objavi na
pozareport.si

Torek, 31. maj 2022 ob 06:00

In tu bo, kot eden najpomembnejših Slovencev, tudi ostal
Ob smrti tržaškega pisatelja in misleca Borisa Pahorja ...
Forum

Odpri galerijo

Boris Pahor (1913 - 2022) (foto: Bobo)

Ob smrti tržaškega pisatelja in misleca Borisa Pahorja:

V 80. letih 20. stoletja je to, kar je Boris Pahor poprej počenjal desetletja v zamejstvu in s tem povzročal bolestno zalezovanje in šikaniranje s strani Udbe in matičnega režima, z vso silo pljusknilo v matico, v njeno ljubljansko središče, kjer je Nova revija, med drugim, na svoj jambor obesila Borisovo oz. Zalivovo zastavo Edvarda Kocbeka in slovenskega nacionalnega vprašanja. Tako je Zaliv po letih in letih prepovedi plovbe v matico, v simbolnem pomenu, s kapitanom Borisom Pahorjem ob jamboru zmagoslavno priplul v Ljubljano in tam tudi ostal. To se ni izpričalo samo v posledični demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije, v prehodu našega naroda v suvereno in mednarodno priznano nacijo, ampak tudi v posebnem in izjemnem statusu, ki ga je že za svojega življenja dobila osebnost pisatelja Borisa Pahorja v našem in evropskem prostoru, v naši nacionalni biti in nacionalni zgodovini.

In tu bo, kot eden najpomembnejših Slovencev, tudi ostal, čeprav mu je davnega julija 1975 pisatelj Jože Javoršek, ki ostaja v naši zgodovini večinoma omenjan in spominjan samo še kot udbovski ovaduh in zoprnik Kocbeka in Pahorja, napovedal, "da bo treba v Trstu postaviti spomenik slovenski provincialni neumnosti" in na spomenik zapisati "samo dve besedi: Boris Pahor".

Igor Omerza (ob koncu knjige "Boris Pahor - V žrelu Udbe", izdane leta 2017)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
igor omerza boris pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

slavko pezdir :

26.6.2022 11:24

Najbrž ni naključje, da skuša Putinova ideološka, politična ter potrošniško-pragmatična in neetična "peta kolona" v državah EU in zavezništva Nato z vsemi sredstvi javne medijske ter podtalne spletne (družabno-medijske) agitacije in propagande omejiti in celo zaustaviti nujno in edino dolgoročno učinkovito mednarodno vojaško pomoč enostransko napadenemu prebivalstvu Ukrajine. Sistematično medijsko pospeševani globalni strah pred inflacijo, višjimi cenami hrane in energentov ter celo pred pomanjkanjem vseh strateških življenjskih dobrin jeseni in pozimi je le še dodaten element agit-propovskega pro-ruskega in pro-putinovskega političnega pritiska na množične razvajene uživače in nebrzdane potrošnike združene Evrope, ki bi za svojo lastno nedotakljivo blaginjo in udobje bili postopoma vse bolj pripravljeni neetično žrtvovati samostojnost, blaginjo, svobodo in življenja daljnih ukrajinskih domoljubov, ne da bi se zavedali, da bo po brutalni ruski vojaški podreditvi in morebitni pripojitvi vsestransko uničenega dela Ukrajine sledila Putinova naslednja ekspanzionistična in imperialistična osvajalska avantura v Moldaviji, Gruziji, kateri od baltskih držav ... Ruski napadalci se v samooklicanem avtonomnem Lugansku in Donecku približujejo minimalističnim ciljem Putinove zločinske agresije nad Ukrajino, zato skuša Putinova propaganda s svojimi prepoznavnimi političnimi in medijskimi lakaji "pete kolone" po članicah EU kolikor je le mogoče hitro upočasniti ter morda celo zaustaviti dotok sodobne vojaške opreme v Ukrajino, da bi z delno uspešno vojaško zasedbo porušenih in prebivalsko izpraznjenih dežel vzhodne in južne Ukrajine ter polotoka Krima lahko Putinova Ruska federacija končno začela s pozicije trenutne in začasne vojaške premoči in nadvlade tako težko pričakovana mednarodna mirovna pogajanja, s katerimi bi morda lahko dosegli vsaj začasno premirje in dosegli vsaj delno zmanjšanje in sprostitev vseh mednarodnih posledic embargov in sankcij. A zavedati se je treba, da bi bilo tako doseženo premirje le začasno in le na račun in v breme vsakršnih človeških žrtev ter vseh drugih pogubnih posledic za državljane Ukrajine, a tudi za državljane skupnosti EU in obrambnega zavezništva Nato, ki bi dopustili zločinskemu samodržcu in mednarodnemu agresorju s tem le odrešilni vojaški "time out" po trenutni taktični nuji in preživetveni potrebi presenetljivo osamljenega in politično izoliranega imperialističnega ruskega samodržca v stiski.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

In tu bo, kot eden najpomembnejših Slovencev, tudi ostal