Celotni članek je na voljo le naročnikom.
BERITE POŽAREPORT ŽE OD
Sorodne vsebine
ZADNJE OBJAVE
NAJBOLJ OBISKANO
Komentarji (8)
pred 3 urami
3
Spoštovani g. Slavko, prebral sem knjigo A. Zorna, zanimivo opisuje že dogajanje na Vibi Filmu kjer je služboval še v prejšnjem sistemu, ter zgode in nezgode snemanja nikoli dokončanega veleprojekta in finančno neznansko potratnega filma "Dražgoška bitka". Kot se spomnim pa mu je v Založbi MK, ki je izdala obsežno, zelo zanimivo knjigo "Bermanov dosje" Prof. Aleksandra Bajta uspelo besedilo skriti pred "udbovskim preverjanjem"...Kajti ta knjiga, ki jo je Prof. Bajt napisal tik pred smrtjo bi bila (in je bila) za "naše" pravi šok.....
pred 4 urami
5
....Ja Kocbeka leta 1975 ko je v Tržaški reviji Zaliv izšel njegov intervju kjer teče beseda tudi o prepovedani temi, povojnih izvensodnih pobojih domobrancev, kljub dilemam, ali bi ga zaprli ali ne, tega niso storili, ker iz njega niso želeli napraviti "žrtve", večkrat je moral na zaslišanje na UDBo, tudi k Zemljariči in še h komu....Najbolj pa je Kocbeku pomagal Nemški Nobelovec, literat Heinrich Boell, ki je kot svetovna avtoriteta pisal celo Brozu, kar je pomagalo, da so represijo nad Kocbekom malo omilili....Pod "nadzorom" udbašev pa je bil do svoje smrti 1981......
pred 4 urami
5
Da se aktivna vse-vednost in vse-navzočnost stalnih in občasnih "varuhov lepih čednosti" (po Cankarju) ali "mojstrov za metafore (po Jančarju) v službi totalitarne KPJ/KPS oz. ZKJ/ZKS (in njenih ideološko-političnih ter premoženjskih dedičev) ni zaključila in za vselej dokončala s plebiscitarno izglasovano osamosvojitvijo od SFRJ ter osvoboditvijo od totalitarne ZKJ/ZKS (z absolutno zvesto in podrejeno politično policijo UDB/SDV), nam razkriva Aleksander Zorn v svoji najnovejši imenitni avto-biografski in družbeno-pričevalski knjigi Neumno kakor kakšno dejstvo (Beletrina 2025). V svoji posebej izbrani "uredniški zgodbi" k izdaji knjižne uspešnice Premiki Janeza Janše (Nastajanje in obramba slovenske države 1988-1992, MK 1992) nam Zorn razkrije, kako so tudi po osvoboditvi in osamosvojitvi avtorjev rokopis neizmerno zainteresirani "neznanci" kot da "v študijske namene posebne vrste ukradli že iz tiskarne, ga skrbno analizirali, se nanj pripravili in sprožili opozorilne politične alarme proti nevarnosti, ki je pretila. Janez Janša je to izvedel." Na uredniškem "zagovoru" pri avtorju in tedanjem ministru RS za obrambo je Zorn povedal: da "rokopisa iz Založbe MK niso ukradli, ker smo ga skrbno varovali. Za to lahko zastavim svojo besedo. Ko pa je rokopis enkrat oddan v tiskarno, je zgodba povsem drugačna in lahko se z njim zgodi tisto, kar se je dogajalo vsa desetletja socializma in partijskega kontroliranja tiska. Rokopis gre v neformalno, vendar obvezno branje na organe nadzora, preden lahko izide. Potem lahko tudi ne izide." Zorn s precej univerzalne intelektualne skepse dodaja: "Zdaj so drugačni časi in se to ne more več zgoditi. Ampak vse udbovske poti preverjanja in branja rokopisov pred objavo so ostale za nas nepoznane in zato najbrž nedotaknjene. Lahko še živijo. In najbrž po potrebi še vedno delujejo. Tega ne vemo. Zato velja tudi še danes takole: ko gre rokopis enkrat v tiskarno, je, kot da bi že izšel. Nekje se že bere." Ali po Partljiču: "Zdaj, ko imamo svobodo, moramo paziti, kaj zinemo!"
pred 6 urami
0
MOJ USDT JE TA EKIPA NEDAVNO IZTERJALA Imel sem grozno izkušnjo s ponarejenim investicijskim podjetjem. Ogoljufali so me za vso mojo naložbo, celoten zaslužek, moja prva naložba ni bila tako velika in izplačilo sem prejel ob zapadlosti. Nato me je prek WhatsAppa kontaktiral uslužbenec podjetja. Že sem imel načrte za ponovno vlaganje, nato pa me je tudi prosil za ponovno vlaganje in me vodil skozi ves postopek. Tokrat sem vložil ogromno vsoto, ki sem jo pridobil iz svojih prihrankov skozi leta, in vse je šlo dobro, dokler ni prišel čas, da mi dobiček kot običajno dvignejo na bančni račun, vendar sem opazil, da mi je bila izvedba dejanja onemogočena. Hitro sem stopil v stik z osebjem, ki me je vodilo skozi postopek. Napotil me je na oddelek za podporo, kjer so me prosili, naj poravnam nekaj stroškov. Držal sem se njihovih navodil in plačal vse stroške, vendar še vedno nisem mogel dvigniti svojih sredstev. Po dolgem premisleku in premisleku se mi je celoten scenarij zdel bolj podoben prevari, zaradi česar sem začel iskati pomoč drugje. Napotili so me k profesionalni ekipi strokovnjakov za vračilo naložb (Recovery Team), ki mi je pomagala izslediti in povrniti izgubljeno naložbo. Bil sem več kot hvaležen temu podjetju za dobro opravljeno delo. Na srečo sem končno uspel povrniti svoja sredstva in bi rad priporočil This Recovery Team vsem, ki iščejo strokovno pomoč v zvezi z mojo zgodbo. Lahko jih kontaktirate po e-pošti. E-pošta: Trustwavehackerstech@gmail.com
pred 7 urami
15
Zanima me, kako drugace bi bilo, ce bi imeli lustracijo, ker tako, kot je sedaj, ne verjamem, da se bomo kdaj znebili te rdece golazni, saj v ospredje ze prihajajo njihovi potomci. Groza in strah.
pred 8 urami
13
Ob sodniku Francu Miklavčiču je treba omeniti tudi takratnega novinarja Dela, Viktorja Blažica. Oba sta sodelovala v publikaciji Zaliva ob Kocbekovi 70-letnici, ko je v intervjuju razkril povojni poboj domobranske vojske. Takrat se je začelo Kocbekovo pribijanje na križ, ker je javno spregovoril o povojnih pobojih. Njega so se bali zapreti, ker je bil tudi v tujini preveč znan, so pa zato zaprli Miklavčiča in Blažiča.
pred 9 urami
29
Hvala za zapis in vse napore o prikazu teh srhljivih časov G.Igor Omerza. Od npm pričakovati kaj več je iluzorno, ker je le izvrševalke RGD.
pred 9 urami
33
Še en poziv slovenstvu-stopimo skupaj volivci desnice. Zakaj desnice, napisano namerno: ker levica ne spoštuje osamosvojitve in ne dovoli osvoboditve Slovenije. Zvon Drage mora imeti vsak v sebi in pozvoniti na volitvah. Kučanu, NPM, Golobnjaku in Levici mora dokončno odzvoniti navček UDBAškega antislovenstva.