolumnista neštetih drugih medijev in avtorja številnih knjig, zdaj, sredi postmoderne dobe, pa je seveda imel, tudi svoj blog: Žurnalist online. Pisal je strastno in pisal je ogromno, zadnji članki na blogu datirajo v 13. avgust.

NOVINAR ČISTO PO MOJEM OKUSU

Rojeni Splitčan je bil novinar čisto po mojem okusu. Če bi avtor teh vrstic morda imel kakšnega novinarskega vzornika, bi brez dvoma izbral Denisa Kuljiša. Požiral sem njegove lucidne, raziskovalne in tudi zelo duhovite članke, zlasti tiste iz Starta in Globusa, in tudi on, zanimivo, čeprav velja za vrhunsko in verjetno celo največjo hrvaško novinarsko legendo, nikoli ni prejel nobene novinarske nagrade, priznanja ali odlikovanja?! Se je pa zato Kuljiš kot edini glavni urednik Playboya doslej pojavil na znameniti Playboyevi duplerici, skupaj z aktualno Playboyevo nagico:

Kasneje je to pojasnjeval z mislijo, ki jo podpišem tudi sam, češ, "vedno sem se želel producirati, mislim, da je to za medije neizbežno, najhujši so namreč tisti uredniki, ki ostanejo popolnoma anonimni, ker so nepismeni, nefotogenični in imajo hemunge (psihične bolezni)". In tudi on se je nekoč ne povsem posrečeno na kratko poskusil v politiki, potem pa duhovito priznal, da pač "ni vedel, kaj dela". No, mogoče je tudi Denis ugotovil, da to kljub vsemu niso naši boji ...?!

Denis Kuljiš se je kot novinar in urednik tudi zavedal, kako prekleto pomembna je finančna plat medijev za medijsko svobodo. Ampak tista finančna plat, ki jo omogoča število bralcev oziroma gledalcev ali poslušalcev, ne pa državna oziroma politična pomoč v takšni ali drugačni formi. Zato se je znal pohvaliti, da je kot glavni urednik Globusa v petih letih urednikovanja prodal, citiram, "oko 40.000.000 primjeraka, što je stvorilo ekonomsku osnovu za političko osamostaljenje hrvatske sedme sile i njenu vodeću poziciju u regiji". Bilo mu je tudi povsem jasno, da uredniško politiko vedno določajo lastniki medijev.

JEBENA GRIPA ILI ŠTO VEČ

Poznala sva se in imela sva stike. Bil je eden tistih redkih "tujcev", ki sem jih intervjuval v svoji bivši televizijski oddaji Požareport, marca 2014 (vir). Takrat nam je tudi vsem povedal neprijetno resnico: da so mainstream mediji v teh prostorih, to je v državah pokojne Jugoslavije, vedno ščitili obstoječo oblast in vladajoče politike, in to počnejo še danes. Nazadnje bi se z Denisom morala dobiti še decembra lani v Zagrebu. Dogovorjena sva bila v slovitem zagrebškem hotelu Esplanade, ja, tam, kjer je imel Kuljiš svoje redno omizje, po 11. uri dopoldne. Že pred časom sem ga namreč prosil, ali bi mi dovolil uporabiti naslov ene od njegovih knjig (Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci; satirične biografije poznatih Hrvata; Zagreb 2005), ker se za svojo novo knjigo - ki jo žal zaradi kroničnega pomanjkanja časa pacam že lep čas in bo počasi prešla v trilogijo - preprosto nisem mogel domisliti bolj primernega. Denis je takoj privolil, seveda z omembo njegovega avtorstva.

Potem sem od njega dobil SMS: "Ležim bolestan sam. Jebena gripa ili što več".

Moj odgovor: "Šteta! Biće sve u redu!"

Žal pa očitno ni bilo več vse v redu. Umrl je po hudi in kratkotrajni bolezni, star, no on bi zagotovo rekel mlad, 68 let. Denis Kuljiš, počivaj v miru!

(vse objavljene fotografije v tem članku so povzete iz bloga Žurnalist online)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan požar Denis Kuljiš Start Globus Playboy Požareport Tv3 ivan oman Štanjel kras Hotel Esplanade split zagreb

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-14 16:45:23


Šmarca, četudi z najpomembnejšo funkcijo v državi, od nikoder prispelega in živečega v tej vasi, ne premore več niti trgovine. Morda kakšno zanikrno gostilno, nekaj beznic in Šarčevih sosedov, trgujočih z drogo, so pa začuda zaprli, sploh, ker so narkotiki, njihova reprodukcija, nepogrešljiva omama političnih in družbenih elit in precej pomembna gospodarska panoga v državi. Končno, so vsi tovrstni kriminalci v Sloveniji varni, zlasti tisti, blizu ljubljanskemu šerifu, pri katerem je Šmarčan opravljal politični, pripravniški staž...Šmarca sicer premore, v širši javnosti nekaj zelo znanih osebnosti. Najbolj znan je Joc Pečečnik, Aleksander Jereb tudi izvira od tod, zdaj se v to sfero umešča tudi Šarec. Šmarski zet je recimo priznani marksist, Bogomir Kovač. Nasploh pa vas , ob, za Slovenijo standardnem priseljevanju južnjakov, s Šarcem na čelu, ni nič drugačna od kakšne druge, ki ima še vedno povečini slovenski živelj. Vsekakor je bil za večino Šmarčanov in kamniških občanov svojevrsten šok, ko je takratni kamniški župan, ki ga je izvolilo pretežno ruralno prebivalstvo, vstopil v stranko Pozitivne Srbije, prej omenjenega kriminalca. Šarec je hitro uvidel napako in špekulativno izstopil, vsekakor pa nakazal svoj, balkanski način razmišljanja in dojemanja stvari v življenju, z izrazitim, že skoraj živalskim nagonom po preživetju. Mojemu zapisu bi tokrat moral verjeti tudi Potočnik, ker sem iz - Šmarce. Tudi in predvsem zato, mi hitreje obrne želodec, ko vidim nekatere ljudi v politiki, ki to nikoli ne bi smeli biti, če bi hoteli ohraniti neke minimalne etične in higienske standarde med tistimi, ki odločajo o usodi naroda. Tako pa se nad njim in državo zgrinjajo le temni oblaki.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Opice, gangsterji, heroji, geniji, prevaranti in papki. Takšnih novinarjev ne delajo več.