objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sobota, 14. september 2019 ob 06:53

Včeraj, petek, 13.! Zakaj se naš Marjan, saj veste - Šarec, iz odrešenika vse bolj spreminja v Nočno moro v ulici Brestov?
S popuščanjem Alenki Bratušek in njenim botrom, z javnim branjenjem sramotnih poslovnih rabot Jankovićevega klana in ne nazadnje s še bolj sramotnim aktivnim sodelovanjem pri voždovi ekskurziji v Moskvo si je Šarec izkopal politični grob ...
Forum !

Odpri galerijo

Pred sejo vlade Marjana Šarca (foto: STA)

PETEK, 13.!

Evangelij po Šarcu v Katedrali Svobode

Piše: Aljuš Pertinač

PROLOG

Že dalj časa razmišljam, da bi se preselil v Kamnik. Natančneje v Šmarco.


Ugotavljam namreč, da je to eden od perspektivnejših krajev, če ne celo najperspektivnejši kraj v Sloveniji. Če si iz Šmarce, so tvoje karierne možnosti skoraj neomejene. Omejitev je zgolj nebo. Ne verjamete? Če si iz Šmarce, lahko kot stand up komik in oponašalec postaneš celo predsednik vlade. Če si iz Šmarce oziroma iz Kamnika, lahko kot lastnik gradbenega podjetja postaneš nadzornik Istrabenz Turizma in celo Darsa, firme, ki ima na letni ravni 500 milijonov evrov prihodkov in prek 1200 zaposlenih. Hudiča, če si iz Šmarce, lahko kot hišnik v vrtcu postaneš celo generalni sekretar največje vladne stranke in potem kličeš naokoli v imenu države. Po telefonu. V imenu države. Noro.

Tudi za otroke je v Kamniku odlično poskrbljeno. Imajo na primer čisto hudo novo osnovno šolo. OŠ Frana Albrehta. No, v resnici je še nimajo, ker se gradnja še ni začela, ampak da gre za res noro dobro šolo, takšno, kot jo imajo lahko samo v Kamniku, dokazuje, da je občina Kamnik za šolo, ki je sploh še ni, do sedaj porabila že prek 1.100.000 evrov denarja kamniških davkoplačevalcev (vir). Milijon in sto tisoč evrov. Za šolo, ki je sploh še ni. Si predstavljate, kakšna top šola bo to? Šola, v katero boste lahko, ko enkrat pač bo, vpisali tudi vaše otroke. Samo v Kamnik oziroma v Šmarco se morate preseliti. Samo pomislite, kako radi bodo vaši otroci hodili v šolo, ki je sploh (še) ni. Noro.

Malo me edino skrbi, ker so vsi ti kamniški oziroma šmarški uspehi vezani na našega Marjana. Saj veste, Šarca. Tistega, ki si je dal okoli hiše postaviti "trimetrsko" ograjo in ga po Sloveniji vozijo z dvema blindiranima merecedesoma, ki staneta več kot milijon evrov, varnostniki pa ga na vsakem koraku varujejo z jekleno zaveso, odporno proti nabojem za posebej varovane osebe. Tega pri nas še ni bilo. Hja, takega pri nas še ni bilo. Ampak naš Marjan je zdaj predsednik vlade in vprašanje, ali bo Kamniku še naprej tako dobro kazalo, kot mu je, ko je bil naš Marjan tam župan. Zato oklevam. In čakam.

ODREŠENIK

Tokratna kolumna bo kratka. Tako, kot je po času in predvsem po rezultatih kratka vladavina Marjana Šarca. "Našega Marjana", kot mu pravimo ljubkovalno. Naš Marjan bi bil lahko simpatičen lik, če le ne bi bil predsednik vlade v državi, ki se vse bolj zaveda, kolektivno in individualno, da se upi, ki smo jih gojili pred tridesetimi leti, ko smo se osamosvajali, niso uresničili. Želeli smo postati druga Švica, ampak v zadnjem času (in za to ima veliko zaslug naš Marjan) postajamo druga Srbija. Želeli smo demokracijo in enakost pred zakonom, ampak namesto tega smo dobili medijsko enoumje samodanijanša in pravico, ki je slepa. Nekomu, ki dolguje 123 evrov, vzame hišo, drugemu vrne 29 milijonov evrov. Vse po zakonu. Baje. Želeli smo pravo državo, ne globoke, namesto tega pa smo dobili fasado. In ta fasada poka. Vse bolj in bolj.

Naš Marjan po tem, ko je bil dvakrat zapored izbran za župana Kamnika, praktično nikoli ni dostavil. Izgubil je predsedniške volitve v drugem krogu proti Borutu Pahorju, čeprav so ga podprli vsi režimski mediji v državni, paradržavni in/ali tajkunski lasti ter celo sam Janez Janša z dvema facebook pismoma, v katerih je tradicionalno največji in najzvestejši volilni bazi položil na srce, da karkoli bo že storila, naj nikakor ne glasuje za Boruta Pahorja. Toda za našega Marjana je bilo celo to premalo.

Naš Marjan je izgubil tudi parlamentarne volitve. Dobil je pičlih 13 odstotkov glasov. Dvakrat manj kot Janez Janša. Odkar obstaja parlamentarna demokracija pri nas, še nismo imeli premierja, ki bi imel manjšo lastno podporo v parlamentu. Naš Marjan, formalno gledano, nima večine niti v lastni vladi. Edini program, ki ga ima, je program stranke Levica.

Naš Marjan je izgubil tudi lanske lokalne volitve. Ni se še zgodilo, da vladajoča stranka ne bi izvolila niti enega župana v 200 slovenskih občinah. Našemu Marjanu je to uspelo. Še več. Celo v Kamniku, njegovem Kamniku, je bil kandidat LMŠ poražen.

In naš Marjan je izgubil tudi zadnje evropske volitve. Oziroma je bil odličen tretji. Za koalicijo SDS-SLS in za SD. Paradoks slovenske realnosti je, da naš Marjan in njegova stranka praktično ves ta čas kraljujeta na javnomnenjskih lestvicah. Naš Marjan je torej vedno in povsod prvi, samo na volitvah se mu zmeraj nekaj zalomi.

Zato so bila tudi pričakovanja ob nastopu njegove vlade iz trte zvita. Če ni dostavil še nikoli, kako bi lahko potem tokrat? Ampak Slovenci smo pač nepopravljivi optimisti. Na zadnjih treh volitvah smo zmeraj (iz)volili nov obraz. In trikrat smo se nategnili. In naš Marjan je obljubljal veliko. Obljubil je, da bo končal delitev na naše in njihove. Da bo prekinil s starimi vzorci. Da bo izkoreninil klientelizem in korupcijo. Da bo skakal v bazen brez vode. In še in še.

Ampak morali bi vedeti. Morali bi vedeti, ker dobro, še predobro poznamo Marjanovega političnega krstnega botra. Morali bi vedeti že takrat, ko je slovenska tranzicijska levica, ki jo sponzorirajo, podpirajo in promovirajo centri moči globoke države, našega Marjana ob vstopu v nacionalno politiko sprejela kot odrešenika. Kot rečeno, že njegov krstni politični boter je bil pravi, da bolj ne bi mogel biti. Nihče drug kot Zoran Janković osebno. Ljubljanski Capo di tutti capi. Prva Marjanova politična funkcija je bila namreč šef kamniškega odbora Pozitivne Slovenije. Ja, naš Zoki je že tedaj vedel, da bo naš Marjan nekoč še daleč prilezel. In ko to berete, vam je tudi popolnoma jasno, da v politiki nobena usluga ni zastonj in da je veliki boss Janković prišel izterjat svoj dolg. Ampak o tem nekoliko kasneje.

EVANGELIJ

Marjanova vlada že ob nastopu ni bila videti bogve kaj. Roko na srce, tri četrt njegovih ministrov – če ne bi bilo njega, večnega poraženca vseh volitev, brez stranke, programa in kadrovskega bazena, ki bi segal čez Kamnik oziroma Šmarco – ne bi nikoli spoznali. Stripovski liki, kot so Bandelli, Prešiček, Poklukar ali Poznič, ne bi nikoli smeli postati ministri v nobeni napol resni evropski državi. Pa so. Po Marjanovi zaslugi.

Če ne bi bilo našega Marjana, ne bi nikoli - na primer - spoznali Jerce Korče. Poslanke, ki pravi, da je novi resor slovenskega komisarja, ki se bere kot bruseljski prevod slavnega alanfordovskega ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena(*1), ambiciozen. Si predstavljate? Ambiciozen. Kako je lahko resor ambiciozen, ve samo Jerca. Ker naš bodoči evropski komisar Janez Lenarčič to prav gotovo ni. Ambiciozen namreč. Gre za tipičnega evrokrata, ki v EU nima niti toliko politične moči, kot je črnega za nohtom. Zato je tudi dobil tako "ambiciozen" komisarski resor. Resor za civilno zaščito, če ga prevedemo v jezik, ki je našemu Marjanu blizu. Naš Marjan je namreč prostovoljni gasilec. Tiste vrste, za katerega srčno upamo, da mu v resnici ne bo treba nikoli zares gasiti.

Ne, Lenarčič je vse svoje ambicije izpolnil že z imenovanjem za komisarja.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Tu se Lenarčičeva ambicija dokončno konča. Pri dobrem milijonu evrov, ki ga bo zaslužil v naslednjih petih letih. Ampak v tem si je v resnici najbolj podoben z našim Marjanom. Tudi njegove ambicije so se končale z imenovanjem za predsednika vlade. On je svoj cilj že dosegel.

ŠTEVILKA 13:

Kot že rečeno, ta njegova vlada že na prvi pogled ni kaj prida. Mavrična. V njej so vsi razen SDS, še celo NSi in SNS si vsak dan prizadevata priti vanjo. Antijanša. Vzeli so vsakega za vsako ceno, samo da na oblasti ni Janša. Prva manjšinska. Podpira in na oblasti jo vsaj formalno ohranja samoizpovedno opozicijska stranka Levica. 13. po vrsti. Slabo znamenje. Vodi jo stranka, ki je na volitvah dosegla slabih 13 odstotkov. Še slabše znamenje. In prisegla je 13. septembra. Najslabše znamenje. Edino, kar je manjkalo za ljubitelje grozljivk, je petek, 13. No, letos je naš Marjan dostavil tudi to. Prvo svečko bo njegova 13. mavrična manjšinska antijanša vlada s podporo samoizpovedno opozicijske stranke Levica upihnila ravno danes, na petek, 13. In zagrnila nas bo večna tema. Mora se lahko začne.

Pa sploh ni nujno, da bi bilo tako. Marjanu gre namreč na roko vse. Ugodne gospodarske razmere, uni sono podpora režimskih medijev, odsotnost vsake prave politične opozicije z delno izjemo SDS Janeza Janše, s katerim pa (razen morda Zmaga Jelinčiča Plemenitega) itak nihče noče v vlado. Ne, naš Marjan vlade ne bi mogel prevzeti v boljših razmerah. V parlamentu mu nasproti de facto stoji zgolj ena stranka – SDS. Vse ostale so bodisi v koaliciji (SD, SMC, DeSUS, SAB), bodisi imajo s koalicijo podpisan partnerski sporazum (Levica), bodisi si želijo projektnega sodelovanja z vlado (NSi), bodisi glasujejo za vlado takrat, ko ta to potrebuje (SNS). Simpl kot pasulj. Tudi gospodarske razmere so bile ob nastopu Marjanove vlade ugodne, kot že dolgo ne. Gospodarska rast je (bila) visoka. Podpora režimskih medijev v državni, paradržavni in/ali tajkunski lasti enotna in nikoli do sedaj tako zabeležena. Vsak drug predsednik vlade bi v tako idealnih razmerah, kot smo jih opisali, storil vse, da si postavi svojevrsten politični spomenik. Da stori kaj za državo. Da izvede nujne reforme. Skratka, da pusti svoj pečat. Ampak ne naš Marjan. Njemu se to preprosto ne da. On za to ne vidi nobene potrebe. Veste, naš Marjan zelo dobro pozna povprečno slovensko dušo. Kavčarja. Slovenci radi komentiramo. Še najrajši telenovele in resničnostne šove. In naš Marjan je politiko spremenil v eno takšno telenovelo. V velik resničnostni šov.

NOČNA MORA

Naš Marjan dobro ve, da smo Slovenci dobro vzgojeni. In kaj naredi dobro vzgojen človek, ko ga napizdiš? Hja, opraviči se. Zato naš Marjan napizdeva vse po vrsti. Napizdeva poslance, ker mu postavljajo poslanska vprašanja. Napizdeva SDS, ker mu edini nagaja. Napizdil je predsednika evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja. Napizdil je vse sosednje države. Napizdil je evropski parlament, ker mu je zanj škoda časa. Napizdil je celo Marjana Podobnika. Marjana Podobnika?! Ker nekaj teži z zvermi, ko pa vendar ve, da je Zajc še v gozdu. In da se itak nič ne da.

To je tisto ključno. Da se nič ne da. To je mantra, s katero je naš Marjan na svojo stran dobil anketirance v javnomnenjskih anketah, samooklicane mnenjske voditelje in poznavalce ter urednike vseh režimskih medijev. Če je dosežek že, da smo zjutraj, ko vstanemo, še živi, potem je lahko vsakdo uspešen. Če je cilj preživetje, potem ni hudič, da cilja ne bi dosegli. In Marjan ponuja zgolj to. Preživetje.

Z volilno zakonodajo se mu ne da ukvarjati, zato to prepušča predsedniku republike. Reform ne izvaja. Z ilegalnimi migracijami se mu prav tako ne da ukvarjati. Do sedaj jih je policija naštela reci in piši 10.758. Ja, tako naš Marjan ščiti schengensko mejo. Pravno državo krepi tako, da s tviti pošilja v zapor svoje politične nasprotnike, recimo Andreja Šiška. Ko okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić v sodbi zapiše, da je šlo v primeru Novič narobe vse, kar bi lahko šlo, se naš Marjan ne zgane. In ko njegovemu političnemu botru odpišejo švoh trideset milijonov evrov pufa, objavi status na facebooku:

Pri tem precej prozornem in neuspešnem opravičevanju Jankovićevih poslovnih rabot najbolj bode v oči, da si naš Marjan želi enakost pred zakonom, ker če tega ni, potem težko govorimo o pravni državi. Vidite, v tem je poanta. Želeti si je treba in o tem govoriti.

Poleg vsega je našemu Marjanu v prvih sedmih mesecih letošnjega leta uspelo pridelati 28,5 milijona evrov minusa. Kljub visoki gospodarski rasti in rekordno visokim pobranim davkom? Kako je to mogoče? Hja, oblast pač stane. In tako uspešno, kot je naš Marjan znižal pričakovanja glede sebe in svoje vlade, jih je pri vseh drugih proračunskih porabnikih povečal. Pri javnih uslužbencih, upokojencih, podjetjih v državni lasti, stranki Levica in pri družini Janković. Levica, ki si še vedno ni opomogla od debakla na evropskih volitvah s špicenkandidatko Violeto Tomić (jep, še ena igralka), poleg tega pa je Luka Mesec baje pri sebi odkril prve sive lase, je izkoristila trenutek in zahtevala ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kar so z vlado itak že dvakrat podpisali. Naš Marjan je kljub temu v tem videl izsiljevanje. Še 29. avgusta je trdil, da ne ve, kje bomo kar iz zraka dobili 500 milijonov evrov, kolikor bi to stalo, in da so še druga nerazjasnjena vprašanja. No, 4. septembra jih je kot pravi čarovnik že našel. Saj kdo se pa spomni, kaj je predsednik vlade dvakrat podpisal in o isti stvari govoril nekaj dni prej, mar ne?

Tudi družina Janković je Marjanove vice, da nam gre odlično, vzela smrtno resno in pri upnikih ročno dosegla še zadnji odpis dolgov. Ljudem se je upravičeno strgalo in naš Marjan bi moral odločno nastopiti. Tako, kot je nastopil proti Alenki Bratušek, ko je izvedel, da je direktorja DRSI razrešila pol leta po tem, ko je zahteval to od nje, in to tako, da ga je hkrati postavila za namestnika vršilke dolžnosti njegove prejšnje funkcije. Če to ni čista zajebancija, potem ne vem, kaj je. Ampak Alenka je popizdila, šla na tiskovko, se drla o sekanju lovk, fantih, ki kradejo, in grizla govorniški pult. Kaj je storil naš Marjan? Stisnil je rep med noge in dahnil, da ima Alenka za zdaj še njegovo podporo.

Poleg tega je naš Marjan začel preveč uživati v vlogi premierja in političnega odrešenika. In je pomislil, če sem že predsednik vlade, potem moram imeti tudi oblast. No, tu mu je pa globoka država hitro pokazala, kje mu je v resnici mesto.

Ne, naš Marjan ne more zamenjati Alenke. On ne more zamenjati nikogar, ki v politiki realno kaj šteje. K vragu, on ne more postaviti niti direktorja Uradnega lista. Uradnega lista! Zato ima stalni komentator v oddaji Faktor na TV3 in politični svetovalec Sebastjan Jeretič popolnoma prav, ko pravi, da gre v primeru Šoltes za spopad med globoko državo (Kučanov klan) in fasado države (naš Marjan). Globoka država je našemu Marjanu poslala jasno sporočilo. In naš Marjan je sporočilo očitno razumel. Če ga ne bi, ne bi javno povedal, da ne ve, kaj v njegovem imenu počne njegova desna roka v stranki in zadnji od t. i. kamniških dečkov Brane Kralj. Če ga ne bi, ne bi javno povedal, da je problem v tem, da niso poklicali pravi ljudje. Zato je Igor Šoltes - zaenkrat - ostal brez z davkoplačevalskim denarjem dobro plačane službe.

Ampak vse to bi naš Marjan z lahkoto preživel. Opozicije tako rekoč nima. Raja je na njegovi strani. Režimski mediji tudi. Krize (še) ni. Zunanjih groženj razen namišljenih tudi ne. Ne bo pa preživel svojega političnega botra. Ki je prišel po svoj dolg.

In sklenil svojega političnega krščenca peljati na izlet v Moskvo, kjer so se pogovarjali o prihodnosti Mercatorja. Oče Mercatorja pri tem pogovoru seveda ni smel manjkati, sicer bi prodajalke gotovo spet jokale kot takrat, ko je odhajal iz firme. Gotovo je bil ponosen, kako se naš Marjan moško drži na tej fotografiji:

Vir: Požareport Vir: Požareport

Noben predsednik vlade v napol resni evropski državi si ne bi privoščil kaj takšnega. Da se slika in potuje z najbolj skorumpiranim politikom v državi. Po drugi strani pa si noben predsednik vlade v napol resni evropski državi ne bi privoščil niti, da svojo najbolj skorumpirano ministrico postavi na čelo resorja za infrastrukturo, kjer se delijo milijarde.

EPILOG

Ko to berete, bo torej vlada našega Marjana upihnila svojo prvo svečko. In hkrati tudi zadnjo. Ja, vladavina našega Marjana, ta fasada države, ta privid, ta dramska igra, se je v resnici de facto že končala. Mogoče volitev ne bo še tri leta, ampak njegovega vladanja v pravem pomenu besede je konec. S popuščanjem Alenki in njenim botrom, z javnim branjenjem sramotnih poslovnih rabot Jankovićevega klana in ne nazadnje s še bolj sramotnim aktivnim sodelovanjem pri voždovi ekskurziji v Moskvo si je naš Marjan izkopal politični grob. Podoba vladavine Marjana Šarca je fotografija iz Moskve. Na njej se jasno vidi globoka država in fasada države. Fasada je že začela pokati. Fasada bo razpadla. Globoka država pa … Globoka država si lahko vedno nadene novo fasado. Ampak to, kar mora najbolj skrbeti našega Marjana in stripovske like, ki jih je pripeljal v slovensko politiko, je, da si globoka država nikoli, ampak prav nikoli ne nadene iste fasade dvakrat.

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

(*1) Ministrstvo za preučevanje rudnin in izgubo časa

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aljuš pertinač

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-13 21:10:05


ZAHTEVAMO UREDITEV OBJAVLJANJA IN izvajanja "MERITEV T.I. "JAVNEGA MNENJA" Z URADNIMI - PREDPISI ! Objavljanje "sfriziranih meritev" javnega mnenja - zlasti pa "meritev" "NINA MEDIE" - JE "SRAMOTNO" ODMEVNOST, VPLIV TEGA ODLIČNEGA E-PORTALA gospoda B. POŽARJA - JE IZJEMEN. Taka nedvomna negativna dejstva kot jih najde - cenjeni gospod, odlični novinar B. POŽAR JE NEMOGOČE- ZANIKATI: vsak, ki je bil s strani - g. POŽARJA UJET PRI KAKI NEKOREKTNOSTI - je imel in ima velike težave, da se "nepoškodovan" - izmota - IZ NJEGA LASTNE - NEKOREKTNOSTI. Čestitke g. POŽARJU ! KAR - TAKO DALJE ! 10. 10. 2019 - po prelomnem SHODU civilnih skupin in SLS, SDS - pri Prešernovem spomeniku, po zahtevah izrečenih s strani vodje OK stranke SDS - gospoda J. JANŠE ZLASTI PA PO ZAČETKU URADNIH POSTOPKOV - PROTI MOL ŽUPANU Z.J., - proti sodnikom v zadevi "PATRIA" ter proti LMŠ - v zvezi z "dezorganiziranostjo" LMŠ in - proti premierju LMŠ - v zvezi z nejasnim načinom kadrovanja v "SOVI" bo pravi - "ČUDEŽ" - če se "hišica iz kart" - LMŠ - NE BO SESULA, morda SE BO "SESULA" celo -- VLADNA KOALICIJA. Vsekakor - pa je že opazno, da "krepitev "medijske podpore" LMŠ-JU - NE DELUJE. Ljudje danes večino info - dobijo , dobimo - preko FACEBOOKA, E- PORTALOV tudi TWITERJA - zelo ekspresno. Da realnih info preko živih stikov z znanci in prijatelji - sploh ne omenjam. TUDI SHOD 10. 10. JE BIL - ZELO ODMEVEN. Obiskanost - odličnega e-portala "POŽAREPORT" - se veča. Tudi vpliv NOVE24TV, DEMOKRACIJE - se zelo VEČA. Nekaj razveseljujočh pojavov ob naraščajoči množici - zaskrbljujočih - pojavov !L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA, "SLOVENIANA", sloveniana.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Včeraj, petek, 13.! Zakaj se naš Marjan, saj veste - Šarec, iz odrešenika vse bolj spreminja v Nočno moro v ulici Brestov?