objavi na
pozareport.si

Četrtek, 1. September 2022 ob 06:00

Videtič piše Cirmanu: "Primož, pošto obraz?" Prevod ni potreben.
Ko za potrebe gospodarjev postaneš tudi islamofob, ekstremni desničar in šovinist (lastna izkušnja) ...
Forum

Odpri galerijo

Primož Cirman je odgovorni urednik portala Necenzukrirano. (foto: Bobo)

Tuhtam te dni, potem ko sva s kolegom Bojanom Požarjem v Bosni in Hercegovini kupila neodvisno agencijo Patria, medij, ki ga krasijo tri lastnosti:

1/ brezkompromisno odkriva kriminalne rabote v regiji, tudi tisti, kjer so "beli ovratniki" v glavni vlogi,

2/ je prozahodno in probošnjaško usmerjen, torej zagovarja celovito in suvereno BiH z močnim partnerskim odnosom z zahodom,

3/ ima odgovorno urednico, ki ni zlizana z (ideološko) ekstremno politiko in nikoli ni skakala iz novinarstva v politiko in nazaj. Ne karierno, še manj finančno, totalno nasprotje tistega, kar Primož Cirman še kako dobro pozna. Skratka, precej samozavestna dama in spoštovanja vredna je ga. Amina Čorbo Zećo!

To zadnje je, vsaj mene, še najbolj prepričalo, da grem v to. Za Bojana ne vem, lahko da ima tudi širši pogled.

Kot najboljši raziskovalni novinar v državi pač lahko vidi širše, kot vidim sam.

… torej tuhtam te dni, da sva naredila nekaj dobrega in da bo pa le kdo v slovenskih medijih to opazil in pohvalil. Pa ni!

Ok, saj je vseeno, vsaj nagajajo ne, čeprav sem dobil zanesljive informacije, da se kar "lepo kliče jarane" v Sarajevo. Za tiste klice v Banjaluko mi je pravzaprav malo mar, večina nas pač pozna odnose med Republiko srbsko in Federacijo BiH.

No, in potem udari!

Kdo drug kot Necenzurirano in Primož Cirman!

Nazadnje sem o njem razmišljal, ko je v Slovenijo poskušal uvoziti veliko afero, imenovano "non-paper". Saj se spomnite, a ne?

Slovenska politika, po Cirmanovo Janša in Pahor, naj bi risala nove meje BiH. Celo neke karte je uvozil, skratka, podobno kot Milošević in Tuđman tistega dne enaindevetdesete, na kavi v Karađorđevem.

Pazi! Pahor?! Hahahahaha … Človek, čigar stališča glede BiH so javno znana!

No, takrat sem potreboval dva telefonska klica, da se mi je zarisal posmeh (ne nasmeh) na obrazu. Zamahneš z roko in si rečeš: "Uf, tole mora biti pa dobra šuška*! Mednarodno pač, ni poceni Primožev hud trud."

Od vsega skupaj itak ne bo nič, razen vpliva na tiste (recimo) tviteraše, ki so že vnaprej "vidli" ta diplomatski papir. In to preden Cirman karkoli objavi. Ampak ti so itak njegovi, pa četudi bi članke pisal iz pisarne na Gregorčičevi.

O odzivu tiste slovenske vlade ne bom podrobno pisal, le to, da se da tudi drugače in učinkoviteje reagirati.

Naj se vrnem na zapis v Odlazkovem mediju Necenzurirano, kjer je Cirman ostal zadnji Mohikanec, ostala dva znana tekstopisca že pošteno žulita politične jutranje kave, g. Forda Perfecta pa ne poznam, on je ilegala na svobodnem ozemlju.

Udaril je z naslovom "Bojan Požar v poslu z vplivnežem, ki je od Janše kupoval orožje!". Z rdečo dodatek "preiskovalne zgodbe"! U, jebote!

Požar … Orožje! Pa kaj se mu je strgal na stara leta?! Grem brat …

… seveda takoj jasno, da Primož Cirman piše o nakupu neodvisne agencije Patria, ki ga je najino podjetje kupilo te dni.

Preberem vse skupaj, prepoznam veliko starih člankov medijev v BiH in nekaj dodatkov o Bojanu, meni. Še najbolj jo je skupila zgoraj omenjena ga. Amina, ki je, kot kipi iz Primoževega naslova, leta 1992 v balkanskih morijah sodelovala z Janšo in kupovala orožje!

Tako bi razumel bralec, ki prebere samo naslov in nekje pač dobi informacijo, da je bila ga. Amina prej lastnica agencije Patria, je pa zdaj poslovala s Požarjem. Cirman jo v svojem naslovu imenuje vplivnež. Mimogrede leta 1992 je imela 8 let! Je letnik nepozabnega olimpijskega Sarajeva '84! Prava švercerka, ni kaj!

V tekstu ji obesi še, da je zapufala agencijo Patria z več deset tisoč evri, ker namreč, kot pravi Cirman, bova najprej morala z Bojanom sanirati silne dolgove.

Ta moment imam v roki kupo-prodajno pogodbo in finančno poročilo o agenciji Patria. Verjetno vam ne moram pisati, da je Cirman odkril nov "non-paper"?!

Skratka, agencija Patria "čista ko suza"!

Tudi davčni dolžnik ni in račun ima odprt v BiH, ne v Litvi, Latviji ali kjerkoli že. Ima tudi znanega lastnika in transparentne finančne partnerje (oglaševalce).

Kako je že s tem bilo v preteklosti pri Cirmanu?

No, je pa pokazal svojo islamofobno in šovinistično plat, ženska, mlada podjetnica, muslimanka … Cirman trga, nič ga ne ustavi.

Kot drugi, ki je v zapisu pojedel Cirmanovo porcijo, je g. Bakir Alispahić. Skozi zapis sem dojel, da naj bi bil on ta vplivnež iz Cirmanovega naslova, ki trguje z orožjem. Sam imam v spominu na tisti čas neki sklep (Kučanovega; op.u.) predsedstva Slovenije o pomoči BiH pri obrambi države, kaj več niti ne vem.

Človek, ki ga poznam, človek, ki ga pozna celotna javnost v BiH, in človek umirjenih dejanj. Res pa je, da je Bošnjak in musliman, kar je očitno iz Cirmana spet izvleklo tisto njegovo temno plat islamofobije in ekstremnega desničarstva. Vse za potrebe gospodarjev, tudi to, proti čemur se (kakor) bori. Če je le Požar vmes, Cirmanova rdeča krpa.

Naj povem, zapis o g. Alispahiću je do dlake enak zapisom že nekaterih medijev v BiH pred leti, nič raziskovalnega, kot lahko razberete.

O lastnikih teh medijev kdaj drugič, šokirani boste. Ste jih pa srečevali na TV, ko se je govorilo o balkanskem kriminalu in kriminalnih poteh.

Ker g. Alispahić ni imel nikakršne vloge pri pogovorih in dogovoru o nakupu agencije Patria in dokler sem sam solastnik agencije Patria, tudi ne bo imel nikakršne vloge, bom tukaj zaključil, kar se njega tiče.

Torej, preiskovalna zgodba, ki bi morala ubiti Bojana Požarja, rani ga. Amino in g. Bakirja. Rani! Preživela bosta, tako kot sta preživela srbsko agresijo v '90.

Ga. Amina ostaja urednica in glavna glava agencije Patria, svojo raziskovalno novinarstvo bo le razširila. Razširila na kriminalne veze Slovenije in BiH. Mogoče se pa tam s Primožem Cirmanom srečata? Kdo ve?!

Je kdo morebiti Cirmanu pomagal pri zapisu?

Vseeno!

Naj si gre za glas iz slovenskih političnih soban, mogoče pajdaše iz inštitutov ali bivše državne direktorje-donatorje, mogoče celo gostitelje ruskega in Dodikovega kapitala v Sloveniji ali "ampak res neodvisne" novinarje, ki so zbežali v politiko, mogoče kriminalce ali celo kriminaliste, je pravzaprav vseeno. Tudi o teh skupinicah bo agencija Patria pisala, naj poštena slovenska javnost ne obupa!

Ta najin nakup jih boli, trpeče boli, ker so si lastili resnico, ki je prihajala iz BiH.

Prepričan sem, da agencije Patria to ne bo ustavilo pri resničnem preiskovalnem novinarskem delu. In zato sem vesel in ponosen! Verjamem, da tudi kolega Požar.

Primožu pa le, v bosanskem jeziku: "Cirman, pošto obraz?" Prevod ni potreben.

P. S.: Izkoriščam še priložnost in ga vabim, naj si ogleda video ...

... ki ga je posnel njegov kolega s šihta, g. Denis Avdić. Govori o tem, zakaj je treba plačevati davke. Vem, da tega Primož Cirman (poleg BiH oziroma Balkana) v preteklosti ni najbolje razumel. Ne vem, kdo je avtor videa in kje se ga dobi, verjamem, da se pri njih v firmi še najde. Meni ga je poslal prijatelj. Prilagam posnetek zaslona omenjenega videa.

(Miran Videtič je svetovalec na Elesu, politični analitik in stalni komentator oddaje Ura moči na Planetu TV)

* Opomba: šuška = denar.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Necenzurirano martin odlazek denis avdič Miran Videtič bojan požar Agenciija Patria Amina ČorboZećo Bakir Alispahić Janez Janša Borut Pahor Republika Srbska Federacija BiH Banjaluka sarajevo primož cirman primož cirman

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Videtič piše Cirmanu: "Primož, pošto obraz?" Prevod ni potreben.